Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

13.2.2021 

Papeže by chtěli všichni

Rozhovor s Václavem Kolajou, českým velvyslancem při Svatém stolci

Česká sekce RV

Český velvyslanec při Svatém stolci Václav Kolaja se účastnil setkání papeže Františka s diplomatickým sborem v pondělí 8. února. Novoroční setkání s reprezentanty států, které mají diplomatickém zastoupení při Svatém stolci, se letos v odehrálo rozlehlém sálu, tzv. Loggii požehnání, nad vestibulem Baziliky sv. Petra. Papežská promluva při této příležitosti tradičně představuje široký přehled postojů a vyjádření ke světovému dění.

Která tři hlavní témata vnímáte jako významná v našem geopolitickém kontextu?

První vazba k našemu regionu v papežově novoročním projevu, která mě napadá, byla v části věnované ekonomické a sociální krizi vyvolané epidemií koronaviru. Papež poukazoval na to, že iniciativy některých vlád cílí na lokální řešení problému, který je veskrze globální. Vybídl proto k podpoře společných iniciativ na mezinárodní úrovni, zejména těch, které podporují zaměstnanost a chrání nejchudší vrstvy obyvatel. A v této souvislosti Svatý otec ocenil ozdravný plán Evropské unie jako příklad spolupráce a sdílení zdrojů v duchu solidarity mezi členskými státy ve prospěch svých občanů. 

Druhou konkrétní zmínkou o našem kontinentu byla papežova podpora jednání o Novém paktu Evropské unie o migraci a azylu. Svatý otec v kontextu migrace mimo jiné uvedl, že rozsah současné krize činí naléhavějším zaměřovat se na kořeny důvodů, které vedou jednotlivce ke stěhování. 

Třetí významné téma vidím v papežově výzvě čelit výchovně-vzdělávací katastrofě, která hrozí v důsledku vzestupu distanční výuky, resp. větší závislosti dětí i dospívajících na internetu a virtuální komunikaci obecně. 

 

Papežská diplomacie zpravidla vykazuje plynulou kontinuitu ve vztahu k politické scéně, nicméně kde jako diplomat vnímáte hlavní důrazy pro dnešek v celosvětovém měřítku?

Prvořadým úkolem dnešního světa je co nejrychleji a s co možno nejmenšími negativními dopady se vypořádat s pandemií koronaviru. Současná krize nám jasně ukázala zranitelnost a křehkost lidského společenství. 

Další závažné téma vidím v otázce šíření jaderných zbraní. Na toto riziko v posledních letech vehementně upozorňuje i papež František, mimo jiné i pod vlivem silného osobního zážitku ze své předloňské apoštolské návštěvy v Japonsku. Většině z nás je jasné, že v blízké době nebudeme žít ve světě bez jaderných zbraní, na druhou stranu je však zřejmé, že klíčoví aktéři na mezinárodní scéně budou muset této otázce věnovat v příštích letech mnohem větší pozornost, uvážíme-li velmi znepokojivý nárůst počtu zemí s jadernými ambicemi, zvláště když mezi nimi figurují i země, spadající do kategorie, kterou bychom mohli označit jako „ekonomicky a diplomaticky těžké váhy“. 

Těch výrazných geopolitických témat bychom jistě dokázali vyjmenovat celou řadu, za všechny bych si dovolil upozornit na dlouholetý a krutý konflikt v Sýrii. Ten dnes už nezaplňuje přední stránky světových novin jako před pár lety, a i proto se Svatý stolec snaží vyburcovat mezinárodní společenství, aby neztrácelo ze zřetele naléhavou potřebu řešit tamější katastrofickou humanitární situaci, která se každým dnem dále zhoršuje vinou koronavirové krize. V tomto duchu se před pár měsíci tady ve Vatikánu pořádal brífink apoštolského nuncia v Damašku kardinála Zenariho pro velvyslance akreditované při Svatém stolci, nyní ke zvýšenému mezinárodnímu úsilí k ukončení syrského konfliktu s naléhavostí v hlase vyzval i papež František. Nejen blízkovýchodnímu regionu, nýbrž celému světu by se velmi ulevilo, kdyby konflikt v Sýrii po dlouhých deseti letech konečně skončil. 

 

Papež František obnoví apoštolské cesty, kromě připravované návštěvy Iráku se objevily zprávy také o dalších možných cestách. Kardinál Parolin v jednom z rozhovorů zmiňoval možnost cesty do Francie. Myslíte, že jsou také nějaké výhledy na cestu do naší země nebo jinam do Střední Evropy?

Pokud jde o apoštolské cesty, vypadá to, že se nakonec za pár týdnů skutečně obnoví, jakkoli nad březnovou cestou papeže Františka do Iráku se stále ještě vznášejí otazníky. Na druhou stranu tiskové středisko Svatého stolce v tomto týdnu zveřejnilo podrobný program této cesty, tak snad tam už nástupce sv. Petra konečně dorazí. 

Samozřejmě se spekuluje i o dalších papežových návštěvách. Z náznaků, které dostávám při různých příležitostech od představitelů státního sekretariátu Svatého stolce, mezi další možné destinace mohu zařadit Jižní Súdán. Papež František se dlouhodobě velmi angažuje ve prospěch dialogu a mírového soužití v této zemi, kterou však zatím nemohl navštívit s ohledem na velká bezpečnostní rizika. Nadále se počítá s apoštolskou návštěvou na Maltě, která se měla uskutečnit loni na jaře a která musela být s ohledem na epidemii odložena. Podobně má být odložená, a nikoli zrušená cesta do Indonésie. A v poslední době se začíná více mluvit i možné cestě papeže Františka do Francie, čehož dokladem je i zmiňovaný rozhovor kardinála Parolina pro francouzský katolický televizní kanál. 

Co se týče výhledů apoštolských cest do střední Evropy, chtěli by tam papeže všichni. Maďaři doufají, že by papež mohl přijet do Budapešti na zářijový eucharistický kongres, v prosinci do Vatikánu přijela Svatého otce osobně pozvat k návštěvě Bratislavy slovenská prezidentka Čaputová a pozvání dostal papež František i od církevních a státních představitelů dalších středoevropských zemí, včetně naší. Vše se bude odvíjet od vývoje pandemie a pochopitelně i zdraví a vůle Svatého otce. 

 

Vatikánské rádio slaví své 90. narozeniny. Jak vnímáte jeho význam v dnešní době?

Jsem moc rád, že tento rozhovor spolu točíme právě v den 90. výročí Vatikánského rádia, kterému přeji hodně zdaru a požehnání do dalších let. Musím říci, že pro mě bylo velkou ctí a opravdu silným zážitkem, když jsem loni v březnu společně s doktorem Torniellim zahajoval v Marconiho sále Vatikánského rádia vzpomínkový program věnovaný mučednictví a odkazu pátera Josefa Toufara. 

Pokud máme hovořit o významu vatikánského rozhlasového vysílání, nemůžeme nezmínit jeho prvořadé poslání, tj. že slouží papežům jako důležitý nástroj k hlásání evangelia světu a k řízení univerzálního společenství katolické církve. Za sebe jako diplomata pak vidím význam Vatikánského rádia v tom, že jeho prostřednictvím do světa proudí nezkreslené aktuální poselství papežské diplomacie, která se snaží prosazovat ve světě lidskou důstojnost, obecné dobro a mírové soužití národů. 

A ještě bych chtěl zdůraznit, že mě nesmírně těší, že ve Vatikánském rádiu stále máme naši českou sekci. Vím, že vás Češi doma i ve světě poslouchají a pevně věřím, že české hlasy ve Vatikánském rádiu nikdy neutichnou.

Připravila Johana Bronková

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.2.21 Papež František k diplomatickému sboru: Mít na paměti přesažnou důstojnost člověka
9.1.20 Novoroční setkání papeže Františka s diplomatickým sborem: Naděje vyžaduje realismus
9.9.19 Idolatrická ekonomie potřebuje oběti lidských životů na oltáři spekulace a profitu
23.5.19 Papež k velvyslanců: Pozornost k nejzranitelnějším má jméno. Bratrství!
7.1.19 Papež k velvyslancům o krizi multilaterální diplomacie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti