Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

14.1.2018 

Budeme v pravém setkání s bližním schopni poznat Ježíše Krista?

Homilie papeže při mši na Světový den migrantů 14. ledna, baz. sv. Petra

Česká sekce RV

Letos na Světový den migrantů a uprchlíků jsem se rozhodl sloužit mši, na kterou jste pozváni zejména vy, migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Někteří z vás přišli do Itálie nedávno, jiní zde žijí a pracují už mnoho let a další představují už takzvanou „druhou generaci“.

V tomto shromáždění je všem adresováno Boží Slovo, které nás dnes vybízí k prohloubení zvláštního povolání, které dává Pán každému z nás. On, stejně jako v případě Samuela (srov. 1 Sam 3,33b-10.19), nás oslovuje jménem a nabádá, abychom měli v úctě fakt, že jsme byli stvořeni jako jedinečné a neopakovatelné bytosti a máme v dějinách světa jedinečnou roli. V evangeliu (srov. Jan 1,35-42) se ptají dva Janovi učedníci Ježíše: »Kde bydlíš?« (v.38) a naznačují, že odpověď na tuto otázku stanoví jejich úsudek o Mistrovi z Nazareta. Ježíšova odpověď: »Pojďte a uvidíte!« (v.39) zahajuje osobní setkání, které poskytne vhodný čas k přijetí, poznání a uznání druhého.

V poselství k tomuto Dni jsem napsal: »Každý cizinec, který tluče na naše dveře, je pro nás příležitostí k setkání s Ježíšem Kristem, který se sám ztotožnil s přijímaným nebo odmítaným cizincem v každé době (srov. Mt 25,35.43)«. A pro cizince, migranta, uprchlíka, běžence a žadatele o azyl jsou každé dveře také příležitostí setkat se s Ježíšem. Jeho pozvání: »Pojďte a uvidíte!« je dnes určeno nám všem, místním komunitám i novým příchozím. Je to pozvání přemoci náš strach, abychom mohli vyjít druhému vstříc, přijmout jej, poznat a uznat. Je to pozvání nabízející příležitost stát se druhému bližním, abychom viděli, kde a jak žije. Přijmout, poznat a uznat znamená pro nově příchozí poznat a respektovat zákony, kultury a tradice zemí, které je přijaly. Znamená to také chápat jejich obavy a úzkosti, pokud jde o budoucnost. Přijmout, poznat a uznat znamená pro místní komunity otevřít se bez předsudků bohatství různosti a chápat potenciál i naděje nově příchozích, stejně jako jejich zranitelnost a strach.

Opravdové setkání s druhými se nezastavuje u pouhého přijetí, ale zavazuje všechny ke třem dalším postojům, na které jsem poukázal v Poselství k tomuto dni: chránit, podporovat a začleňovat. Budeme v pravém setkání s bližním schopni poznat Ježíše Krista, který žádá, aby byl přijat, chráněn, podpořen a začleněn? Jak nás učí evangelní podobenství o posledním soudu: Pán byl hladový, žíznivý, neoděný, nemocný, cizí a ve vězení a někteří mu poskytli pomoc a jiní ne (srov. Mt 25,31-46). Toto opravdové setkání s Kristem je pramenem spásy. Tuto spásu je třeba hlásat a přinášet všem, jak nám ukazuje apoštol Ondřej, který oznámil svému bratru Šimonovi: »Našli jsme Mesiáše!« (Jan 1,41) a přivedl jej hned k Ježíši, aby v setkání učinil tutéž zkušenost.

Není snadné vstoupit do kultury druhých, vcítit se do lidí tak odlišných od nás, chápat jejich myšlenky a zkušenosti. Často se tedy odmítáme s druhými setkávat a vytváříme obranné bariéry. Místní komunity mají často strach, že nově příchozí naruší stanovený řád, „odcizí“ něco z toho, co bylo namáhavě vybudováno. Také nově příchozí mají strach: obávají se konfrontace, posuzování, diskriminace a nezdaru. Mít pochybnosti a obavy není hřích. Hříchem je dovolit těmto obavám, aby určovaly naše odpovědi, podmiňovaly naše rozhodnutí, kompromitovaly úctu a velkorysost, živily zášť a odmítání. Hříchem je upřít setkání druhému, jinému a bližnímu, což je de facto privilegovaná příležitost k setkání s Pánem.

V tomto setkání s Ježíšem, který je přítomen v člověku chudém, skartovaném, odmítaném a žádajícím o azyl, pramení naše dnešní modlitba. Je to vzájemná modlitba: migranti a uprchlíci se modlí za místní komunity, které se zase modlí za nově příchozí i ty déle přebývající migranty. Mateřské přímluvě nejsvětější Panny Marie svěřme naděje všech migrantů a uprchlíků světa a očekávání komunit, které je přijímají ve shodě se svrchovaně božským příkazem dobročinnnosti a lásky k bližnímu, a učme se všichni mít rádi druhého – cizince - jako sami sebe.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti