Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   30. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

29.11.2006 

Je třeba znovu zařadit dnešní pokrok do kontinuity lidských dějin

Benedikt XVI. k diplomatickému sboru v Ankaře 28.11.2006

Česká sekce RV

Excelence,
dámy a pánové,
s velkou radostí zdravím vás, kteří jako velvyslanci plníte svoje vznešené poslání reprezentovat své země v Turecké republice a kteří jste vyjádřili ochotu setkat se s Petrovým nástupcem na této nunciatuře. Děkuji více-děkanovi vašeho sboru, panu velvyslanci z Libanonu, za jeho laskavá slova. Těší mne, že mohu potvrdit úctu, kterou Svatý stolec mnohokrát vyjádřil s ohledem na vaše vysoká poslání, která dnes dostávají stále více globální dimenzi. Vaše mise vás vede především k ochraně a prosazování legitimních zájmů vašich jednotlivých zemí, ale ?nevyhnutelná vzájemná propojenost, která dnes existuje mezi národy celého světa, vybízí všechny diplomaty být ve stále novém a původním duchu tvůrci porozumění mezi národy, mezinárodní bezpečnosti a míru mezi národy? (Jan Pavel II., Promluva k diplomatickému sboru, Mexiko, 29.6.1979).

Chtěl bych si zde spolu s vámi především připomenout nezapomenutelnou návštěvu mých dvou předchůdců v Turecku, papeže Pavla VI. v roce 1967 a papeže Jana Pavla II. v roce 1979. A stejně tak nelze nezmínit papeže Benedikta XV., neúnavného tvůrce pokoje během první světové války, a blahoslaveného Jana XXIII., papeže ?přítele Turků?, který byl apoštolským delegátem v Turecku a pak latinským vikářem v Istanbulu, a zanechal ve všech nezapomenutelný dojem pozorného pastýře, plného lásky, který velice toužil potkávat a poznávat turecký lid, jehož vítaným hostem byl. Proto jsem rád, že jsem dnes v Turecku hostem, který přišel jako přítel a jako apoštol dialogu a míru.

2.vatikánský koncil před více než 40 lety napsal, že ?Mír to neznamená jenom to, že není válka, ani se neomezuje na pouhou rovnováhu nepřátelských sil, ani nevzniká z panovačné nadvlády?, ale je ?plodem řádu, který jeho božský Zakladatel vložil do lidské společnosti a který mají uskutečňovat lidé žíznící po stále dokonalejší spravedlnosti? (Gaudium et spes, 78). Ve skutečnosti jsme se naučili, že pravý mír potřebuje spravedlnost, která odstraní ekonomické nerovnosti a politické nepořádky, které jsou v celé společnosti vždycky faktorem napětí a hrozeb. Nedávný rozmach terorismu a evoluce určitých regionálních konfliktů zase ozřejmil nezbytnost respektování rozhodnutí mezinárodních institucí a jejich přímou podporu opatřováním účinných prostředků zabraňujících konfliktům a vytvářením neutrálních zón mezi válčícími stranami za pomoci mírových sil. Stává se to, nicméně nedostačujícím, pokud se nedospěje k pravému dialogu a jednání o požadavcích dotyčných stran za účelem dosažení politicky přijatelných a trvalých řešení, respektujících osoby i národy. Myslím zejména na konflikt na Středním Východě, který pokračuje zneklidňujícím způsobem a doléhá na všechny mezinárodní vztahy nebezpečím eskalace periferních konfliktů a šířením teroristických akcí; vítám snahy četných států, které se dnes nasazují při obnově míru v Libanonu, a mezi nimiž je také Turecko. Znovu bych rád před vámi, ctěné velvyslankyně a velvyslanci, chtěl vyzvat mezinárodní společenství k bdělosti, aby se nezříkalo své zodpovědnosti vynakládat všechny své síly nutné k prosazení dialogu mezi všemi zúčastněnými stranami, neboť jedině dialog umožní zajistit respekt ke druhým při zachování legitimních zájmů, a odmítat používání násilí. Jak jsem napsal ve svém prvním Poselství ke světovému dni míru, ?Pravda míru vybízí všechny k tomu, aby usilovali o plodné a upřímné vztahy, a povzbuzuje k hledání způsobů odpouštění a smíření, jakož i poctivého jednání a zachovávání daného slova.? (1.leden 2006, č.6).

Turecko, které tvoří odedávna most mezi Východem a Západem, mezi asijským a evropským kontinentem, je křižovatkou kultur a náboženství. V minulém století mu bylo dáno stát se velkou moderní zemí tím, že si zvolilo světský režim, jednoznačně rozlišující občanskou společnost a náboženství, takže oběma zajišťuje autonomii v oblastech jejich působnosti při respektu k oběma. Skutečnost, že většina populace této země je muslimská, je důležitým prvkem v životě společnosti, a stát ji nemůže nebrat na vědomí. Turecká Ústava však uznává právo každého občana na svobodu kultu a svobodu svědomí. Je tedy úkolem občanských autorit v každé demokratické zemi důsledně všem věřícím tuto svobodu zaručit. Samozřejmě bych rád, aby věřící, ať už patří k jakékoli náboženské komunitě, pokračovali ve využívání těchto práv s jistotou, že náboženská svoboda je základním výrazem lidské svobody a že aktivní přítomnost náboženství ve společnosti je faktorem rozvoje a obohacením pro všechny. To jistě předpokládá, že náboženství nebudou usilovat o dosažení politické moci, poněvadž k tomu nejsou povolána a zejména absolutně odmítnou ospravedlňovat uplatňování násilí jakožto legitimního výrazu náboženské praxe. Zdravím v této souvislosti katolické společenství této země, které je početně nevelké, ale má velkou touhu podílet se co nejlépe na rozvoji země, zejména prostřednictvím výchovy mladých, budováním míru a harmonie mezi všemi občany.

Jak jsem nedávno připomněl ?absolutně potřebujeme autentický dialog mezi náboženstvími a kulturami, dialog schopný nám pomoci společně překonat všechna napětí v duchu plodného porozumění? (Promluva na setkání s velvyslanci muslimských zemí, Castel Gandolfo, 25.9.2006). Takovýto dialog musí umožnit různým náboženstvím lépe se poznat a vzájemně se respektovat za účelem služby těm nejvznešenějším aspiracím člověka, kterým je hledání Boha a štěstí. Rád bych během této své cesty do Turecka znovu vyjádřil svou úctu muslimům spolu s nabídkou k dalšímu společnému nasazení ve prospěch důstojnosti každé lidské bytosti a růstu společnosti, v níž osobní svoboda a pozornost ve vztahu k druhým dovolí žít každému díky vzájemnému respektu v pokoji a vyrovnanosti. Takto mohou náboženství společně čelit četným výzvám, s nimiž jsou naše společnosti v současnosti konfrontovány. Uznání pozitivní role, kterou plní náboženství v těle společnosti může a musí přivádět naše společnosti ke stále hlubšímu poznávání člověka a ke stále lepšímu respektování jeho důstojnosti tím, že jej postaví do středu politické, ekonomické, kulturní i sociální činnosti. Náš svět si musí stále více uvědomovat skutečnost, že všichni lidé jsou hluboce solidární a pobízet je k tomu, aby položili důraz na svoje vzájemné kulturní i historické rozdíly nikoli kvůli konfrontaci, ale kvůli vzájemnému respektování.
Církev, jak dobře víte, dostala od svého Zakladatatele duchovní poslání a nezamýšlí proto přímo zasahovat do politiky či ekonomiky. Nicméně, díky svému poslání a své dlouhé dějinné a kulturní zkušenosti, by ráda dala zaznít svému hlasu v koncertu národů, aby byla stále více ctěna základní důstojnost člověka a zejména těch nejslabších. Tváří v tvář nedávnému rozvoji fenoménu globalizace výměn, Svatý stolec očekává od mezinárodního společenství, že bude dále reorganizováno a stanoví si pravidla, která umožní lépe řídit ekonomické evoluce a trhy, např. podporou regionálních dohod mezi jednotlivými zeměmi. Dámy a pánové, vůbec nepochybuji, že vám při vašem diplomatickém poslání leží na srdci propojení zvláštních zájmů vašich zemí a nutnost vzájemného porozumění, a že tak můžete nezměrně posloužit všem.

Hlas Církve na diplomatické scéně je vždy charakterizován vůlí sloužit člověku, jak je obsažena v Evangeliu, a já bych nedostál této zásadní povinnosti, kdyby před vámi nepoukázal na nezbytnost klást lidskou důstojnost stále více do centra našich starostí. Mimořádný rozvoj věd a techniky, který svět doznal, spolu s jeho takřka okamžitými důsledky v lékařství, zemědělství a produkci potravin, ale stejně tak ve sdílení vědění, nemůže pokračovat bez účelu a orientace, neboť jde o narození člověka, jeho výchovu, způsob jeho života a práce, jeho stáří a jeho smrt. Je více než nezbytné znovu zařadit dnešní pokrok do kontinuity lidských dějin a řídit jej tedy podle plánu, který umožní, aby v nás rostlo lidství, a který kniha Geneze vyjádřila svým způsobem: ?Ploďte a množte se, naplňte zemi a podmaňte si ji!? (Gn 1,28). Dovolte mi nakonec, abych vzpomenul na první křesťanské komunity, které se rozvinuly v této zemi, a zejména na apoštola Pavla, který jich osobně několik založil, a citoval několik slov z jeho listu Galaťanům: ?Bratři, byli jste povoláni ke svobodě. Ta svoboda však nesmí být záminkou, abyste se vraceli k prosazování sebe. Spíše si navzájem posluhujte láskou?(5,13). Slibuji si od porozumění mezi národy, kterému vy odpovědně sloužíte, že bude přispívat stále více k růstu lidství člověka, stvořeného k obrazu Božímu. Takovýto ušlechtilý cíl vyžaduje spolupráci nás všech. A to je důvodem, proč katolická Církev míní posílit spolupráci s pravoslavnou Církví a já si upřímně přeji, aby k tomu moje nadcházející setkání s patriarchou Bartolomějem ve Fanaru účinně přispělo. Jak zdůraznil 2. vatikánský ekumenický koncil, Církev usiluje rovněž o spolupráci s věřícími a představiteli všech náboženství, zejména s muslimy, aby ?společně chránili a podporovali sociální spravedlnost, mravní hodnoty, mír a svobodu pro všechny lidi? (Nostra aetate,3). Doufám, že v této perspektivě přinese moje cesta do Turecka četné plody.

Dámy a pánové velvyslanci, z celého srdce vyprošuji vám, vašim rodinám a vašim spolupracovníkům požehnání Nejvyššího.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.12.06 Benedikt XVI. děkoval za vydařenou cestu do Turecka a pozdravil členky hnutí Fokoláre
3.12.06 O tom, jak se rozplynula nedůvěra
2.12.06 Ohlédnutí kard. Kaspera za cestou Benedikta XVI. do Turecka
1.12.06 Církev nechce nikomu nic vnucovat, ale chce žít svobodně
1.12.06 Povzbuzení k jednotě v různosti i uvnitř katolické církve



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti