Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Ze zápisníku diplomata 

31.1.2005 

Pan Demel

Pavel Jajtner

Jsou tři společenské události, které je nutno navštívit, aby člověk mohl tvrdit, že poznal společenský život marnivé Vídně: ples v opeře, silvestrovské představení Netopýra v Lidové opeře (Volksoper) a Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků.

Na ples v opeře jsem byl pozván v roce 1994. Moje paní rezolutně odmítla: ?Je to dostaveníčko boháčů... a kromě toho, nemám co na sebe...? Ani já jsem neměl co na sebe. Jak je vidět, nemít co na sebe není jen výsadou žen. Předepsán je frak. Ten jsem tehdy neměl. Jít jsem tam ovšem musel, patřilo to k mým společenským diplomatickým povinnostem. Musel jsem si jej vypůjčit. To bylo také cenné poznání: vypadal jsem v něm úplně stejně, jako by byl můj...

Opereta Johanna Strausse mladšího Netopýr je silvestrovská opereta. A postava žalářníka Frosche (to je v překladu Žába) dokládá blízkost národních mentalit Rakušanů a Čechů: Jako by z oka vypadl četnickému strážmistrovi Flanderkovi ze Švejka, žalářník Frosch, jsa vídeňskými flamendry pokoušen, zda vyměnit úplatek za jejich svobodu, s rukou nastavenou za zády, říká: ?Rakouský úředník nikdy nebere úplatky, ale nemusí nic vědět o tom, co se odehrává za jeho zády ...? A Flanderka? Ten přece dává Pepku Vyskočovi šesták a do účetních knih zapisuje: Příspěvek informátorovi Josefu Vyskočilovi: 50 rakouských korun. Flanderka ví, že to nevyhrajeme, ale do hlášení napíše: Nálada obyvatelstva 1 A. A jiná postava Haškova Švejka, nadporučík Lukáš? Ten přece prohlašuje: ?Buďme Čechy, ale nikdo o tom nemusí vědět!?

Mezi neobyčejná privilegia velvyslanců, akreditovaných ve Vídni, patřilo a předpokládám, že dosud patří, právo volného vstupu do diplomatické lóže v sídle Vídeňských filharmoniků. Teprve s odstupem času jsem schopen posoudit výjimečnost tohoto práva: kdykoli mít možnost navštívit kterýkoliv koncert jednoho z nejproslulejších světových orchestrů. Tedy, ne tak docela: jedna výjimka existuje. K tomu se dostaneme. Budova vídeňské Společnosti přátel hudby (Gesellschaft der Musikfreunde) na Karlově náměstí ve Vídni je i architektonickým monumentem v klasicistním slohu. Postavena podle návrhu dánského architekta Teodora Hansena, stavitele vídeňského Parlamentu, v roce 1874 v době velkého stavebního ruchu po bourání vídeňských hradeb.

Uvaděčem v diplomatické lóži byl v letech mého působení v Rakousku (1993 až 1998) jistý pan Demel. Tichý, diskrétní, usměvavý, perfektně oblečený, zdvořilý a uctivý ukládá možná dodnes - vždyť uvaděči nestárnou - kabáty do šatny. Diskrétně ukrývá dvacetišilinkovou bankovku, téměř se zardí a šeptne: ?to nemuselo být, Exzellenz...? a jen jeho úsměv, poněkud širší a přátelštější, prozrazuje, že i on má své slabé stránky.

Který je onen jediný koncert za celou sezónu, jejž není snadné navštívit? Slavný a tradiční Novoroční koncert, přenášený každoročně v přímých přenosech televizemi do celého světa. Pan Demel je přes všechno mé naléhání před koncem roku stále stejně neoblomný: ?Lieber Herr Botschafter, beim Neujahrskonzert kann ich Ihnen keinen Platz reservieren... Sie muessen einfach frueher kommen...? (...pane velvyslanče, na Novoroční koncert Vám místo rezervovat nemohu. Jednoduše, musíte přijít dřív...?)

A tak mně opravdu nezbývá než přijít podstatně dříve. Mrznu před zavřenou budovou filharmoniků na Nový rok 1997 již v 11 hodin, i když koncert začíná až ve 13.30. Ještě, že tu nemrznu sám, mrzne tu se mnou polský velvyslanec pan profesor Bartosewski, velká postava polského disentu. A tak si povídáme. Vlastně: on povídá, já, jako už tolikrát při jiných příležitostech, poslouchám: O tvrdých válečných zimách v Polsku, o varšavském povstání, které pan Bartosewski jako student zázračně přežil.

Co do repertoáru je vídeňský Novoroční koncert tradičně věnován lehké múze: Vídeňským skladatelům operet a valčíků, Straussům, Lannerovi a dalším. To je, při známé náročnosti jiných koncertů, jistý paradox. Na Nový rok se chce Vídeň pouze bavit: žádné Matoušovy pašije, žádná Missa solemnis nebo Osudová symfonie... Ale dirigenti vždy jen ti nejlepší: Simon Rattle, Zubin Mehta, Nikolaus Harnocourt... Také květinová výdoba sálu je nedostižná. A pozlacené sochy se třpytí víc, než obvykle. Špičková účast prominentních osobností. Den po novoročním koncertu mně volá kamarád Vojta z Ameriky, narážeje na jednu starou anekdotu o Češích, kteří se dokáží vetřít všude: ?Prosím tě, co to tam vedle tebe bylo za chlapa?? Věděl dobře, že to byl tehdejší německý prezident Herzog.

Příbuznost mentalit Rakušanů a Čechů nás usvědčuje: jsme jeden národ, rozdělený dvěma různými jazyky. Frosch, Flanderka, Lukáš, postavy literární, pan Demel, postava skutečná: jaká skvělá škola diplomacie. Neboť diplomat má rozumět duši národa země, kde slouží. To je součást jeho odborné kvalifikace. A duši národa porozumí tehdy, učiní-li alespoň krůček k pochopení jeho mentality.

Další články z podrubriky Ze zápisníku diplomata

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti