Řím.
Bohaté země každý rok vyhodí do odpadků tolik potravin, kolik jich vyprodukuje celá subsaharská Afrika. Vyplývá to ze studie, kterou nechala vypracovat Organizace pro výživu a zemědělství (FAO). Studie poukazuje na nerovnováhu a paradoxy, které rozdělují sever a jih světa.
V průmyslových zemích je podle této studie vyplýtváno 222 milionů tun potravin To je jen o 8 milionů méně než je roční potravinová produkce celé subsaharské Afriky.
Mimo to studie upozorňuje na fakt, že na světové úrovni dojde během produkce potravin a jejich distribuce k vyplýtvání 1,3 miliardy tun, což je téměř třetina vyprodukovaných potravin.
V afrických zemích a v celkově chudých oblastech je největším problémem ztráta potravin během sklizně a po ní. Tento fenomén je důsledkem špatných technických podmínek a nedostatečné infrastruktury.
V Evropě a Severní Americe je největší část potravin vyplýtvána během jejich cesty z velkodistribuce ke spotřebitelským domácnostem. Zpráva také varuje před některými tendencemi spojenými s logikou kapitalismu. Plýtvání jídlem například podporují nabídky typu tři produkty za cenu dvou nebo menu, jejichž složení je pevně určeno restaurací. K velkému plýtvání dochází také, když supermarkety usilují o pěkný vzhled produktů. K tomu dochází například u řezníků a především u ovoce a zeleniny.
(MaS)