Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

19.10.2003 

Vzdejme díky této drobné ženě

Homilie Svatého otce během beatifikace Služebnice Boží Terezy z Kalkaty

Česká sekce RV

1. ?Kdo chce být mezi vámi první, ať je služebníkem všech (Mk 10, 44).? Tato Ježíšova slova učedníkům, která na tomto náměstí před chvílí zazněla, ukazují, jaká je cesta, která vede k evangelní ?velikosti?. Je to cesta, kterou sám Kristus prošel až ke kříži; cesta lásky a služby, která překračuje jakoukoliv lidskou logiku. Být služebníkem všech!

Touto logikou se dala vést Matka Tereza z Kalkaty, zakladatelka Misionářů a Misionářek lásky, kterou jsem dnes s radostí zapsal do seznamu blahoslavených. Osobně jsem vděčný za tuto odvážnou ženu, kterou jsem vždy cítil blízko sebe. Je ikonou dobrého Samaritána, protože vždycky sloužila Kristu v nejchudších z nejchudších. Ani konflikty a války ji nedokázaly zastavit.

Přicházívala, aby se mnou mluvila o svých zkušenostech služby hodnotám evangelia. Vzpomínám například, že po převzetí Nobelovy ceny míru řekla: ?Jestliže se dovíte, že nějaká žena se nechce starat o své dítě nebo chce jít na potrat, přesvědčte ji, aby mi to dítě přinesla. Já ho budu mít ráda, protože v něm vidím znamení Boží lásky (Oslo, 10. prosince 1979).?

2. Není snad významné, že její beatifikace probíhá právě v den, kdy církev slaví Světový den misií? Svědectvím svého života Matka Tereza připomíná všem, že evangelizační poslání církve působí skrze lásku, živenou modlitbou a nasloucháním Božímu slovu. Výmluvným příkladem tohoto misijního působení je obraz, který znázorňuje novou blahoslavenou, jak jednou rukou objímá dítě a ve druhé drží růženec.

Kontemplace a činnost, evangelizace a péče o člověka: Matka Tereza ohlašuje evangelium svým životem, který zcela zasvětila chudým, ale zároveň je ponořena do modlitby.

3. ?Kdo chce být mezi vámi veliký, musí být vaším služebníkem (Mk 10, 43).? Se zvláštním pohnutím si dnes připomínáme Matku Terezu, velikou služebnici chudých, církve a celého světa. Její život je svědectvím důstojnosti a privilegia pokorné služby. Ona si nezvolila jen být poslední, ale být služebnicí posledních. Jako opravdová matka chudých se skláněla nad lidmi, kteří trpěli různými formami chudoby. Její velikost spočívá v tom, že dávala, aniž by počítala, dávala, až ?to bolelo?. Její život byl radikálním prožíváním i odvážným hlásáním evangelia.

Výkřik Ježíše na kříži, ?Žízním? (Jan 19, 28), vyjadřující hlubokou touhu Boha po člověku, pronikl do duše Matky Terezy a našel v jejím srdci úrodnou půdu. Uhašení Ježíšovy žízně po lásce a po duších, ve spojení s Marií, Matkou Ježíšovou, se stalo jediným cílem života Matky Terezy. To se také stalo vnitřní silou, která ji pobízela, aby ?spěchala? do všech koutů světa, aby bez ustání pracovala pro záchranu a posvěcení nejchudších z chudých.

4. ?Co jste vykonali pro jednoho z těchto nepatrných, pro mne jste vykonali (Mt 25, 40).? Tento verš evangelia, velmi významný pro pochopení služby Matky Terezy chudým, byl základem jejího přesvědčení víry, že když se dotýká ubohých těl chudých, dotýká se těla Krista. Její služba byla zaměřená na samého Krista, skrytého v nejchudších z chudých. Matka Tereza zviditelňuje nejhlubší smysl služby ? postoj lásky k neznámým, hladovým, žíznivým, nahým, nemocným, vězněným, byl stejný jako k samému Ježíši.

Poznala ho a sloužila mu srdcem plným úcty, a tak projevila jemnost snoubenecké lásky. Tedy v jejím úplném darování se Bohu a bližním, Matka Tereza nalezla svoje naplnění a prožívala nejvznešenější charakter svého ženství. Chtěla být znamením ?lásky Boží, Boží přítomnosti, Božího soucitu?, a tímto způsobem připomenout hodnotu a důstojnost každého Božího dítěte, ?stvořeného k tomu, aby milovalo a bylo milováno?. Tímto způsobem Matka Tereza ?přiváděla duše k Bohu a Boha k duším? a sytila žízeň po Kristu, zvláště nejpotřebnějších, těch, jejichž pohled na Boha byl zastíněn utrpením a bolestí.

5. ?Syn člověka přišel, aby dal svůj život za mnohé (Mk 10, 45).? Matka Tereza měla podíl na utrpení Ukřižovaného zvláštním způsobem během dlouhých let ?temné noci? (dosl. ?vnitřní tmy?). Byla to místy velmi bolestná zkouška, kterou však ona přijímala jako ?dar a privilegium?.

V těch nejtmavších hodinách se ještě usilovněji utíkala k modlitbě před Nejsvětější svátostí oltářní. Tato tvrdá duchovní zkouška ji podnítila stále více se ztotožnit s těmi, kterým denně sloužila. Zakusila přitom nové utrpení, a dokonce i odmítnutí, výsměch. Ráda opakovala, že největší chudoba je být nechtěný, nemít nikoho, kdo by se o tebe staral.

6. ?Daruj nám, Pane, svoji milost!? V tebe doufáme! Kolikrát, podobně jako žalmista, i Matka Tereza ve chvílích vnitřní neútěchy svému Pánu opakovala: ?V tebe, v tebe doufám, můj Bože!?

Vzdejme díky této drobné ženě, zamilované do Boha, pokorné služebnici evangelia a neúnavné dobrodinkyni lidstva. Uctěme v ní jednu z nejvýznamnějších osobností naší doby. Přijměme její poselství, následujme její příklad.

Panno Maria, Královno všech svatých, pomoz nám být tichými a pokornými srdcem jako tato neohrožené poselkyně Lásky. Pomoz nám s radostí a s úsměvem sloužit každému člověku, kterého potkáme. Pomoz nám být misionáři Krista, který je naším pokojem a naší nadějí! Amen.

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.12.03 Představena nová kniha o Matce Tereze
25.10.03 Koncert na počest beatifikace Matky Terezy
20.10.03 V Albánii i v Indii byla beatifikace Matky Terezy přijata s nadšením
20.10.03 Papež: Matka Tereza kráčí po vašem boku na cestě lásky
20.10.03 Nepůsobila na mě jako žena, která by prožívala úzkosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti