Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.10.2006 

Benedikt XVI. kanonizoval čtyři nové svaté

Vatikán. V neděli v 10 hodin dopoledne Benedikt XVI. slavil na náměstí sv.Petra ve Vatikáně mši svatou, spojenou s kanonizací čtyř blahoslavených: mexického biskupa Rafaela Guizara, který žil ve 20.století; italského kněze Filippa Smaldone žijícího na přelomu 19. a 20. století, francouzskou řeholní sestru Theodore Guerin z 19. století a italskou řeholnici Rosu Venerini, žijící na přelomu 17. a 18. století. Slunečné počasí přálo asi 40 tisícům poutníků, kteří přišli do Věčného města, aby se účastnili jejich kanonizace. Ve své homilii pak Svatý otec mimo jiné řekl:

Drazí bratři a sestry,
Čtyři noví světci budou dnes představeni k úctě univerzální Církve: Rafael Guizar y Valencia, Filippo Smaldone, Rosa Venerini a Thédore Guérin. Jejich jména budou připomínána navždy. Kontrastuje s tím onen ?bohatý mladík? z dnešního evangelia, který zůstal v anonymitě. Kdyby na Ježíšovo pozvání odpověděl kladně, stal by se jeho učedníkem a evangelisté by pravděpodobně jeho jméno zaznamenali. Z této skutečnosti hned vysvítá téma liturgie slova této neděle: pokud člověk své bezpečí vloží do bohatství tohoto světa nedosáhne plného smyslu života a pravé radosti; pokud ovšem důvěřuje slovu Boha, zřekne se sebe samého a svého majetku pro nebeské Království, ztrácí zdánlivě mnoho, ale ve skutečnosti získává všechno. Světec je právě onen člověk, který radostně a velkodušně odpovídá na Kristovo povolání, zanechává všeho a následuje ho. Jako Petr a ostatní apoštolové, jako svatá Terezie od Ježíše, kterou si dnes připomínáme, a četní další přátelé Boží, také noví světci prošli touto náročnou, ale profitující evangelní cestou a dostali ?stokrát více? již v pozemském životě, spolu se zkouškami i pronásledováním, a potom život věčný.

Ježíš může opravdu zaručit šťastnou existenci a život věčný, ale jinou cestou než je ta, kterou si představoval bohatý mladík: tedy nikoli pomocí dobrého, zákonem požadovaného díla, nýbrž volbou Božího království jako ?drahocenné perly?, pro niž se vyplatí prodat všechno to své (srv. Mt 13,45-46). Bohatý mladík nedokáže udělat tento krok. Přestože na něm spočinul láskyplný Ježíšův pohled (Mk 10,21), jeho srdce se nedokázalo odtrhnout od velkého bohatství, které vlastnil. Odtud pak plyne ponaučení učedníkům: ?Jak je těžké vejít do Božího království!? (Mk 10,23). Pozemská bohatství okupují a zajímají mysl i srdce. Ježíš neříká, že jsou špatná, ale že vzdalují od Boha, pokud nejsou, takříkajíc ?investována? do nebeského království, utracena, aby pomohla tomu, kdo je v bídě.

Pochopit to, je plodem oné moudrosti, o níž mluví první čtení. Ona je cennější než stříbro a zlato ? praví nám ? ba dokonce víc než krása, zdraví i denní světlo, ?protože její záře nehasne? (Mdr 7,10). Tato moudrost, samozřejmě, není redukovatelná na pouze intelektuální dimenzi. Je mnohem více; je ?moudrostí srdce?, jak ji nazývá Žalm 89. Je to dar přicházející shůry (srv. Jak 3,17), od Boha, a je dán modlitbou (srv. Mdr 7,7). Nezůstává daleko od člověka, přiblížila se jeho srdci (srv. Dt 30,14), když na sebe vzala podobu zákona První Smlouvy uzavřené mezi Bohem a Izraelem skrze Mojžíše. V Desateru je obsažena Moudrost Boží. Proto Ježíš v evangeliu tvrdí, že ?vstup do života? vyžaduje zachovávání přikázání (srv. Mk 10,19). Je to nezbytné, ale nedostačující! Neboť, jak říká sv. Pavel, spása nepřichází ze zákona, ale z milosti. A svatý Jan připomíná, že zákon byl dán Mojžíšem, zatímco milost a pravda přišli skrze Ježíše Krista (srv. J 1,17). K dosažení spásy je tedy třeba se ve víře otevřít milosti Krista, který však tomu, kdo se na něho obrací, klade náročnou podmínku: ?Přijď a následuj mě!? (Mk 10,21). Svatí měli pokoru a odvahu odpovědět mu ?ano?, a zřekli se všeho, aby byli jeho přáteli. Tak to učinili čtyři noví světci, které dnes zvláště ctíme. V nich nacházíme aktualizovanou zkušenost Petra: ?My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou? (Mk 10,28). Jejich jediný poklad je v nebi: je Bůh.

Plné znění HOMILIE najdete ZDE

Tradiční nedělní promluva před modlitbou Anděl Páně, kterou Svatý otec obvykle pronáší z okna apoštolského paláce, se tentokrát ? vzhledem k dnešnímu svatořečení - konala přímo na svatopetrském náměstí hned za modlitbou po přijímání a Benedikt XVI. se v ní obracel zejména k účastníkům dnešní kanonizace s pozdravy v jejich jazycích.

Drazí bratři a sestry,
dříve než skončíme tuto slavnostní bohoslužbu, chtěl bych srdečně a s uznáním pozdravit vás všechny, kteří jste z různých zemí přišli sem, abyste svou zbožnou účastí dali vyniknout významu dnešní události pro univerzální Církev.

Srdečně vítám španělsky mluvící poutníky, kteří přišli na tuto slavnostní bohoslužbu. Srdečně zdravím své spolubratry v biskupské službě z Mexika, autority i četné mexické poutníky, kteří se zúčastnili kanonizace svatého Rafaela Guizar y Valencia, biskupa z Veracruz. Kéž jeho příklad pomáhá věřícím katolíkům věrně a důsledně kráčet cestou Krista a celé společnosti tak dosvědčovat krásu jeho lásky a pokoje. Štastný svátek vám všem.

Jsem velmi rád, že mohu dnes přivítat přítomné anglicky mluvící poutníky, zejména ty, kteří přišli na kanonizaci Matky Theodory Guerinové, zakladatelky Sester Prozřetelnosti od Saint Mary of the Woods. Církev se raduje ze čtyřech nových světců a světic povýšených dnes k úctě oltářů. Kéž nás inspiruje jejich příklad a jejich modlitby nám vymohou vytrvalost a odvahu. Vyprošuji vám hojnost Božího požehnání a všem přeji hezkou neděli!

Zdravím francouzsky mluvící poutníky, kteří přišli na kanonizaci, zejména oficiální vládní delegaci a poutníky diecéze Saint-Brieuc a Treguier s jejich biskupem. Kéž vás svatá Theodora Guerinová povzbuzuje žít vaši víru a vydávat o ní svědectví mezi současníky se zvláštní pozorností vůči malým a nejvíce opuštěným ve společnosti. S apoštolským požehnáním.

Je to pro mne radost pozdravit tolik německy mluvících poutníků, přítomných na náměstí sv. Petra. Hleďte na příklad nových světců a důvěřujte v přímluvu všech Božích svatých.

Srdečně zdravím polské poutníky, kteří sem přišli, aby vzdali hold novým svatým. Přeji vám, aby příklad Rafaela Guizar Valenciji, Filipa Smaldone, Rosy Veneriny a Teodory Guérinové vám pomáhal věrně následovat Krista a vydávat svědectví jeho evangeliu lásky a pokoje.

S láskou zdravím poutníky italského jazyka, kteří přišli vzdát hold zvláště sv. Filipu Smaldone a svaté Rose Venerini. Děkuji také přítomné oficiální delegaci italské vlády, biskupům a občanským představitelům, kteří přišli zvláště z Puglie a Neapole.

Obraťme se nyní k Panně Marii. Chceme jí poděkovat za její mateřskou přítomnost v životě nových svatých a prosit o její přímluvu, aby každý věřící odpověděl s radostí a velkodušným nasazením na volání Boha, kterým se obrací na každého, aby byl znaemním jeho svatosti.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti