Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

16.11.2018 

Kardinál Parolin: Obnovit objektivní dimenzi lidských práv

Vatikán. Dnešní společnost je v pokušení klást velký důraz na slovo „práva“ a ponechávat stranou druhé a důležitější slovo „lidská“. Pokud totiž práva ztratí vazbu na lidství, stávají se pouhým heslem zájmových skupin – zdůraznil kardinál Pietro Parolin ve své přednášce na mezinárodním sympóziu organizovaném Nadací Josepha Ratzingera- Benedikta XVI. na téma základních lidských práv a konfliktů mezi nimi.

Vatikánský státní sekretář ve svém vystoupení na sympóziu probíhajícím na půdě římské univerzity LUMSA (ve dnech 15. a 16. listopadu) představil celé spektrum činnosti Svatého stolce v oblasti lidských práv. Upřesnil hned v úvodu, že v církevní reflexi neexistují práva „člověka vytrženého ze všech vazeb“ nebo „člověka fragmentalizovaného“ na různé sociální, ekonomické či náboženské aspekty. Církev se snaží nahlížet člověka v jeho celistvosti. Svatý stolec proto nepřestává pozvedat hlas na obranu lidské osoby. Církev – dodal kardinál Parolin – se cítí svobodná v navazování dialogu s kýmkoliv, včetně těch, kdo zastávají nejvzdálenější stanoviska, protože vychází ze zcela zásadního aspektu, jímž je univerzální charakter práv.

Rovná důstojnost všech členů lidské rodiny

Tato objektivní dimenze lidských práv se však dnes vytrácí, poznamenal kardinál Parolin. „Jak v prostoru tzv. Západu tak v jiných kulturních kontextech zaznamenáváme jistou rezervovanost, jakoby hluboký smysl lidských práv byl aplikovatelný jen v určitém kontextu, na určitých místech a v určité epoše, jež neudržitelně spěje k svému soumraku.“ Vatikánský státní sekretář proto volal po obnovení „objektivní dimenze lidských práv, založené na uznání důstojnosti náležící všem členům lidské rodiny, jež představuje základ svobody, spravedlnosti a míru ve světě“.

Co nejširší dialog

Rozhovory o lidských právech dnes vážně ohrožuje také „rostoucí nedůtklivost“ různých stran vůči mezinárodním organizacím a multilaterální diplomacii, poznamenal kardinál Parolin a dodal, že Svatý stolec považuje za zásadní umožňovat dialog co nejšíršího spektra lidí a institucí působících ve sféře ochrany lidských práv, podpory společného dobra a sociálního rozvoje. Stavění mostů, k němuž papež František neustále vybízí, se může odehrávat jak na multilaterální tak bilaterální platformě, jak s jednotlivými státy, tak s nevládními organizacemi, náboženskými představiteli, stejně jako s laickými či nekonfesními subjekty.

Právo na život a další specifická práva

Z agendy Svatého stolce na obranu specifických práv zmínil kardinál Parolin právo na život, od jeho počátku do přirozeného konce, zejména v souvislosti s novými výzvami z biotechnické oblasti a v některých případech příliš tolerantním postojem zákonodárců, a dále v oblasti „ožehavých otázek“, která klade „genetická manipulace, obchod s orgány či rozvoj hybridizace lidské osoby“.

Rozvážné přijímání migrantů

Vatikánský státní sekretář připomněl dále úsilí církve o zrušení trestu smrti a podporu práv migrantů a uprchlíků. Papežovo úsilí o podporu migrantů „vyvolává někdy nevoli“ zejména mezi těmi, kdo na svých územích zažili silný náraz nedávných migračních vln, pokračoval kardinál Parolin. Upozornil v té souvislosti, že František vícekrát opakoval, že přijímání musí „být rozumné“, totiž „doprovázené možností integrace a rozvážností vládců“, a musí je doprovázet „respekt k přijímajícímu místu“. Politika však nezřídka rezignuje na svou roli „sociálního zprostředkovatele“ pro budování společného dobra a ustupuje „nemoudrému pokusu o snadný konsensus využívající obav vžitých mezi obyvateli“.

Myšlení, svědomí a náboženství

V oblasti svobody myšlení, svědomí a náboženství kardinál Parolin připomněl úsilí Svatého stolce zabránit „marginalizaci náboženství v občanské společnosti“ a prosazovat „rovnou péči o práva všech občanů nezávisle na jejich náboženském vyznání“ ve všech společnostech.

V reflexi nad základem ideje lidských práv nakonec kardinál Parolin dodal, že na jejich počátku je „soucit a nezištnost“, které v křesťanském slovníku nazýváme milosrdnou láskou (caritas). Jde tedy o lásku, kterou člověk chová k druhému člověku, jakožto osobě, jež ve své přirozenosti sdílí tutéž důstojnost.



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.9.20 Kardinál Parolin: OSN potřebuje oživující návrat k původnímu duchu
18.7.20 Organizátor papežských cest odchází na lisabonskou nunciaturu
30.10.19 Papež bude v Japonsku apelovat na jaderné odzbrojení, předesílá kardinál Parolin
14.5.19 Kardinál Parolin: Čínští katolíci se dožadují plného začlenění do všeobecné církve
4.5.19 Kardinál Parolin: Nadcházející papežskou cestu vyznačily postavy velkých světců



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti