Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty v Itálii 

22.4.2007 

Benedikt XVI. navštívil Pávii, kde je hrob sv. Augustina

Pávie. Včera zahájená pastorační návštěva Benedikta XVI. na severu Itálie, pokračovala dnes v Pávii. Toto město ležící asi 30 km na jihozápad od Milána bylo hlavním důvodem cesty Svatého otce, neboť tady spočívají ostatky svatého Augustina, který je - jak známo - oblíbeným zdrojem inspirace Josepha Ratzingera - Benedikta XVI. už od dob jeho studií v kněžském semináři. Pávie je starobylé město, které je sídlem biskupa již od 4.století. V této diecézi o rozloze 782 km2 žije přibližně 170 tisíc obyvatel v 99 farnostech.

Prvním zastavením návštěvy Svatého otce v Pávii, kam Benedikt XVI. přijel z Vigevana již v sobotu večer, byla v 9 h dopoledne univerzitní poliklinika sv.Matouše, která se 70 tisíci přijatými pacienty ročně patří k největším a z hlediska technologického a vědeckého potenciálu ke špičkovým italským nemocnicím. Zde se Benedikt XVI. setkal s nemocnými, jejich rodinami a personálem. Papež vyzdvihl skutečnost, že nemocnice je v jistém smyslu posvátným místem. Z jedné strany se zde ukazuje křehkost lidské přirozenosti, ale z druhé strany také ohromný potenciál a bohatství výdobytků lékařské vědy. Benedikt XVI. v této souvislosti řekl:

Upřímně si přeji, aby nezbytný vědecko-technický pokrok neustále provázelo vědomí nezbytnosti prosazovat spolu s užitkem nemocných také ony základní hodnoty, jako je úcta a obrana života ve všech jeho fázích, protože na těchto hodnotách spočívá autentická kvalita lidského soužití.

Svatý otec poukázal na nutnost neoddělovat vědecký pokrok od lásky k člověku. S odkazem na Krista, Muže bolesti, který na sebe vzal bolest a smrt člověka, Benedikt XVI. řekl, že soužení a bolesti, kterým musí čelit nemocní se v Božím plánu stávají prostředkem očištění a vykoupení celého světa.

Po návštěvě polikliniky sv.Matouše se Benedikt XVI. odebral v tradičním papamobilu do koleje sv.Karla Boromejského, v jejíž útulných zahradách Svatý otec slavil eucharistii, které se účastnilo více než 20 tisíc lidí.

Liturgie třetí neděle velikonoční, v jejíž prvním čtení vybízí sv.Petr k obrácení, tvořila pozadí homilie Benedikta XVI., který se zabýval otázkou konverze v souvislosti se sv.Augustinem, velkým konvertitou 4.století a nabídl pronikavý pohled na život a odkaz tohoto svatého biskupa ze severoafrického města Hyppo.

Ve své knize Vyznání Augustin působivě popisuje cestu své konverze, jež byla dovršena křtem, který mu udělil biskup Ambrož v Milánském dómu. Kdo si přečte Vyznání, může sdílet cestu, kterou musel Augustin projít během svého dlouhého vnitřního boje, aby nakonec o Velikonoční noci roku 387 přijal z křestního pramene svátost, která způsobila v jeho životě velký obrat. Sledujeme-li pozorně průběh života sv.Augustina, zjistíme, že konverze přece jen nebyla dílem jediného okamžiku, ale byla cestou. Můžeme tak právem hovořit o Augustinových konverzích, které byly vlastně jedinou velkou konverzí během hledání Kristovy tváře i potom na cestě spolu s Ním.

Plné znění HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Po mši svaté, která se skončila asi půl hodiny před polednem se Svatý otec obrátil k věřícím se svou tradiční polední promluvou před modlitbou Regina caeli. Oslovil zvláště početnou mládež, které jak řekl - v duchu věnoval svou knihu Ježíš Nazaretský.

PROMLUVA Benedikta XVI. před Regina caeli je ZDE

Po obědě na místním biskupství následovala další část náročného programu této pastorační cesty. Na 16 h odpoledne bylo plánováno setkání s akademickou obcí univerzity v Pavii. Svatý otec se zde pozdravil s místními studenty a profesory a pronesl k nim promluvu. Potom se vydal do nedalekého kostela sv.Petra in Ciel d´oro, kde se nachází hrob sv.Augustina. Tady Benedikt XVI. slavil nešpory s místní augustiniánskou komunitou. Po jejich skončení, přibližně v době našeho večerního vysílání se vydal na zpáteční cestu do Říma. K nedělnímu odpolednímu programu návštěvy Svatého otce v Lombardii se vrátíme ještě v našem pondělním pořadu.

 



Další články z podrubriky Cesty v Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.4.12 Libanon si slibuje od papežské návštěvy vyjádření k arabskému jaru
10.3.12 Severoameričtí biskupové se chystají na Kubu a do Mexika
8.3.12 Na Benedikta XVI. čeká sto milionů věřících
24.1.12 Tiskový mluvčí k papežově možné návštěvě Libanonu
5.10.11 Severský papež na italském jihu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti