Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.5.2008 

Čínská filharmonie vystoupila před Papežem

Vatikán. Ve vatikánské aule Pavla VI. se dnes večer v 18h konal za přítomnosti Svatého otce a na jeho počest koncert Čínského filharmonického orchestru a sboru opery ze Šanghaje. Symfonické těleso z Pekingu, v jehož podání zaznělo Mozartovo Requiem, řídil dirigent Long Yu.
Poprvé Čínský filharmonický orchestr, který vznikl teprve v roce 2000, vystoupil s touto skladnou před dvěma roky na Hudebním festivalu v Pekingu v kostele sv. Josefa.
Hudebníky i všechny přítomné na závěr Svatý otec oslovil:

"Vážené dámy a pánové,
drazí přátelé!

Nová hudební událost na vysoké úrovni nás opět přivedla do této auly Pavla VI. Pro mne a pro nás všechny nabývá vznešené hodnoty a významu, neboť jde o koncert, nabídnutý a provedený Čínským filharmonickým orchestrem a Sborem opery ze Šanghaje; koncert, který nás určitým způsobem spojuje s životaschopnou realitou světa v Číně. Děkuji Orchestru i Sboru za tuto vítanou nabídku a blahopřeji organizátorům a umělcům k tomu, že s tak velkou kompetencí, jemností a elegancí vykonali hudební dílo, které je součástí uměleckého pokladu lidstva. Ve skupině tak významných umělců můžeme spatřovat reprezentaci velké kulturní a hudební tradice Číny a jejich vystoupení nám pomáhá lépe chápat dějiny lidu s jeho hodnotami i vznešenými tužbami. Ze srdce děkuji za tento dar! Děkuji také za skladbu, která bude provedena až za okamžik. Kromě pořadatelů a umělců patří můj srdečný dík také všem těm, kteří různými způsoby spolupracovali na uskutečnění tohoto vystoupení, jež je z několika hledisek skutečně jedinečné.

Jak nezdůraznit, že koncert mistrovského Mozartova díla v provedení čínských umělců spojuje hudební talent jim vlastní spolu se západní hudbou? Byla to výzva, které se mistr Long Yu, jeho orchestr, sólisté a sbor opery ze Šanghaje zhostili na výtečnou. Hudba a umění vůbec se tedy mohou stát přednostním nástrojem setkání, vzájemného poznání a úcty mezi různými národy a kulturami; prostředkem, který může všem pomoci ocenit univerzální řeč umění.

Kromě toho je tu ještě další aspekt, který si dovolím podtrhnout. S potěšením zaznamenávám zájem vašeho Orchestru a vašeho Sboru o náboženskou evropskou hudbu. Tento fakt ukazuje, že i v odlišných kulturních sférách lze docenit a zakusit vznešené projevy ducha, jakým je právě provedené Mozartovo ?Requiem?, protože právě tato hudba vyjadřuje univerzální city lidské duše, z nichž ty náboženské přesahují hranice každé jednotlivé kultury.

Nakonec bych rád řekl pár slov o místě, kde jsme se tento večer sešli. Je to velký sál, kde Papež přijímá své hosty a setkává s těmi, kteří jej přicházejí navštívit. Je jakýmsi velkým oknem otevřeným do světa, místem, kde se často setkávají lidé pocházející ze všech končin země, každý se svým vlastním osudem a vlastní kulturou a každý je přijat s úctou a vlídností. Vaším přijetím, drazí čínští umělci, chce Papež pomyslně přijmout všechen váš lid, zejména s myšlenkou na ty vaše spoluobčany, kteří sdílejí víru v Ježíše a jsou zvláštním svazkem spojeni s Petrovým nástupcem. ?Requiem? se zrodilo z této víry jako modlitba k Bohu, spravedlivému a milosrdnému soudci, a dotýká se srdce všech právě proto, že je výrazem univerzálního humanismu. Ještě jednou vám z celého srdce děkuji za tento vítaný koncert, a vaším prostřednictvím zdravím všechny obyvatele Číny, která se přípravou na nadcházející Olympijské hry chystá prožívat událost velkého významu pro celé lidstvo.?

Na závěr Benedikt XVI. pronesl čínsky:

?Děkuji všem a přeji všechno dobré!?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.5.15 Papež přenechává darovaná trička bezdomovcům
22.8.13 Mládežnický orchestr nadace Simanof vystoupí ve Vatikánu
22.6.13 Koncert na počest Svatého otce
5.2.13 Benedikt XVI. o síle křesťanství a Síle osudu
12.11.12 Mons. Georg Ratzinger daroval bratrovi koncert



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti