Je třeba se vyhnout záměně manželství s jiným typem svazků

11.5.2006 

Vatikán - ?Pouze manželství mezi mužem a ženou, výlučné a trvalé, souzní s Boží láskou a vyjevuje se jako autentické dobro lidstva,? zdůraznil dnes Benedikt XVI. na audienci účastníků mezinárodního kongresu pořádaného Papežským institutem Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny. Mezinárodní kongres probíhá na Lateránské univerzitě od 11. do 13. května na téma: Milovat lidskou lásku ? dědictví myšlenek Jana Pavla II. o manželství a rodině.?

Svatý otec v úvodu připomněl, že myšlenku vzniku Institutu pro studium manželství a rodiny měl Jan Pavel II. ohlásit právě v osudný den atentátu 13.května 1981. Odkaz a dědictví všeho, co na toto téma řekl a napsal velký polský papež, lze dnes, rok od jeho smrti, ještě více docenit. ?Jde o dědictví, které není pouhým souhrnem nauky a myšlenek, ale především učením obdařeným zvláštní jednotou smyslu lidské lásky a života,? řekl Benedikt XVI. a pokračoval:

?Myšlenka ?učit milovat? provázela již mladého kněze Karola Wojtylu a ještě více se rozvinula, když jako mladý biskup musel čelit těžkostem, jež se objevily po publikování encykliky Pavla VI. Humanae vitae. V této situaci viděl jako nezbytnou prohloubenou a systematickou studii na toto téma. To bylo základem učení, které pak nabídl církvi ve svých Katechezích o lidské lásce.?

Benedikt XVI. pak zmínil dva základní prvky, na kterých stojí i dnešní činnost Papežského institutu pro rodinu a manželství. Prvním je základní vztaženost manželské instituce k pravdě o člověku a jeho určení. Člověk by stvořen k Božímu obrazu a spojení muže a ženy je výrazem této jednoty vložené Bohem do stvoření, jednoty, která je otevřená předávání nového života. Druhým prvkem je zhodnocení lidského těla v tom, že se Bůh vtělil v Ježíši Kristu, v němž se zjevuje plnost pravdy o povolání k lásce, tedy darování sebe sama.
Benedikt XVI. pak připomněl hlavní pasáže, které sám na toto téma napsal ve své encyklice Deus caritas est. Především pasáž, že úzké spojení lásky Boha a člověka se promítá do obrazu monogamního manželství. Manželství založené na výlučné a trvalé lásce se stává obrazem, ikonou vztahu Boha ke svému lidu a naopak, láska k Bohu se stává měřítkem pro lidskou lásku.

Důraz, který na toto pojetí manželství a rodiny kladl Jan Pavel II. a na kterém rovněž stavěl myšlenku nové evangelizace, má tedy jediný cíl: ?Toto pojetí nám umožňuje také překonat privátní koncept lásky, který je dnes velmi rozšířen. Opravdová láska se proměňuje ve světlo, které vede celý život k jeho plnosti a tak vytváří přijatelnou společnost pro člověka. Spojení lásky a života v manželství se tedy vyjevuje jako autentické dobro pro společnost. Vyhnout se záměně s jinými typy svazků založených na nepravé a slabé lásce je dnes velmi naléhavé. Pouze skála úplné a neodvolatelné lásky mezi mužem a ženou je schopná umožnit vytváření společnosti, která se stane domovem pro všechny lidi.?

Svatý otec pak na závěr audience udělil všem účastníkům Papežského institutu pro studium manželství a rodiny a jejich spolupracovníkům na všech pěti kontinentech své zvláštní apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.