Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

28.11.2017 

Náboženské rozdíly nemají být zdrojem rozdělení

Promluva papeže Františka na setkání se státními představiteli, Nay Pyi Taw - Myanmar

Česká sekce RV

Paní státní poradkyně,
Vážení členové vlády a občanští představitelé,
Pane kardinále, vážení bratři v biskupské službě,
Vážení členové diplomatického sboru,
Dámy a pánové,

Hluboce si vážím laskavého pozvání k návštěvě Myanmaru a děkuji paní státní poradkyni za její srdečná slova na uvítanou.
Jsem nesmírně vděčný všem, kdo se přičinili o uskutečnění této návštěvy. Přišel jsem především proto, abych se modlil se zdejší malou, ale horlivou katolickou komunitou, posílil ji ve víře a povzbudil v jejím úsilí přispívat k blahu země. Velice mne těší, že se moje návštěva uskutečňuje po navázání diplomatických vztahů mezi Myanmarem a Svatým stolcem. Přál bych si, aby toto rozhodnutí bylo znamením národní snahy o dialog a konstruktivní spolupráci v rámci širokého mezinárodního společenství, ale také obnovy tkaniva občanské společnosti.

Rád bych svojí návštěvou objal veškeré obyvatelstvo Myanmaru a nabídnul slova povzbuzení všem, kdo usilují o vybudování spravedlivého, smířeného a inkluzivního sociálního řádu. Myanmar je požehnán mimořádnými přírodními krásami a bohatstvím zdrojů, ale jeho největším pokladem je zajisté jeho lid, který mnoho vytrpěl a dosud trpí v důsledku vleklých vnitřních konfliktů a nevraživostí, jež způsobily hluboká rozdělení. Národ se nyní snaží získat opět mír a hojení těchto ran je zásadní politickou a duchovní prioritou. Mohu jen vyjádřit uznání snahám vlády o řešení těchto problémů, zejména na mírové konferenci v Panglongu, kde se sešli představitelé různých skupin, aby se pokusili ukončit násilí, vybudovat důvěru a zaručit respektování práv všech, kdo považují tuto zemi za svůj domov.

Svízelné uskutečňování míru a národního smíření může pokročit pouze ve snaze o spravedlnost a respektování lidských práv. Moudrost učenců nazvala spravedlnost vůlí přiznávat každému, co mu náleží, zatímco starověcí proroci ji považovali za základ pravého a trvalého míru. Tyto intuice, potvrzené tragickou zkušeností dvou světových válek, vedly k vytvoření Organizace spojených národů a Všeobecné deklarace práv člověka jakožto základu snah mezinárodního společenství prosazovat na celém světě spravedlnost, pokoj a lidský rozvoj a používat k řešení konfliktů dialog, a nikoli sílu. V tomto smyslu dosvědčuje přítomnost diplomatického sboru nejenom pozici, kterou zaujímá Myanmar mezi národy, ale také snahu této země o zachování a dodržování těchto základních principů. Budoucností Myanmaru musí být pokoj, mír založený na respektování důstojnosti a práv každého člena společnosti, každého etnika a jejich identity, na respektování právního státu a demokratického řádu, který umožňuje každému jednotlivci a každé skupině, aniž by byl kdokoli vylučován, legitimně přispívat k obecnému dobru.

V obrovském úsilí o smíření a národní integraci mají mít privilegovanou roli náboženské komunity. Náboženské rozdíly nemají být zdrojem rozdělení a nedůvěry, nýbrž spíše snahy o jednotu, odpuštění, toleranci a moudré budování země. Náboženská vyznání mohou mít významnou roli při hojení citových, duchovních a psychologických zranění těch, kdo strádali letitým konfliktem. Čerpáním z hluboce zakořeněných hodnot je možné přispívat k odstranění příčin konfliktu, k budování mostů dialogu, ke hledání spravedlnosti, a tak být prorockým hlasem pro všechny trpící. Je velkým znamením naděje, že se představitelé různých náboženských tradic této země snaží v duchu harmonie a vzájemného respektu spolupracovat při budování míru, podpoře chudých a vštěpování autentických náboženských a lidských hodnot. Ve snaze vytvořit kulturu setkávání a solidarity přispívají k obecnému dobru a kladou nezbytné mravní základy nadějné budoucnosti a prosperitě příštích generací.

Budoucnost je ještě dnes v rukou mladých lidí této země. Mladí jsou darem, který je třeba milovat a povzbuzovat, investicí, která přinese bohatý zisk jedině, bude-li mít reálné pracovní příležitosti a dobré vzdělání. To je naléhavý požadavek mezigenerační spravedlnosti. Budoucnost Myanmaru ve světě překotného vývoje a vzájemné propojenosti závisí na formaci jeho mládeže nejen v technických sektorech, nýbrž zejména v etických hodnotách poctivosti, integrity a lidské solidarity, jež mohou zaručit upevnění demokracie a růst jednoty i pokoje na všech úrovních společnosti. Mezigenerační spravedlnost rovněž vyžaduje, aby budoucí pokolení převzala přirozené prostředí nekontaminované lidskou chamtivostí a drancováním. Je nezbytné, aby naše mládež nebyla okradena o naději a možnost vynakládat svůj idealismus a svoje talenty na plánování budoucnosti svojí země, ba celé lidské rodiny.

Paní státní poradkyně, drazí přátelé!
V těchto dnech bych rád vybídnul svoje katolické bratry a sestry k vytrvalosti v jejich víře, aby nadále nesli svoje poselství smíření a bratrství charitativními a humanitárními díly, kterých má zapotřebí celá společnost. Mám naději, že v uctivé spolupráci se stoupenci jiných náboženských vyznání a se všemi muži a ženami dobré vůle, přispějí k zahájení nové éry smíření a pokroku národů tohoto milovaného národa. Ať žije Myanmar! Děkuji za vaši pozornost, přeji vše nejlepší vaší službě obecnému dobru a vyprošuji vám všem božské požehnání moudrosti, síly a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.12.17 Papež k jezuitům: Sociologie je důležitá, ale mnohem větší cenu má modlitba
4.12.17 Nesmlouval jsem o pravdě
2.12.17 Papež v Bangladéši - 6. den
1.12.17 Otevřenost srdce je žebřík vedoucí k Absolutnu
1.12.17 Papež v Bangladéši - 5. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti