Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.12.2006 

Benedikt XVI. bilancuje rok 2006

Vatikán. Po adventním kázání, které se konalo v kapli apoštolského paláce Redemptoris Mater, se všichni jeho účastnici sešli znovu, tentokrát v nedalekém Klementinském sále na tradičním setkání Svatého otce a všech jeho nejbližších spolupracovníků z římské kurie za účelem vzájemné výměny vánočních přání. Na začátku pozdravil Kristova náměstka jménem všech kard. Angelo Sodano, děkan kardinálského sboru.

Benedikt XVI. se pak ujal slova a ve své obsáhlé promluvě podal působivou bilanci uplynulého roku. Připomněl své letošní čtyři apoštolské cesty, zdůraznil potřebu dialogu mezi vírou a rozumem, potvrdil ústřední postavení rodiny založené na sňatku muže a ženy, zastavil se u hodnoty kněžského celibátu a vyjádřil obavy o unavenou Evropu, která zapomíná na Boha a nechce mít děti.

Hlavní myšlenka Benedikta XVI. patřila těm, kteří trpí v důsledku válek, a v širším smyslu také ?hrozbě střetu kultur a náboženství?. To je nebezpečí, které ?hrozí dané chvíli našich dějin?.

?Pokoj na zemi nelze nalézt bez smíření s Bohem, bez harmonie mezi nebem a zemí. Tato souvislost tématu Bůh s tématem pokoje byla určujícím aspektem čtyř apoštolských cest letošního roku, ke kterým bych se chtěl vrátit.?

My lidé - konstatuje papež ? bychom chtěli, aby Kristus odstranil jednou provždy všechny války, zničil zbraně a nastolil univerzální mír. Musíme se však naučit ? pokračuje ? že mír nemůže být stanoven výhradně zvnějšku? a že ?pokus zavést jej násilím vede jen ke stále novému násilí?. Musíme se proto naučit - vybízí Svatý otec ? tak jak to říkal anděl v Betlémě, že ?mír se rodí otevřením našeho srdce Bohu?. Benedikt XVI. se pak s odkazem na svou přednášku v Řeznu obrací v modlitbě s prosbou k Pánu, ?aby rozumnost míru zvítězila nad nerozumností násilí?.

?Je stále více zřejmé, jak naléhavě má svět zapotřebí dialogu víry a rozumu. ? Víra v onoho Boha, který je osobně Tvůrčím rozumem světa, musí být nově přijata vědou jako šance a pozvání. Z druhé strany musí tato víra znovu uznat své vnitřní rozpětí a svou vlastní rozumnost. Rozum potřebuje Logos, který je na počátku a je naším světlem; víra potřebuje mluvit s novověkým rozumem, aby si uvědomila vlastní velikost a dostála tak vlastní odpovědnosti. Toto jsem chtěl ozřejmit svou přednáškou v Řeznu. Je to otázka, která zdaleka není jen akademické povahy, ale jde v ní o budoucnost nás všech.?

Papež pak podotýká, že mezi-náboženský dialog měl v řezenské přednášce pouze okrajový význam a to z dvojího hlediska. ?Sekularizovaný rozum ? říká Benedikt XVI. ? není s to navázat pravý dialog s náboženstvími a pokud zůstane uzavřen na otázku po Bohu, povede to ke střetnutí kultur.? Potom Benedikt XVI. přešel ke své cestě do Turecka a zdůraznil, že ?náboženství se musejí setkat ve společném úkolu nasadit se do služeb pravdy a tedy do služeb člověka?. Na téma dialogu s islámem, který je třeba zintenzivňovat, pak Svatý otec, podotýká, že je třeba si uvědomit, že ?muslimský svět stojí dnes s velkou naléhavostí před úkolem velmi podobným tomu, před který byli postaveni křesťané v době osvícenství. Z jedné strany musí čelit diktatuře pozitivistického rozumu, který vylučuje Boha z života společnosti a z veřejného zřízení, čímž zbavuje člověka jeho specifických určujících kritérií. Z druhé strany je nutné, aby přijal pravé výdobytky osvícenství: práva člověka a zejména svobodu víry a jejích projevů, v nichž dohlédne podstatné prvky autenticity náboženství.?

Obsahem dialogu mezi křesťany a muslimy, pokračuje Benedikt XVI., ?bude v této době zejména vzájemné setkání v tomto úsilí o nalezení spravedlivých řešení?. Papež pak znovu utvrzuje křesťany, aby ?čelili násilí a usilovali o soulad mezi vírou a rozumem, mezi rozumem a svobodou?. Připomíná potom svou historickou návštěvu v Auschwitz-Birkenau na ?místě toho nejkrutějšího barbarství?.

?Velikou útěchou pro mne bylo, když jsem spatřil na nebi duhu ve chvíli, kdy jsem tváří v tvář hrůze onoho místa a v postoji Joba, který volá k Bohu a je otřesen jeho zdánlivou absencí, zároveň pocítil jistotu, že On i když mlčí nepřestává být a zůstává s námi. Tato duha byla jakousi božskou odpovědí: Ano, Já jsem. Byla to slova zaslíbení, Smlouvy, pronesená Bohem po potopě, a platí dodnes.?

Benedikt XVI. pak v souvislosti s cestou do španělské Valencie na Setkání katolických rodin řekl:
?Před těmito rodinami s jejich dětmi, před těmito rodinami, v nichž si generace podávají ruce a budoucnost se stává přítomností, prostoupil mou duší problém Evropy, která zdánlivě jakoby už nechtěla mít děti. Cizinci se tato Evropa může jevit jako unavená, ba dokonce se zdá, že má v úmyslu rozejít se se svými dějinami.?

Hlavním problémem ? poznamenává Benedikt XVI. ? je však to, že ?člověk dnes trpí nejistotou ohledem své budoucnosti a ptá se, zda je správné ?někoho do této nejisté budoucnosti posílat?. Pokud si však znovu neosvojíme základy života ? uzavírá papež ? bude stále méně možné svěřovat druhým dar života i poslání do neznámé budoucnosti?.

Benedikt XVI. se pak zastavil i u otázky zhoubných teorií, které odnímají člověku jakýkoli odkaz na jeho mužství či ženství. Relativizují tak rozdíl mezi pohlavími a dělají jakoby pohlaví bylo pouze biologickým faktem a člověk ? svým intelektem a vůlí ? jakoby mohl autonomně rozhodovat o tom, kým je.

?Je v tom určité pohrdání tělesností, z něhož vyplývá, že člověk tím, že se chce emancipovat od svého těla ? od své biologické sféry ? ničí sebe samého. Pokud se řekne, že Církev by se do těchto záležitostí neměla plést, pak můžeme jen odpovědět: nezajímáme se snad o člověka? Věřící na základě velké kultury svojí víry snad nemají právo vyslovit se k tomu všemu? Není to spíše jejich ? naše ? povinnost pozvednout hlas na obranu člověka, onoho tvora, který je právě v nerozlučné jednotě těla a duše, obrazem Božím? Cesta do Valencie se pro mne stala cestou hledání toho, co znamená být člověkem.?

Svatý otec pak zmínil také otázku kněžského celibátu a připomněl, že tato disciplina sahá do doby blízké Apoštolům.
?Důvody pouze pragmatické, odkazující na větší disponibilitu, nestačí: takováto větší možnost disponovat časem by se snadno mohla stát i formou sobectví, který tak ušetří oběti a námahy, které jsou žádány a snášeny těmi, kteří uzavřeli manželství, a který by mohl vést k duchovnímu vyprázdnění a tvrdosti srdce. Pravý základ celibátu je teocentrický. Nemůže znamenat zřeknutí se lásky, ale musí spočívat v ochotě nechat se unést vášní pro Boha, a naučit se díky intimnímu přebývání s Ním sloužit také lidem.?

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.18 Kardinál Ouellet: Benedikt XVI. nás může jako teolog ještě překvapit
7.2.18 Benedikt XVI.: Vnitřně jsem na pouti k Domovu
27.12.17 Papež František navštívil Benedikta XVI.
16.6.17 Arcibiskup Gänswein: Tichá přítomnost Benedikta XVI. církvi prospívá
4.4.17 Připomínka blížících se 90. narozenin Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti