Výměna ve funkci Státního sekretáře Svatého stolce

15.9.2006 

Benedikt XVI. dnes předal do rukou kardinála Tarcisia Bertoneho jmenování do čela vatikánského státního sekretariátu. K předem ohlášené změně na nejvyšších místech vatikánské správy přibylo jmenování arcibiskupa Dominique´a Mambertiho do funkce sekretáře pro vztahy Svatého stolce se státy. Tento 54letý církevní diplomat, narozený v Maroku, doposud působil jako nuncius v Súdánu a apoštolský delegát v Somálsku. Dosavadní šéf vatikánké diplomacie, 71letý arcibiskup Giovanni Lajolo, byl už dříve jmenován předsedou Papežské komise pro Vatikánský stát a jeho gubernatorátu, kde vystřídal kardinála Edmunda Szoku, který složil funkci z důvodu věku.
Slavnostní předání funkce státního sekretáře proběhlo ve Švýcarském sále papežské rezidence v Castel Gandolfu. Před všemi zaměstnanci vatikánského státního sekretariátu Svatý otec nejprve poděkoval kard. Angelo Sodanovi, který 16 let zastával funkci státního sekretáře:

?Když Pán rozhodl, že právě já se mám zhostit poslání nejvyššího pastýře Božího lidu, považoval jsem za vhodné požádat vás, Pane kardinále, abyste mi byl i nadále nápomocen jako můj nejbližší spolupracovník a sdílel se mnou každodenní starost o správu obecné církve. Proto jsem vás potvrdil v úřadu státního sekretáře. Plnil jste tento úkol s velkorysou oddaností a kompetencí až dodnes. Jak jsem mohl ohlásit už 24. června, od dnešního dne, 15. září, je vaším nástupcem v tomto úřadě kardinál Tarcisio Bertone, dosavadní arcibiskup Janova.?

Papež připomněl, že kardinál Sodano začal pracovat ve službách Svatého Stolce už před 45 lety, v roce 1961 za pontifikátu Jana XXIII. Působil mimo jiné jako apoštolský nuncius v Chile a později jako sekretář Svatého Stolce pro vztahy se státy ? až do roku 1990, kdy byl jmenován do čela státního sekretariátu.
Také kardinál Sodano vzpomínal na začátky své služby. Právě před šestnácti lety (1. prosince 1990) ho pověřil Jan Pavel II., aby vystřídal v úřadu kardinála Agostina Casaroliho. Jak řekl, projevy vděčnosti patří ani ne tak jemu samému, jako všem pracovníkům tohoto vatikánského úřadu:

?I nadále pro vás budou s velkorysostí pracovat, pod vedením nového Státního sekretáře a těšit se z toho, že pokračují v šlechetné tradici služby, kterou se vždy vyznačovali, služby spojené s diskrétností a velkou důvěrou v Pána, pamatujíce na slova proroka Izajáše: ?In silentio et spe erit fortitudo vestra? (Is 30, 15) ? V tichosti a důvěře je vaše síla. Jak to konec konců připomínají světci: ?Dobro nehalasí a halas nedělá dobře.?

Nově jmenovaný kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone, vyzdvihl pastorační charakter služby, které se dnes ujímá. Zdůraznil, že v novém úřadě chce uskutečňovat slova svého biskupského hesla: fidem custodire, concordiam servare ? ?chránit víru, zachovat svornost?. Vyjádřil také naději na dobrou spolupráci s celým státním sekretariátem:

?Hluboké společenství, které nás spojuje ve společné službě církvi - a zároveň lidské důstojnosti a pokojnému soužití národů ? musí nutně vést k loajální a věrné spolupráci. V mnoha z nás ji bude posilovat kněžský duch a pastýřská láska, která musí vždy oživovat naši činnost.?

Nový vatikánský státní sekretář informoval také o tom, že rozeslal do řady kontemplativních klášterů dopisy s prosbou o stálou modlitbu za tuto práci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.