Čínská filharmonie vystoupila před Papežem

7.5.2008 

Ve vatikánské aule Pavla VI. se dnes večer v 18h konal za přítomnosti Svatého otce a na jeho počest koncert Čínského filharmonického orchestru a sboru opery ze Šanghaje. Symfonické těleso z Pekingu, v jehož podání zaznělo Mozartovo Requiem, řídil dirigent Long Yu.
Poprvé Čínský filharmonický orchestr, který vznikl teprve v roce 2000, vystoupil s touto skladnou před dvěma roky na Hudebním festivalu v Pekingu v kostele sv. Josefa.
Hudebníky i všechny přítomné na závěr Svatý otec oslovil:

"Vážené dámy a pánové,
drazí přátelé!

Nová hudební událost na vysoké úrovni nás opět přivedla do této auly Pavla VI. Pro mne a pro nás všechny nabývá vznešené hodnoty a významu, neboť jde o koncert, nabídnutý a provedený Čínským filharmonickým orchestrem a Sborem opery ze Šanghaje; koncert, který nás určitým způsobem spojuje s životaschopnou realitou světa v Číně. Děkuji Orchestru i Sboru za tuto vítanou nabídku a blahopřeji organizátorům a umělcům k tomu, že s tak velkou kompetencí, jemností a elegancí vykonali hudební dílo, které je součástí uměleckého pokladu lidstva. Ve skupině tak významných umělců můžeme spatřovat reprezentaci velké kulturní a hudební tradice Číny a jejich vystoupení nám pomáhá lépe chápat dějiny lidu s jeho hodnotami i vznešenými tužbami. Ze srdce děkuji za tento dar! Děkuji také za skladbu, která bude provedena až za okamžik. Kromě pořadatelů a umělců patří můj srdečný dík také všem těm, kteří různými způsoby spolupracovali na uskutečnění tohoto vystoupení, jež je z několika hledisek skutečně jedinečné.

Jak nezdůraznit, že koncert mistrovského Mozartova díla v provedení čínských umělců spojuje hudební talent jim vlastní spolu se západní hudbou? Byla to výzva, které se mistr Long Yu, jeho orchestr, sólisté a sbor opery ze Šanghaje zhostili na výtečnou. Hudba a umění vůbec se tedy mohou stát přednostním nástrojem setkání, vzájemného poznání a úcty mezi různými národy a kulturami; prostředkem, který může všem pomoci ocenit univerzální řeč umění.

Kromě toho je tu ještě další aspekt, který si dovolím podtrhnout. S potěšením zaznamenávám zájem vašeho Orchestru a vašeho Sboru o náboženskou evropskou hudbu. Tento fakt ukazuje, že i v odlišných kulturních sférách lze docenit a zakusit vznešené projevy ducha, jakým je právě provedené Mozartovo ?Requiem?, protože právě tato hudba vyjadřuje univerzální city lidské duše, z nichž ty náboženské přesahují hranice každé jednotlivé kultury.

Nakonec bych rád řekl pár slov o místě, kde jsme se tento večer sešli. Je to velký sál, kde Papež přijímá své hosty a setkává s těmi, kteří jej přicházejí navštívit. Je jakýmsi velkým oknem otevřeným do světa, místem, kde se často setkávají lidé pocházející ze všech končin země, každý se svým vlastním osudem a vlastní kulturou a každý je přijat s úctou a vlídností. Vaším přijetím, drazí čínští umělci, chce Papež pomyslně přijmout všechen váš lid, zejména s myšlenkou na ty vaše spoluobčany, kteří sdílejí víru v Ježíše a jsou zvláštním svazkem spojeni s Petrovým nástupcem. ?Requiem? se zrodilo z této víry jako modlitba k Bohu, spravedlivému a milosrdnému soudci, a dotýká se srdce všech právě proto, že je výrazem univerzálního humanismu. Ještě jednou vám z celého srdce děkuji za tento vítaný koncert, a vaším prostřednictvím zdravím všechny obyvatele Číny, která se přípravou na nadcházející Olympijské hry chystá prožívat událost velkého významu pro celé lidstvo.?

Na závěr Benedikt XVI. pronesl čínsky:

?Děkuji všem a přeji všechno dobré!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.