Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

21.4.2008 

Benedikt XVI. V USA - 6.den

1. Mše svatá na baseballovém stadionu Yankee v New Yorku
2. Rozloučení Benedikta XVI. s Amerikou na Kennedyho letišti v New Yorku

Ad 1. Včera krátce před 14.30 přivítalo Benedikta XVI. na baseballovém stadionu Yankee v New Yorku bezmála 60 tisíc věřících, i když zájem o vstupenky byl mnohem větší než dovoluje kapacita stadionu. Svatý otec tu sloužil mši, kterou americká církev oslavila 200. výročí vzniku diecézí New York, Boston, Filadelfie a Louisville, vzniklých rozdělením mateřské diecéze v Baltimore.
Jménem pěti jubilujících arcidiecézí i všech přítomných ho tu přivítal newyorský arcibiskup, kardinál Edward Egan.

Svou homilii Svatý otec zahájil povzbuzením k vytrvání v Petrově víře. V Janově evangeliu o sobě Ježíš říká, že je ?cesta, pravda a život.? ?Vezměme Pána za slovo! Obnovme víru v něho a vložme veškerou svou naději do jeho příslibu!? vyzval Benedikt XVI.
?Přítomnost Petrova nástupce u tohoto oltáře spolu s jeho spolubratry biskupy a kněžími, jáhny, řeholníky a řeholnicemi jakož i věřícími laiky z 50 amerických států výmluvně zjevuje naše společenství v katolické víře, jež k nám přišla od apoštolů,? řekl papež a ocenil také to, jak prostřednictvím svého výchovného, charitativního a sociálního působení přispěla církev k růstu americké společnosti jako celku:

?Dnešní první čtení ze Skutků apoštolů mluví o jazykových a kulturních napětích, která se vyskytovala již v prvotním církevním společenství. Zároveň ukazuje, jak moc Božího Slova, spolehlivě hlásaného apoštoly a obdrženého ve víře, vytváří jednotu, schopnou překračovat rozdělení plynoucí z lidských omezení a slabostí. Připomíná se zde základní pravda, že jednota církve nemá jiný základ než Boží Slovo, jež se stalo tělem v Ježíši Kristu, našem Pánu. Všechna vnější znamení identity, všechny struktury, asociace či programy, jakkoli mohou být hodnotné, ba podstatné, existují v posledku jenom proto, aby udržovaly a prosazovaly hlubší jednotu, která je v Kristu nepomíjejícím darem Boha jeho církvi.?

Poté svatý otec hovořil o apoštolském aspektu církve, který dokládá také první čtení z této bohoslužby o vkládání rukou apoštolů na první jáhny, a o poslušnosti víry, jak o ní hovoří list Římanům:

?Autorita?? ?poslušnost?. Řečeno na rovinu ? toto nejsou slova, která se dnes užívají snadno. Tato slova představují pro mnohé naše současníky ?kámen úrazu?, zejména ve společnosti, která právem přikládá velkou hodnotu osobní svobodě. A přece, ve světle naší víry v Ježíše Krista ? ?cestu, pravdu a život? ? spatříme plný smysl, hodnotu a přímo nádheru těchto slov. Evangelium nás učí, že pravá svoboda, svoboda dětí Božích, může být nalezena pouze ztrátou sebe sama, což je součást tajemství lásky. Pouze ztratíme-li sami sebe, říká nám Pán, nacházíme sami sebe skutečně (srov. Lk 17,33). Pravá svoboda vzkvétá, když se zbavujeme břemena hříchu, který zatemňuje naše vnímání a oslabuje naši rozhodnost, a spatřujeme zdroj našeho definitivního štěstí v tom, který je nekonečná láska, nekonečná svoboda a život bez konce. ?V jeho vůli je náš pokoj.?

Ve druhém čtení říká apoštol, že zmrtvýchvstalý Kristus je úhelným kamenem chrámu, který je dodnes budován v Duchu. A my jsme se skrze křest stali ?živými kameny? onoho chrámu a podílíme se tak na životě Božím. ?Pouze tím, že budeme směřovat každou myšlenku, slovo či skutek k pravdě evangelia a klást naši energii do služeb Božího království, můžeme budovat spolu s Bohem na základě, kterým je Kristus. Pouze tak můžeme budovat něco, co je skutečně trvalé,? řekl Benedikt XVI. a připomněl také historické proměny života církve v Americe:

?Připomínáme si dnes dvě stě let od jednoho mezníku v dějinách církve Spojených států, její první velké období vzrůstu. V těchto 200 letech se tvář katolického společenství ve vaší zemi výrazně proměnila. Pomysleme na následující vlny imigrantů, jejichž tradice tak významně obohatily církev v Americe. Pomysleme na pevnou víru, která zbudovala síť kostelů, výchovných, zdravotnických a sociálních zařízení, které jsou již dlouhou dobu charakteristickým znakem církve v této zemi. Myslíme také na nespočetné otce a matky, kteří předali víru dětem, na každodenní službu mnoha kněží, kteří zasvětili svůj život péči o duše, a na nevyčíslitelný přínos mnoha řeholníků a řeholnic, kteří nejen naučili děti číst a psát, ale také v nich vzbudili životní touhu poznávat Boha, milovat jej a sloužit mu.?

Svatý otec v homilii také připomněl, že modlitba slov ?Přijď království Tvé?, má vytvářet nová ?místa naděje?, kde se království Boží zpřítomňuje v celé své spásonosné moci. A co znamená zasazovat se o příchod Božího království?

?Znamená to neztratit důvěru v tváří tvář odporu, averzi a skandálům. Znamená to překonat každé oddělování víry od života, odporovat falešným evangeliím svobody a štěstí. Znamená to také odmítnout falešné rozdvojení víry a politického života, poněvadž, jak prohlásil 2. vatikánský koncil, ?žádná lidská činnost ? ani světská ? nemůže být vyňata z Boží vlády? (Lumen gentium, 36). Znamená to obohacovat americkou společnost a kulturu krásou a pravdou evangelia a nikdy neztrácet ze zřetele onu velkou naději, která dává smysl a hodnotu všem ostatním nadějím, které inspirují náš život.?

Všechny přítomné pak papež podpořil, aby navázali na dědictví minulých generací:

?Drazí přátelé, pouze Bůh ve své prozřetelnosti ví, co musí ještě svou milostí vykonat ve vašich životech a v životě církve ve Spojených státech. Kristův příslib nás mezitím naplňuje bezpečnou nadějí. Spojme proto naše modlitby s jeho modlitbou jakožto živé kameny onoho duchovního chrámu, kterým je jeho jediná, svatá, katolická a apoštolská církev. Pozvedněme zraky k němu, poněvadž i v této chvíli pro nás připravuje místo v domě svého Otce. A posíleni Duchem Svatým usilujme s obnoveným zápalem o rozšíření jeho království.?

Řekl včera v závěru své homilie na stadionu Yankee Svatý otec a mladé Američany vyzval k tomu, aby otevřeli svá srdce k následování Pána v kněžství a zasvěceném životě.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Na konci bohoslužby požehnal Benedikt XVI. základní kámen zahrady při katedrále sv. Patrika, která má připomínat 200. výročí založení diecéze, a kříž pro seminární kapli sv. Jana Nepomuka Neumanna, českého rodáka a biskupa z Filadelfie.

Papežská mše nebyla pro stadion Yankee, postavený v roce 1923, novinkou. Eucharistickou bohoslužbu tu už slavili papežové Pavel VI. (v roce 1965) a Jan Pavel II. (v roce 1979.)

Ad 2. Papež se rozloučil s Amerikou na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho. Závěrečná ceremonie proběhla v hangáru 19 u papežského letadla. Benedikt XVI. se tam přepravil vrtulníkem z heliportu na Wall Street. Americkou vládu zastupoval viceprezident USA, Richard Cheney, a senátorka Hilary Clintonová s manželem Billem. Nechyběli američtí kardinálové a představitelé tamní biskupské konference. Kromě toho dostala povolení ke vstupu skupina pěti tisíc věřících z brooklinské diecéze, ve které Kennedyho letiště leží.

Viceprezident Cheney v projevu na rozloučenou zmínil, že amerických katolíků je přes 60 milionů a že všichni obyvatelé Spojených Států si Papeže váží za jeho úsilí o spravedlnost a mír. ?Setkal jste se s lidmi různé víry, kteří tvoří náš národ. Navštívil jste zemi svobody, v níž budete vždy mile vítán,? řekl viceprezident Cheney. Poděkoval za univerzální poselství naděje a spásy i za osobní přítomnost, která mnohým naději dodala. ?V den kněžského svěcení Vás asi nenapadlo, že stanete v čele Církve. Za těch 57 let Vás provázel mimořádný dar moudrosti a při této pouti jste se o něj dělil s naším národem ? uvedl americký viceprezident, Richard Cheney, a požádal Papeže, aby ve svých modlitbách pamatoval na Spojené Státy.

Benedikt XVI. ve své poslední promluvě na americké půdě poděkoval za pohostinnost a vřelé přijetí. Vyjádřil radost nad pevnou vírou a zbožností katolického společenství ve Spojených státech. Povzbuzení mu dodalo, jak řekl, setkání s představiteli dalších křesťanských vyznání i jiných náboženství. Svatý otec vyjádřil také vděčnost prezidentu Bushovi, představitelům veřejného života a církvi za organizaci apoštolské cesty. katolické společenství povzbudil, aby vytrvale vydávalo svědectví Kristu a naději. Benedikt XVI. poděkoval také za možnost navštívit OSN:

?Ohlížím se zpět za šedesáti lety, které uplynuly od podepsání Všeobecné deklarace lidských práv, a vzdávám díky za vše, čeho tato organizace dosáhla při obraně a podpoře základních lidských práv každého člověka. Povzbuzuji též všechny lidi dobré vůle, aby neúnavně pracovali na šíření spravedlnosti a pokojného soužití mezi lidmi a národy.?

Svatý otec dále zdůraznil hluboký dojem, které v něm zanechala návštěva na Ground Zero v New Yorku a ujistil, že se i nadále bude modlit za oběti tragédie, k níž došlo před téměř sedmi lety. ?Modlím se za Američany a za celý svět, aby v něm rostlo bratrství a solidarita, vzájemná úcta a důvěra v Boha, našeho nebeského Otce,? řekl v závěru svého projevu na letišti Benedikt XVI. a s prosbou, aby na něj Amerika pamatovala v modlitbách dodal ?ujišťuji vás o své vroucí náklonnosti a přátelství v Pánu. Bůh žehnej Americe!?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Za zpěvu Christus vincit se s Benediktem XVI. rozloučila skupinka dětí. Na to se Papež pozdravil s prezídiem americké biskupské konference a s tamními kardinály. Pak už vystoupil na palubu Boeingu 777 italských aerolinií Alitalia, který se vznesl několik minut po 21 hod., tzn. po 3 hodině ranní našeho času. 8. zahraniční cesta Benedikta XVI. skončila návratem do Vatikánu dnes před polednem.



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.4.08 Vzájemně jsme se utvrdili ve víře
21.4.08 Světový tisk hodnotí návštěvu Benedikta XVI. v USA pozitivně
21.4.08 Bůh žehnej Americe!
21.4.08 Blahoslavení, kteří věříte
20.4.08 Modlitba Benedikta XVI. na Ground Zero



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti