Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

1.6.2012 

Benedikt XVI. v Miláně - 1. den

Milán. 1. Pozdrav obyvatelům lombardské metropole a účastníkům Světového setkání rodin na Dómském náměstí.
2. Večerní návštěva koncertu v milánské La Scale a eucharistická adorace v katedrále Narození Panny Marie.

ad 1. Sedmé světové setkání rodin vstoupilo do své druhé poloviny. Dnes dopoledne se uzavřel teologický kongres, kterého se účastnily zhruba čtyři tisíce delegátů a stovka přednášejících. Rodiny z celého světa i věřící milánské arcidiecéze, která je se svými pěti miliony obyvatel jednou z největších na světě a používá vlastní ambroziánský ritus, dnes očekávali přílet Petrova nástupce. Papežský speciál přistál v pět hodin odpoledne po hodinovém letu z Říma na milánském letišti Linate. Svatého otce po příletu pozdravili milánští církevní i státní představitelé. Benedikt XVI. papamobilem ihned přejel do centra města, kde se před katedrálou Narození Panny Marie od půl šesté večer uskutečnilo první setkání s obyvateli lombardské metropole. Promluvě Benedikta XVI. předcházely pozdravy milánského starosty Giuliana Pisapii a arcibiskupa kard. Angela Scoly.

Mé první setkání s Miláňany se odehrává na Dómském náměstí, v samém srdci města, kde se vypíná jeho majestátní symbol – katedrála. Svou spletí věžiček nás vyzývá, abychom pohlédli do výše, k Bohu. Právě takovéto vzepnutí k nebi bylo vždy Milánu vlastní a umožnilo mu, aby plodně odpovídalo na své povolání být křižovatkou – mediolanum – národů a kultur.

Milán je i dnes opětovně povolán odhalit tuto svou pozitivní roli posla rozvoje a pokoje pro celou Itálii, pokračoval papež a připomněl, že návštěva města – a 28. italská pastorační cesta – je pro něj příležitostí k obnově trvalých a těsných pout, kterými je ambroziánská komunita svázána s římskou církví a Petrovým nástupcem. Svatý otec poukázal na odkaz milánského patrona, sv. Ambrože:

V Petrovi, říká sv. Ambrož, „je základ církve a církevní disciplíny“ (De virginitate, 16, 105); dále je známé jeho tvrzení: „Kde je Petr, tam je církev“ ( Explanatio Psalmi 40,30,5). Ambroziánská církev, střežící výsady svého obřadu jako zvláštní výraz jediné víry, je povolána k tomu, aby naplno žila katolicitu jedné církve, svědčila o ni a přispívala k jejímu obohacení.

Benedikt XVI. dále hovořil o dalších zářných postavách pastýřů milánské arcidiecéze – sv. Karlu Boromejském, bl. kardinálech Ferrarim a Schusterovi a konečně o dvou arcibiskupech, kteří vstoupili na papežský stolec –Piu XI. a Pavlu VI. V souvislosti se Světovým setkáním rodin neopomněl svědectví svaté Gianny Beretta Mollové.

Vám nyní náleží úkol, abyste jako dědici slavné minulosti a duchovního bohatství nevyčíslitelné hodnoty předávali budoucím generacím pochodeň této zářné tradice. Dobře víte, nakolik je naléhavé vnést evangelní kvas do současného kulturního kontextu. Víra v Ježíše Krista, který pro nás zemřel a vstal z mrtvých, musí oživit tkáň osobního i společenského, soukromého i veřejného života, aby tak bylo dosaženo trvalého a ryzího „blahobytu“. Počínaje rodinou, jež musí být opětovně potvrzena jako základní bohatství lidstva, jeho průvodní činitel a znamení skutečné a trvalé kultury, která je člověku prospěšná,

vybízel Svatý otec obyvatele města, jehož levicová správa právě v den papežova příjezdu vyhlásila ustavení podpůrného finančního fondu pro deklarované homosexuální páry. Navzdory tomu Benedikt XVI. zakončil svou promluvu výzvou, aby „pozitivně laický Milán i Milán víry společně usilovaly o společné dobro, při jasném rozlišení svých rolí a cílů“.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na uvítanou je ZDE.

ad 2. Z Dómského náměstí se Svatý otec po krátké zastávce na arcibiskupství odebral do La Scaly. Po 29 letech hlava katolické církve navštívila tento prestižní stánek operní a symfonické hudby. Bl. Jan Pavel II. sem zavítal 21.5.1983 u příležitosti oslav sv. Karla Boromejského. Benedikt XVI. vyslechl provedení Beethovenovy Deváté symfonie. Na dirigentský pult vystoupil Daniel Barenboim, který současně s milánským hudebním tělesem řídí i berlínskou Státní operu. Klavírista a dirigent izraelsko-argentinského původu rovněž roku 1999 založil a dosud vede orchestr složený z hudebníků židovské a palestinské národnosti – West-Eastern Divan Orchestra.

Po skončení koncertu se Benedikt XVI. obrátil k přítomným s poděkováním a promluvou. Papež mluvil o dvojí radosti. Jednu popsal jako plod grandiozní krásy, která se může dotknout Boha. Druhou je krása, která má původ v Bohu samém a přichází na zem dotknout se lidského srdce. Když dozněly tóny závěrečné Ódy na radost v interpretaci orchestru a sboru La Scaly pod taktovkou Daniela Barenboima, Benedikt XVI. vzdal poctu německému skladateli a zároveň naznačil hranice jeho díla. Všímá si „ideální vize lidstva“, jak se odráží v Beethovenově partituře a podotýká:

Beethoven neopěvuje křesťanskou radost ve vlastním smyslu, nýbrž radost bratrského soužití národů, vítězství nad egoismem a touhu, aby se putování lidstva vyznačovalo láskou. Je to jakási výzva, se kterou se obrací ke všem lidem bez ohledu na nejrůznější překážky a přesvědčení.

Proti tomuto lidskému patosu staví papež křesťanskou vizi. Slova Schillerovy Ódy na radost znějí vyprázdněně ve chvíli, kdy se konfrontují s lidským utrpením – dodal papež s odkazem na situaci mnoha lidí stižených zemětřesením minulých dní. Nehledáme majestátního vzdáleného Boha, nýbrž Boha, který vstupuje do našeho života a našeho utrpení:

„Nemáme zapotřebí ireálné řeči o dalekém Bohu a nezávazném bratrství. Hledáme Boha blízkého. Usilujeme o bratrství, které uprostřed utrpení skýtá oporu druhým a tak pomáhá jít vpřed. Po tomto koncertu se mnozí odeberou na eucharistickou adoraci – k Bohu, který přijal a nadále přijímá účast na našem utrpení; k Bohu, který trpí s námi a pro nás a uschopnil tak muže a ženy, aby mohli mít účast na utrpení druhých a přetvářet je v lásku. Cítíme, že nás právě k tomu tento koncert vybízí.“

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. v milánské La Scale je ZDE.

Eucharistické adorace v milánské katedrále se účastnili kromě organizátorů Světového setkání také biskupové z oblastí zasažených zemětřesením, tedy z Mantovy, Modeny, Ferary a Carpi. Hostem byl také biskup Yves Marie Pan z Gonaives na Haiti, ostrova zasaženého ničivým zemětřesením v roce 2010. Se slovy dojetí a s výzvou nezapomínejte na nás, poděkoval mantovský biskup Roberto Busti Svatému otci za projevy účasti a blízkosti.

V závěru adorace byla uspořádána další sbírka na pomoc lidem zasaženým zemětřesením. Dodejme, že ve stanových městečkách mnozí sledují milánskou akci v přímém přenosu.

 



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.6.12 Benedikt XVI.: Zakusil jsem, že církev žije z Boží lásky
3.6.12 Benedikt XVI. v Miláně - 3. den
2.6.12 Politika je hluboce ušlechtilá
2.6.12 Kristus se svěřuje do rukou knězi a ten zase cele Kristu
2.6.12 Benedikt XVI. v Miláně - 2. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti