Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

22.7.2018 

Manželka, mystička a matka zároveň

Bl. Anna Maria Taigi

Milan Glaser

Je pozoruhodné, že vůbec první osoba, jejíž svatost, uskutečněná plně a pouze (!) v manželském a rodinném životě, dosáhla úcty oltáře teprve před necelými sto lety. Kanonizační proces byl totiž do té doby zahajován pouze u osob, které strávily život v celibátu, tedy u kněží, řeholníků a řeholnic anebo vdovců – ale časteji vdov – když se po smrti manželky/manžela rozhodli pro zasvěcený život.

Nepřekvapí, že touto první osobou je žena. Anna Marie Giannetti nei Taigi (1769-1837) je první, která byla blahořečena s odůvodněním, že byla „vzornou manželkou, starostlivou matkou a svědkyní lásky Nejsvětější Trojice“, jak ji definoval při její beatifikaci 30. května 1920 Benedikt XV. Jen letmé seznámení s jejím životem postačí ke zjištění, proč právě u této ženy došlo k přelomu v kanonických zvyklostech vatikánské kongregace pro svatořečení (Sacra Rituum Congregatio), pracující od roku 1588 (srov. Kardinál Carlo Salotti, La Beata Anna Maria Taigi secondo la storia e la critica, Libreria Editrice Religiosa Francesco Ferreri, 1922, stran 423).

Těsně po přijetí svátosti manželství totiž Anna Marie Giannettiová, provdaná za Domenica Taigiho v římském kostele sv. Marcella al Corso 7. července 1790, obdržela mimořádné a trvalé  mystické dary, které ji nepřetržitě provázely během 47 let trvajícího manželství. Na svět přivedla sedm dětí, z nichž tři v útlém věku zemřely. Ona sama pak odešla na věčnost 9. června 1837 ve věku 68 let. Její tělo, exhumované po 25 letech od její smrti, na začátku jejího beatifikačního procesu, bylo shledáno zcela neporušené a spočívá v římském kostele sv. Chrysogona (Trastevere), patřícího řeholi trinitářů, jehož laické, tzv. třetí větve byla od roku 1808 členkou.

Anna Marie Giannetti se narodila 29. května 1769 v Sieně a rodiče spolu s ní odešli do Říma, když jí bylo 6 let. Do manželství vstoupila ve svých 21 letech. Záhy po svatbě – začátkem roku 1791 – se jí dostalo mimořádného daru: „Dám ti zrcadlo, které ti umožní chápat dobré i zlé“ – uslyšela shůry a spatřila „kousek nad sebou něco jako slunce, ve kterém mohla sledovat obrazy jako v nějaké laterně magice,“ jak sama jednoduše a s ženskou precizností vysvětlila. Spatřovala v tomto „zářícím zrcadle“ minulé, přítomné i budoucí události i konkrétní lidi, rozpoznávala individuální i sociální  příčiny zla, jakož i prostředky k jejich odstranění. Přijímala tento nadpřirozený jev s velkou pokorou a používala tohoto daru výhradně ke službě bližním. Skoro půlstoletí v tomto neustále přítomném zrcadlícím slunci (které ovšem viděla jen ona) mohla pozorovat nejrůznější společenské i politické události celé rozbouřené Evropy, zejména takové, které se týkaly církve. Přesně popisovala události, při kterých nebyla, lidi, které osobně neznala, a místa, na kterých nikdy v životě nebyla.

Měla dar předvídat, co se stane, a vidět do nitra druhých, takže se u ní - jak se říká – dveře netrhly. Přicházeli chudí i bohatí, malí i velcí, včetně církevních prelátů i z papežského dvora i samotného papeže, kterým třeba od plotny - během vaření a mezi starostmi o svoje děti a později vnoučata - pomáhala řešit drobné, ale i velké, institucionální starosti. „Milujme Boha a věrně mu služme, buďme jednotní a o ničem nepochybujme,“ říkávala tomu, kdo k ní přišel poprvé. Vynikala vnitřním klidem, humorem a zdravým rozumem.

Podobně jako její mnohem slavnější a již kanonizovaná rodačka, sv. Kateřina, posílala vzkazy papežům během francouzského zajetí a okupace Říma. Pius VII. její rady s povděkem přijal, a po svojí volbě v Benátkách roku 1800 se hned vrátil do Říma, ačkoli mu jiní z jeho okruhu radili opak. Blahoslavená Anna Maria prorokovala události za života čtyřech papežů, od Pia VI. do Řehoře XVI., za jehož pontifikátu zemřela, a předpověděla volbu kardinála Mastai Ferrettiho, tedy Pia IX. Byla všeobecně známou v Římě za svého života a je dodnes.

Mystická vytržení a extáze u ní byly tak časté, že „nezřídka – jak stojí ve svědectví jejího zpovědníka – skromně, leč úpěnlivě prosila Pána, aby ji propustil a dal pokoj, protože je matkou od rodiny a má spoustu práce“.

Mezi mnoha jejími prorockými viděními se nachází jedno, které praví: „Až se přiblíží konec, bude rozvázán Drak, Matka Boží vyzve k pokání a lidé bez ohledu na nebeská znamení budou chodit ulicemi Věčného města skropeného krví apoštolských knížat a v procesích na čele s otcem lži ponesou Chlípnost a rouhání proti Duchu svatému a proti Náboženství: muži převlečení za ženy a ženy oblečené jako muži. Nebude dáno sluchu Kristovu náměstku, který bude očerňován a vysmíván. A Drak, který se chápe svého království, osvícensky ovlivní mysl těch, kteří jsou mu podrobeni, aby rozšířil morový zápach chlípnosti tam, kde sídlí Jeho Svatost, a rozmůže se neblahé dílo zmaru a záhuby. Pak bude muset křesťanstvo úpěnlivě prosit o Boží Milosrdenství, modlit se za bojující církev, prosit o pomoc svatou Matku Boží a nabízet pokání a oběti.“

Blahoslavená Anna Marie Taigi, vzorná manželko, starostlivá matko a svědkyně lásky Nejsvětější Trojice, oroduj za nás!



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.2.16 Napětí mezi milosrdenstvím a pravdou je plodné
30.1.16 Na italský Family Day přišli i homosexuálové
17.11.15 Méně sňatků, ale více daní pro rodiny
8.9.15 Petrův nástupce urychlil a zjednodušil kanonické procesy o manželské nulitě
30.7.15 Manželství je svazek muže a ženy, připomíná nigerijský kardinál Onaiyekan



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti