Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.5.2006 

Je třeba se vyhnout záměně manželství s jiným typem svazků

Vatikán. Vatikán - ?Pouze manželství mezi mužem a ženou, výlučné a trvalé, souzní s Boží láskou a vyjevuje se jako autentické dobro lidstva,? zdůraznil dnes Benedikt XVI. na audienci účastníků mezinárodního kongresu pořádaného Papežským institutem Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny. Mezinárodní kongres probíhá na Lateránské univerzitě od 11. do 13. května na téma: Milovat lidskou lásku ? dědictví myšlenek Jana Pavla II. o manželství a rodině.?

Svatý otec v úvodu připomněl, že myšlenku vzniku Institutu pro studium manželství a rodiny měl Jan Pavel II. ohlásit právě v osudný den atentátu 13.května 1981. Odkaz a dědictví všeho, co na toto téma řekl a napsal velký polský papež, lze dnes, rok od jeho smrti, ještě více docenit. ?Jde o dědictví, které není pouhým souhrnem nauky a myšlenek, ale především učením obdařeným zvláštní jednotou smyslu lidské lásky a života,? řekl Benedikt XVI. a pokračoval:

?Myšlenka ?učit milovat? provázela již mladého kněze Karola Wojtylu a ještě více se rozvinula, když jako mladý biskup musel čelit těžkostem, jež se objevily po publikování encykliky Pavla VI. Humanae vitae. V této situaci viděl jako nezbytnou prohloubenou a systematickou studii na toto téma. To bylo základem učení, které pak nabídl církvi ve svých Katechezích o lidské lásce.?

Benedikt XVI. pak zmínil dva základní prvky, na kterých stojí i dnešní činnost Papežského institutu pro rodinu a manželství. Prvním je základní vztaženost manželské instituce k pravdě o člověku a jeho určení. Člověk by stvořen k Božímu obrazu a spojení muže a ženy je výrazem této jednoty vložené Bohem do stvoření, jednoty, která je otevřená předávání nového života. Druhým prvkem je zhodnocení lidského těla v tom, že se Bůh vtělil v Ježíši Kristu, v němž se zjevuje plnost pravdy o povolání k lásce, tedy darování sebe sama.
Benedikt XVI. pak připomněl hlavní pasáže, které sám na toto téma napsal ve své encyklice Deus caritas est. Především pasáž, že úzké spojení lásky Boha a člověka se promítá do obrazu monogamního manželství. Manželství založené na výlučné a trvalé lásce se stává obrazem, ikonou vztahu Boha ke svému lidu a naopak, láska k Bohu se stává měřítkem pro lidskou lásku.

Důraz, který na toto pojetí manželství a rodiny kladl Jan Pavel II. a na kterém rovněž stavěl myšlenku nové evangelizace, má tedy jediný cíl: ?Toto pojetí nám umožňuje také překonat privátní koncept lásky, který je dnes velmi rozšířen. Opravdová láska se proměňuje ve světlo, které vede celý život k jeho plnosti a tak vytváří přijatelnou společnost pro člověka. Spojení lásky a života v manželství se tedy vyjevuje jako autentické dobro pro společnost. Vyhnout se záměně s jinými typy svazků založených na nepravé a slabé lásce je dnes velmi naléhavé. Pouze skála úplné a neodvolatelné lásky mezi mužem a ženou je schopná umožnit vytváření společnosti, která se stane domovem pro všechny lidi.?

Svatý otec pak na závěr audience udělil všem účastníkům Papežského institutu pro studium manželství a rodiny a jejich spolupracovníkům na všech pěti kontinentech své zvláštní apoštolské požehnání.

(pec)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.4.14 Jan Pavel II. a kapitalismus
2.4.14 Před devíti lety odešel na věčnost Jan Pavel II.
6.7.11 Benedikt XVI. shlédl výstavu o bl. Janu Pavlu II.
28.4.11 Jak vzpomíná na Jana Pavla II. jeho blízký spolupracovník, nynější papež
28.4.11 Kard. Etchegaray vzpomíná na Karola Wojtylu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti