Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

16.2.2021 

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Vatikán. V pondělí 15. února uběhlo přesně 30 let od založení Visegrádské skupiny. Arcibiskup Jan Romeo Pawłowski, stojící v čele třetí sekce státního sekretariátu, tedy právě té, která má na starosti kontakty s vatikánskými diplomaty, sloužil při té příležitosti mši v Bazilice sv. Petra, za účasti velvyslanců Visegrádské čtyřky, které v této chvíli předsedá Polsko. Hovoří český velvyslanec při Svatém stolci Václav Kolaja.

Organizaci této akce si vzal na starost polský velvyslanec pan Janusz Kotański, jehož země nyní Visegradu předsedá. Na mši svatou byl pozván diplomatický sbor při Svatém stolci, ze zemí Visegradu se pozváni i velvyslanci akreditovaní při Italské republice a ředitelé kulturních institutů. Jsem rád, že do vatikánské baziliky mohla zavítat i naše velvyslankyně v Itálii paní Hana Hubáčková a ředitelka Českého centra Řím paní Petra Březáčková.

Bohoslužbě předsedal arcibiskup Jan Romeo Pawłowski, sekretář pro papežská zastoupení na Státním sekretariátu Svatého stolce. Koncelebranty byli kněží ze zemí Visegradu, jedním z nich i rektor naší Papežské koleje Nepomucenum Roman Czudek. Přede mší položili velvyslanci Visegradu věnec u hrobu papeže sv. Jana Pavla II., během mše pak každý z velvyslanců pronesl ve svém rodném jazyce a v italštině přímluvu za svou zemi.

Po bohoslužbě ještě promluvil jménem celé Visegradské skupiny polský velvyslanec Kotański, který ve svém projevu vyzdvihl formát Visegradské skupiny a 30 let její existence jako příklad solidarity a efektivní spolupráce kvarteta středoevropských zemí, která se přetavuje i do praktické formy aktivní spolupráce velvyslanců akreditovaných při Svatém stolci, což dokládá mimo jiné též řada společných projektů. Připomněl, podobně jako před ním Mons. Pawłowski ve své homilii, též osobnost papeže sv. Jana Pavla II., který byl skutečnou morální i lidskou oporou všem, nejen věřícím katolíkům v zemích pod někdejším jhem komunistických režimů. Zároveň vysoce ocenil postoj papeže Františka, který udržuje vzpomínku na svého polského předchůdce stále živou.

Před začátkem bohoslužby položili velvyslanci věnec u hrobu sv. Jana Pavla, papeže evropské jednoty, který často opakoval, že Starý kontinent má dýchat oběma plícemi, říká velvyslanec Polské republiky při Svatém stolci Janusz Kotański, který výroční bohoslužbu zorganizoval:

„Jan Pavel II. po pádu komunismu navštívil všechny tyto země, na počátku ještě Československo a pak již Česko a Slovensko a také Maďarsko, země, kde církev v době komunismu velmi trpěla. Jan Pavel II. těmto národům navracel důstojnost a paměť. U nás byla situace trochu jiná. Přežili jsme bez velkého ničení církve díky vynikajícímu Primasovi tisíciletí, kardinálu Wyszyńskému, díky síle polské církve a věrnosti národa. Nyní vidíme, že činnost sv. Jana Pavla II. měla mimořádně silný význam jako utvrzení a dodání jistoty těmto národům a otevírala možnost čerpat z nejednou velmi bolestným způsobem zasypaných – zejména v Československu a v Maďarsku – křesťanských kořenů.“

V neděli 14. února, kdy si všeobecný římský kalendář připomíná svátek sv. Cyrila a Metoděje, celebroval kardinál Jozef Tomko, emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, mši svatou v Papežském slovenském ústavu a koleji nesoucím jméno Soluňských bratří.  Český velvyslanec se účastnil i této akce, spojené s výročím svěcení prvních slovenských biskupů.

Pro mě tady v Římě nebylo ve vzpomínkovém duchu jen pondělí, nýbrž i neděle. O poslední neděli před začátkem postního období jsem se totiž na pozvání slovenského velvyslance při Svatém stolci Marka Lisánskeho zúčastnil slavnostní mše svaté u příležitosti 100. výročí vysvěcení prvních slovenských biskupů, konkrétně nitranského Karola Kmeťka, banskobystrického Mariána Blahu a spišského Jána Vojtaššáka. Bohoslužba se konala v Papežském slovenském kolegiu sv. Cyrila a Metoděje a předsedal jí emeritní prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Jozef Tomko.

No, a v neděli nebyl jen svátek zamilovaných, tj. sv. Valentýna, ale také den, který v souladu s Všeobecným římským kalendářem církev slaví jako svátek svatých Cyrila a Metoděje. Tato památka připadá na den, kdy si připomínáme úmrtí sv. Cyrila. Tento světec zemřel v Římě před 1152 let a je tady i pohřben v bazilice sv. Klimenta. My si právě na tomto místě tradičně připomínáme památku soluňských bratří společně s našimi krajany a také se zdejšími Slováky, Chorvaty a Slovinci, přičemž pořadatelství mezi námi každoročně rotuje. Organizace letošních oslav připadla Slovensku, ale kvůli opatření proti šíření pandemie se nemohla uskutečnit. Rozhodli jsme se proto uctít památku slovanských věrozvěstů na úrovni velvyslanců položením květin na hrob sv. Cyrila a krátkou pobožností pod vedením rektora Papežského slovenského kolegia Pavola Zvaru.

 

 



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti