Benedikt XVI. V USA - 6.den

21.4.2008 

1. Mše svatá na baseballovém stadionu Yankee v New Yorku
2. Rozloučení Benedikta XVI. s Amerikou na Kennedyho letišti v New Yorku

Ad 1. Včera krátce před 14.30 přivítalo Benedikta XVI. na baseballovém stadionu Yankee v New Yorku bezmála 60 tisíc věřících, i když zájem o vstupenky byl mnohem větší než dovoluje kapacita stadionu. Svatý otec tu sloužil mši, kterou americká církev oslavila 200. výročí vzniku diecézí New York, Boston, Filadelfie a Louisville, vzniklých rozdělením mateřské diecéze v Baltimore.
Jménem pěti jubilujících arcidiecézí i všech přítomných ho tu přivítal newyorský arcibiskup, kardinál Edward Egan.

Svou homilii Svatý otec zahájil povzbuzením k vytrvání v Petrově víře. V Janově evangeliu o sobě Ježíš říká, že je ?cesta, pravda a život.? ?Vezměme Pána za slovo! Obnovme víru v něho a vložme veškerou svou naději do jeho příslibu!? vyzval Benedikt XVI.
?Přítomnost Petrova nástupce u tohoto oltáře spolu s jeho spolubratry biskupy a kněžími, jáhny, řeholníky a řeholnicemi jakož i věřícími laiky z 50 amerických států výmluvně zjevuje naše společenství v katolické víře, jež k nám přišla od apoštolů,? řekl papež a ocenil také to, jak prostřednictvím svého výchovného, charitativního a sociálního působení přispěla církev k růstu americké společnosti jako celku:

?Dnešní první čtení ze Skutků apoštolů mluví o jazykových a kulturních napětích, která se vyskytovala již v prvotním církevním společenství. Zároveň ukazuje, jak moc Božího Slova, spolehlivě hlásaného apoštoly a obdrženého ve víře, vytváří jednotu, schopnou překračovat rozdělení plynoucí z lidských omezení a slabostí. Připomíná se zde základní pravda, že jednota církve nemá jiný základ než Boží Slovo, jež se stalo tělem v Ježíši Kristu, našem Pánu. Všechna vnější znamení identity, všechny struktury, asociace či programy, jakkoli mohou být hodnotné, ba podstatné, existují v posledku jenom proto, aby udržovaly a prosazovaly hlubší jednotu, která je v Kristu nepomíjejícím darem Boha jeho církvi.?

Poté svatý otec hovořil o apoštolském aspektu církve, který dokládá také první čtení z této bohoslužby o vkládání rukou apoštolů na první jáhny, a o poslušnosti víry, jak o ní hovoří list Římanům:

?Autorita?? ?poslušnost?. Řečeno na rovinu ? toto nejsou slova, která se dnes užívají snadno. Tato slova představují pro mnohé naše současníky ?kámen úrazu?, zejména ve společnosti, která právem přikládá velkou hodnotu osobní svobodě. A přece, ve světle naší víry v Ježíše Krista ? ?cestu, pravdu a život? ? spatříme plný smysl, hodnotu a přímo nádheru těchto slov. Evangelium nás učí, že pravá svoboda, svoboda dětí Božích, může být nalezena pouze ztrátou sebe sama, což je součást tajemství lásky. Pouze ztratíme-li sami sebe, říká nám Pán, nacházíme sami sebe skutečně (srov. Lk 17,33). Pravá svoboda vzkvétá, když se zbavujeme břemena hříchu, který zatemňuje naše vnímání a oslabuje naši rozhodnost, a spatřujeme zdroj našeho definitivního štěstí v tom, který je nekonečná láska, nekonečná svoboda a život bez konce. ?V jeho vůli je náš pokoj.?

Ve druhém čtení říká apoštol, že zmrtvýchvstalý Kristus je úhelným kamenem chrámu, který je dodnes budován v Duchu. A my jsme se skrze křest stali ?živými kameny? onoho chrámu a podílíme se tak na životě Božím. ?Pouze tím, že budeme směřovat každou myšlenku, slovo či skutek k pravdě evangelia a klást naši energii do služeb Božího království, můžeme budovat spolu s Bohem na základě, kterým je Kristus. Pouze tak můžeme budovat něco, co je skutečně trvalé,? řekl Benedikt XVI. a připomněl také historické proměny života církve v Americe:

?Připomínáme si dnes dvě stě let od jednoho mezníku v dějinách církve Spojených států, její první velké období vzrůstu. V těchto 200 letech se tvář katolického společenství ve vaší zemi výrazně proměnila. Pomysleme na následující vlny imigrantů, jejichž tradice tak významně obohatily církev v Americe. Pomysleme na pevnou víru, která zbudovala síť kostelů, výchovných, zdravotnických a sociálních zařízení, které jsou již dlouhou dobu charakteristickým znakem církve v této zemi. Myslíme také na nespočetné otce a matky, kteří předali víru dětem, na každodenní službu mnoha kněží, kteří zasvětili svůj život péči o duše, a na nevyčíslitelný přínos mnoha řeholníků a řeholnic, kteří nejen naučili děti číst a psát, ale také v nich vzbudili životní touhu poznávat Boha, milovat jej a sloužit mu.?

Svatý otec v homilii také připomněl, že modlitba slov ?Přijď království Tvé?, má vytvářet nová ?místa naděje?, kde se království Boží zpřítomňuje v celé své spásonosné moci. A co znamená zasazovat se o příchod Božího království?

?Znamená to neztratit důvěru v tváří tvář odporu, averzi a skandálům. Znamená to překonat každé oddělování víry od života, odporovat falešným evangeliím svobody a štěstí. Znamená to také odmítnout falešné rozdvojení víry a politického života, poněvadž, jak prohlásil 2. vatikánský koncil, ?žádná lidská činnost ? ani světská ? nemůže být vyňata z Boží vlády? (Lumen gentium, 36). Znamená to obohacovat americkou společnost a kulturu krásou a pravdou evangelia a nikdy neztrácet ze zřetele onu velkou naději, která dává smysl a hodnotu všem ostatním nadějím, které inspirují náš život.?

Všechny přítomné pak papež podpořil, aby navázali na dědictví minulých generací:

?Drazí přátelé, pouze Bůh ve své prozřetelnosti ví, co musí ještě svou milostí vykonat ve vašich životech a v životě církve ve Spojených státech. Kristův příslib nás mezitím naplňuje bezpečnou nadějí. Spojme proto naše modlitby s jeho modlitbou jakožto živé kameny onoho duchovního chrámu, kterým je jeho jediná, svatá, katolická a apoštolská církev. Pozvedněme zraky k němu, poněvadž i v této chvíli pro nás připravuje místo v domě svého Otce. A posíleni Duchem Svatým usilujme s obnoveným zápalem o rozšíření jeho království.?

Řekl včera v závěru své homilie na stadionu Yankee Svatý otec a mladé Američany vyzval k tomu, aby otevřeli svá srdce k následování Pána v kněžství a zasvěceném životě.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Na konci bohoslužby požehnal Benedikt XVI. základní kámen zahrady při katedrále sv. Patrika, která má připomínat 200. výročí založení diecéze, a kříž pro seminární kapli sv. Jana Nepomuka Neumanna, českého rodáka a biskupa z Filadelfie.

Papežská mše nebyla pro stadion Yankee, postavený v roce 1923, novinkou. Eucharistickou bohoslužbu tu už slavili papežové Pavel VI. (v roce 1965) a Jan Pavel II. (v roce 1979.)

Ad 2. Papež se rozloučil s Amerikou na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho. Závěrečná ceremonie proběhla v hangáru 19 u papežského letadla. Benedikt XVI. se tam přepravil vrtulníkem z heliportu na Wall Street. Americkou vládu zastupoval viceprezident USA, Richard Cheney, a senátorka Hilary Clintonová s manželem Billem. Nechyběli američtí kardinálové a představitelé tamní biskupské konference. Kromě toho dostala povolení ke vstupu skupina pěti tisíc věřících z brooklinské diecéze, ve které Kennedyho letiště leží.

Viceprezident Cheney v projevu na rozloučenou zmínil, že amerických katolíků je přes 60 milionů a že všichni obyvatelé Spojených Států si Papeže váží za jeho úsilí o spravedlnost a mír. ?Setkal jste se s lidmi různé víry, kteří tvoří náš národ. Navštívil jste zemi svobody, v níž budete vždy mile vítán,? řekl viceprezident Cheney. Poděkoval za univerzální poselství naděje a spásy i za osobní přítomnost, která mnohým naději dodala. ?V den kněžského svěcení Vás asi nenapadlo, že stanete v čele Církve. Za těch 57 let Vás provázel mimořádný dar moudrosti a při této pouti jste se o něj dělil s naším národem ? uvedl americký viceprezident, Richard Cheney, a požádal Papeže, aby ve svých modlitbách pamatoval na Spojené Státy.

Benedikt XVI. ve své poslední promluvě na americké půdě poděkoval za pohostinnost a vřelé přijetí. Vyjádřil radost nad pevnou vírou a zbožností katolického společenství ve Spojených státech. Povzbuzení mu dodalo, jak řekl, setkání s představiteli dalších křesťanských vyznání i jiných náboženství. Svatý otec vyjádřil také vděčnost prezidentu Bushovi, představitelům veřejného života a církvi za organizaci apoštolské cesty. katolické společenství povzbudil, aby vytrvale vydávalo svědectví Kristu a naději. Benedikt XVI. poděkoval také za možnost navštívit OSN:

?Ohlížím se zpět za šedesáti lety, které uplynuly od podepsání Všeobecné deklarace lidských práv, a vzdávám díky za vše, čeho tato organizace dosáhla při obraně a podpoře základních lidských práv každého člověka. Povzbuzuji též všechny lidi dobré vůle, aby neúnavně pracovali na šíření spravedlnosti a pokojného soužití mezi lidmi a národy.?

Svatý otec dále zdůraznil hluboký dojem, které v něm zanechala návštěva na Ground Zero v New Yorku a ujistil, že se i nadále bude modlit za oběti tragédie, k níž došlo před téměř sedmi lety. ?Modlím se za Američany a za celý svět, aby v něm rostlo bratrství a solidarita, vzájemná úcta a důvěra v Boha, našeho nebeského Otce,? řekl v závěru svého projevu na letišti Benedikt XVI. a s prosbou, aby na něj Amerika pamatovala v modlitbách dodal ?ujišťuji vás o své vroucí náklonnosti a přátelství v Pánu. Bůh žehnej Americe!?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Za zpěvu Christus vincit se s Benediktem XVI. rozloučila skupinka dětí. Na to se Papež pozdravil s prezídiem americké biskupské konference a s tamními kardinály. Pak už vystoupil na palubu Boeingu 777 italských aerolinií Alitalia, který se vznesl několik minut po 21 hod., tzn. po 3 hodině ranní našeho času. 8. zahraniční cesta Benedikta XVI. skončila návratem do Vatikánu dnes před polednem.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.