Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.11.2005 

Benedikt XVI. přijal chaldejské biskupy

Vatikán. Za službu naději pro celý irácký národ, nazval papež pastorační úsilí chaldejských biskupů. Setkal se s nimi v závěru jejich zvláštního synodu. Chaldejská církev je největší křesťanskou komunitou v Iráku. Benedikt XVI. se obrátil se slovy povzbuzení ke všem obyvatelům této země:

?Vedle projevů solidarity ? řekl papež ? vás ujišťuji také o své paměti v modlitbě. Ať vaše milovaná země navzdory současné obtížné situaci neztrácí ducha naděje. Kéž pokračuje cestou vedoucí ke smíření a pokoji.?

Svatý otec se zastavil u témat chaldejského synodu, který se zaměřil na revizi liturgických textů. Reforma si vyžádala mnoho let studií a ne vždy snadných rozhodování ? řekl Papež. Bylo to však období, ve kterém chaldejská církev mohla prohloubit rozvažování nad velkým darem Eucharistie. Druhým tématem synodu bylo partikulární právo této církve.

Chaldejská patriarchální církev
Chaldejská patriarchální církev vznikla z potomků nestoriánů, tedy z asyrské církve Východu. Od 13. stol. v ní působili katoličtí misionáři, což vedlo ke konverzím jak skupin věřících, tak hierarchie. Kyperská komunita tzv. nestoriánů se vrátila do katolické církve v r. 1340, což potvrdila i na koncilu ve Florencii v r. 1445, později ale tato komunita zanikla. Na území Iráku, Iránu a Turecka byla funkce patriarchy od r. 1450 dědičná (ze strýce na synovce), což ale vedlo k častým rozporům. Na konci 18. století se ke katolické církvi v Mossulu přihlásil nestoriánský katolikos Eliáš XII. Denha, což jen zkomplikovalo situaci v hierarchickém uspořádání chaldejské církve. Na přelomu 18. a 19. stol. tak v podstatě existovaly dvě linie katolického patriarchátu: patriarcha v Diarbekiru v dnešním Turecku, a v Mossulu v dnešním Iráku. Po smrti patriarchy v Diarbekiru papež Pius VIII. přičlenil Diarbekir k Mossulu a v r. 1830 potvrdil mossulského patriarchu v úřadu. Mimo jednotu s Římem je jen malá část bývalých nestoriánů, kteří tvoří Asyrskou církev Východu. Patriarcha sídlí v Bagdádu a má titul patriarcha Babylonensis Chaldeorum. Chaldejci představují v mohamedánském Iráku společensky významnou národnostně-náboženskou menšinu.

Synoda biskupů patriarchální církve
Tato synoda je nejvyšším orgánem patriarchální církve. Jejími členy jsou všichni biskupové patriarchální církve a jedině oni mají také rozhodující hlas (partikulární právo ho ale může odejmout eparchiálním biskupům, kteří jsou mimo území patriarchální církve, a titulárním biskupům). Tito biskupové mají také vážnou povinnost se účastnit této synody, této povinnosti jsou však zproštěni emeritní biskupové. Synodu je nutno svolat vždy, kdy je to nutné, dále když to žádá aspoň třetina jejich členů, nebo to uzná za vhodné patriarcha (se souhlasem stálé synody). Synodu svolává patriarcha. Synoda se musí konat aspoň jednou ročně, pokud partikulární právo nestanoví častější frekvenci. Synoda biskupů je usnášeníschopná, když je přítomna většina biskupů s povinnou účastí (tedy bez emeritních biskupů). Při volební synodě, tj. při volbě patriarchy, biskupů či metropolitů patriarchální církve, je potřeba dvoutřetinové účasti. Pro území mimo patriarchální církev nejsou biskupové voleni přímo, ale jsou zvoleni tři kandidáti, z nichž jmenuje biskupa osobně papež.
Synoda biskupů patriarchální církve je také jediným zákonodárcem v patriarchální církvi. Patriarchovi přísluší jen vyhlášení zákonů. Zákony nevyžadují uznání Svatého stolce, ale platí okamžikem vyhlášení. Zákony je pouze nutno papeži zaslat.
Synoda biskupů patriarchální církve je konečně i nejvyšším tribunálem uvnitř území patriarchální církve.
Synodu biskupů patriarchální církve nesmíme zaměňovat s latinskými biskupskými konferencemi. Jediná věc, která je spojuje se synodou biskupů patriarchální církve, je, že se skládají z biskupů. Jinak jsou už jen odlišnosti:

? synoda biskupů patriarchální církve má tradici starší víc než 16. století; biskupské konference byly naproti tomu vytvořeny nedávno;
? biskupské konference jsou specifickou institucí latinské církve a svou strukturou a činností se nemohou porovnávat se synodou biskupů;
? biskupské konference mají jen výjimečně zákonodárnou moc a jejich zákony nabudou účinnosti až po přezkoumání Apoštolským stolcem. Jsou spíše pastorační institucí.
? biskupským konferencím odpovídají na Východě jedině shromáždění hierarchů různých církví sui iuris.

Připravil ICLic. Jiří Dvořáček

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.8.19 Chaldejští biskupové vyzývají k jednotě a větší účasti laiků
21.5.18 Ohlášena synoda chaldejské církve
6.2.18 Irácký patriarcha: Chceme zůstat, ale bez podpory západní církve a Vatikánu to bude těžké
10.5.16 List chaldejského patriarchy kněžím, kteří emigrovali do USA
3.11.15 Synod chaldejské církve: diaspora, angažovanost v domovské společnosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti