Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.9.2006 

Výměna ve funkci Státního sekretáře Svatého stolce

Castel Gandolfo. Benedikt XVI. dnes předal do rukou kardinála Tarcisia Bertoneho jmenování do čela vatikánského státního sekretariátu. K předem ohlášené změně na nejvyšších místech vatikánské správy přibylo jmenování arcibiskupa Dominique´a Mambertiho do funkce sekretáře pro vztahy Svatého stolce se státy. Tento 54letý církevní diplomat, narozený v Maroku, doposud působil jako nuncius v Súdánu a apoštolský delegát v Somálsku. Dosavadní šéf vatikánké diplomacie, 71letý arcibiskup Giovanni Lajolo, byl už dříve jmenován předsedou Papežské komise pro Vatikánský stát a jeho gubernatorátu, kde vystřídal kardinála Edmunda Szoku, který složil funkci z důvodu věku.
Slavnostní předání funkce státního sekretáře proběhlo ve Švýcarském sále papežské rezidence v Castel Gandolfu. Před všemi zaměstnanci vatikánského státního sekretariátu Svatý otec nejprve poděkoval kard. Angelo Sodanovi, který 16 let zastával funkci státního sekretáře:

?Když Pán rozhodl, že právě já se mám zhostit poslání nejvyššího pastýře Božího lidu, považoval jsem za vhodné požádat vás, Pane kardinále, abyste mi byl i nadále nápomocen jako můj nejbližší spolupracovník a sdílel se mnou každodenní starost o správu obecné církve. Proto jsem vás potvrdil v úřadu státního sekretáře. Plnil jste tento úkol s velkorysou oddaností a kompetencí až dodnes. Jak jsem mohl ohlásit už 24. června, od dnešního dne, 15. září, je vaším nástupcem v tomto úřadě kardinál Tarcisio Bertone, dosavadní arcibiskup Janova.?

Papež připomněl, že kardinál Sodano začal pracovat ve službách Svatého Stolce už před 45 lety, v roce 1961 za pontifikátu Jana XXIII. Působil mimo jiné jako apoštolský nuncius v Chile a později jako sekretář Svatého Stolce pro vztahy se státy ? až do roku 1990, kdy byl jmenován do čela státního sekretariátu.
Také kardinál Sodano vzpomínal na začátky své služby. Právě před šestnácti lety (1. prosince 1990) ho pověřil Jan Pavel II., aby vystřídal v úřadu kardinála Agostina Casaroliho. Jak řekl, projevy vděčnosti patří ani ne tak jemu samému, jako všem pracovníkům tohoto vatikánského úřadu:

?I nadále pro vás budou s velkorysostí pracovat, pod vedením nového Státního sekretáře a těšit se z toho, že pokračují v šlechetné tradici služby, kterou se vždy vyznačovali, služby spojené s diskrétností a velkou důvěrou v Pána, pamatujíce na slova proroka Izajáše: ?In silentio et spe erit fortitudo vestra? (Is 30, 15) ? V tichosti a důvěře je vaše síla. Jak to konec konců připomínají světci: ?Dobro nehalasí a halas nedělá dobře.?

Nově jmenovaný kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone, vyzdvihl pastorační charakter služby, které se dnes ujímá. Zdůraznil, že v novém úřadě chce uskutečňovat slova svého biskupského hesla: fidem custodire, concordiam servare ? ?chránit víru, zachovat svornost?. Vyjádřil také naději na dobrou spolupráci s celým státním sekretariátem:

?Hluboké společenství, které nás spojuje ve společné službě církvi - a zároveň lidské důstojnosti a pokojnému soužití národů ? musí nutně vést k loajální a věrné spolupráci. V mnoha z nás ji bude posilovat kněžský duch a pastýřská láska, která musí vždy oživovat naši činnost.?

Nový vatikánský státní sekretář informoval také o tom, že rozeslal do řady kontemplativních klášterů dopisy s prosbou o stálou modlitbu za tuto práci.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.7.20 Příměstský tábor pro děti vatikánských zaměstnanců
30.6.20 Svatý otec jmenoval nucenou správu Svatopetrské huti
15.6.20 Zatčený makléř opustil vatikánské vězení
25.3.20 Vatikánské úřady pracují s redukovaným provozem a na dálku
16.3.20 Papež schválil nový soudní řád pro vatikánský stát



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti