Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.5.2008 

Benedikt XVI.: Přirozený zákon inspiruje manželské soužití

Vatikán. ?Učení formulované encyklikou Humanae vitae, není snadné, ale plně odpovídá řádu sdělování lidského života, jak je dán samotným stvořením.? Řekl Benedikt XVI. asi dvěma stům účastníků mezinárodního sympozia, které pořádala Papežská lateránská univerzita u příležitosti letošního 40.výročí vydání encykliky Humanae vitae, tedy o správném řádu sdělování lidského života.
Petrův nástupce ve své promluvě poukázal na to, že již 2.vatikánský koncil vyzval odborníky z oblasti biologie, lékařství, sociologie a psychologie, aby se snažili lépe objasnit předpoklady ?mravně nezávadného řízení porodnosti? (GS, 52). Boží služebník Pavel VI. potom 25.července 1968 publikoval dokument, který se však velmi rychle stal znamením odporu.

?Byl vypracován na základě protrpěného rozhodnutí a je významným gestem odvahy podtrhnout kontinuitu církevního učení a tradice. Tento často špatně chápaný a vykládaný text vedl k velké diskusi i proto, že mířil ke kořenům hluboké rozepře, která poznamenala život celých generací. Čtyřicet let od publikace tohoto učení nejen vyjevuje svou nezměněnou pravdivost, ale vyznačuje se také velkou prozíravostí, s níž přistupuje k řešení problému. Manželskou lásku totiž popisuje v rámci globálního procesu, který se nezastavuje u rozdělení duše a těla, ani není poplatný pouhému sentimentu, jenž je často prchavý a křehký, nýbrž zahrnuje jednotu lidské osoby a naprosté sdílení manželů, kteří ve vzájemném přijetí nabízejí sami sebe slibem věrné a výlučné lásky, jež pramení v ryze svobodném rozhodnutí.?

Benedikt XVI. si pak položil otázku, zda se takováto láska může uzavírat před darem života, přičemž zdůraznil, že život je vždycky nedocenitelným darem, protože účast na jeho zrodu je účastí na stvořitelském aktu Boha, který spoléhá na člověka a volá jej tak, aby vytvářel budoucnost založenou na naději.

?Církevní magisterium se nemůže zřeknout stále opakované a hlubší reflexe nad základními principy, týkajícími se manželství a prokreace. Co bylo pravdou včera, zůstává pravdou i dnes. Pravda vyjádřená v encyklice Humanae vitae se nemění, ba dokonce se ve světle nových vědeckých objevů její učení stává ještě aktuálnějším a pobízí k reflexi nad jeho vnitřní hodnotou. Klíčovým slovem k důslednému porozumění jejímu obsahu totiž zůstává slovo láska.?

Benedikt XVI. pak pokračoval citací ze své encykliky Deus caritas est: ?Člověk se stává opravdu sám sebou, když se tělo a duše nacházejí v niterné jednotě. .. Nemiluje ani sám duch, ani samo tělo, protože je to člověk, osoba, kdo miluje jakožto jednotný tvor, k němuž patří tělo i duše.? (č.5)

?Je-li tato jednota odstraněna, ztrácí se hodnota osoby, a upadá se do vážného rizika pokládat tělo za předmět, který lze kupovat nebo prodávat. V kultuře, v níž dominuje vlastnění nad existencí, lidský život riskuje ztrátu své hodnoty. Je-li sexuální konání transformováno na drogu, která podrobuje partnera vlastním žádostem a zájmům bez ohledu na vhodnou situaci milované osoby, potom je třeba bránit nejen opravdové pojetí lásky, ale především samu důstojnost lidské osoby. Jako věřící proto nesmíme nikdy připustit, aby převaha techniky infikovala kvalitu lásky a posvátnost života.?

Benedikt XVI. pak s odvoláním na Ježíšova slova o manželské lásce (srov. Mt 19,4-6), vztahující se k biblickému vyprávění o stvoření člověka, poukázal na to, že přirozený zákon, jenž je základem pro uznání skutečné rovnosti lidí a národů, by si zasloužil, aby byl přijat jako pramen, kterým se inspiruje také soužití manželů v jejich odpovědnosti při plození dětí. Svatý otec přitom také poukázal na potřebu správného chápání tajemství života, a tedy naléhavost příslušné formace v tomto směru, aby se tak předcházelo vytváření postojů, jejichž zaujímání přináší nemalou škodu především mládeži.

?Nabízet iluze v oblasti lásky nebo odvádět od opravdové odpovědnosti, kterou je člověk povolán přijmout na poli uplatňování vlastní sexuality, neslouží ke cti žádné společnosti, která se odvolává na principy svobody a demokracie. Svoboda musí být spojována s pravdou a odpovědnost zase s oddaností, ba ochotou k oběti pro druhého. Bez těchto komponent se lidské společenství nerozvíjí a číhá na ně nebezpečí, že se uzamkne do kruhu dusivého sobectví.?

Ohled na lidský život a obrana důstojnosti lidské osoby, končil papež svou promluvu ke 40. výročí vydání encykliky Humanae vitae, před nás kladou výzvu, aby nebylo ponecháno nic neprostudované a všichni mohli mít účast na ryzí pravdě odpovědné manželské lásky v úplném přilnutí k zákonu, který je vepsán do srdce každé lidské osoby.?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.2.04 Přirozená regulace početí je pro západní media tabu
30.1.04 Přirozená regulace početí respektuje duchovní, psychickou a tělesnou jednotu člověka



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti