Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.12.2016 

Papež o válce v Sýrii: Směsice zvůle a lživosti

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes k poledni shromáždilo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež komentoval liturgická čtení třetí neděle adventní (Iz 35,1-6a.10; Mt 11,2-11), hovořil o radosti, jejíž chuť jsme povoláni objevit a v samotném závěru řekl:

Jsme povoláni nechat se strhnout k jásotu a radosti. Křesťan, který není radostný, něco postrádá anebo to není křesťan. Radost srdce, vnitřní radost nás nese vpřed a dodává nám odvahu. Pán přijde do našeho života jako osvoboditel, přijde nás vysvobodit z každého vnitřního i vnějšího otroctví. On nám ukazuje cestu věrnosti, trpělivosti a vytrvalosti, aby se při Jeho návratu naplnila naše radost. Vánoce jsou blízko, znamení jejich blízkosti jsou zjevná na našich ulicích a domech; také tady na tomto náměstí stojí jesličky a vánoční strom. Tato vnější znamení nás vybízejí, abychom přijali Pána, který bez ustání klepe na naše dveře, naše srdce, a přibližuje se nám; vybízejí nás, abychom Pána rozpoznávali v bratřích, kteří procházejí okolo nás, zejména v těch nejslabších a potřebných.
Dnes jsme vybízeni se radovat z nastávajícího příchodu našeho Vykupitele a jsme povoláni sdílet tuto radost s druhými, těšit a dodávat naději chudým, nemocným, osamoceným a nešťastným lidem. Panna Maria, služebnice Páně ať nám pomáhá naslouchat Božímu hlasu v modlitbě a sloužit Mu soucitně v bratřích, abychom se přichystali na Vánoce a připravili své srdce k přijetí Ježíše.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k mezinárodnímu dění:

Denně jsem nablízku především modlitbou lidu Aleppa. Nesmíme zapomenout, že Aleppo je město, kde žijí lidé: rodiny, děti, staří a nemocní... Bohužel jsme si už přivykli na válku a zmar, ale nesmíme zapomenout, že Sýrie je zemí oplývající dějinami, kulturou a vírou. Nemůžeme připustit, aby to zničila válka, která je směsicí zvůle a lživosti. Vyzývám všechny, aby se zasadili o přijetí civilizovaného rozhodnutí: odmítnutí destrukce, přitakání míru, přitakání lidu Aleppa a Sýrie. A modleme se také za oběti několika krutých teroristických útoků, jimiž bylo postiženo několik zemí. Místa se liší, ale násilí je jedno a rozsévá smrt a zmar. Jedna je také odpověď: víra v Boha a jednota lidských a občanských hodnot. Chtěl bych vyjádřit blízkost zvláště svému drahému bratrovi, papeži Tawadrosovi II. (Teodorovi – patriarchovi koptské pravoslavné církve) a jeho komunitě. Modlím se za zabité i zraněné.

Řekl římský biskup s odkazem na explozi, ke které došlo v koptské pravoslavné katedrále v Káhiře a připravilo o život 30 lidí.
Petrův nástupce pak připomněl dnešní beatifikaci šestnácti mučedníků, kteří byli roku 1960 v Laosu zavražděni tamější komunistickou guerillou.

Dnes ve Vientiane, v Laosu, byli prohlášeni za blahoslavené Mario Borzaga, kněz z kongregace Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné, Pavel Thoj Xyooj, katechista, a dalších čtrnáct věřících laiků zabitých z nenávisti k víře. Kéž jejich heroická víra v Krista poskytuje odvahu a příklad misionářům a zejména katechistům, kteří v misijních zemích plní cennou a nenahraditelnou službu apoštolátu, za což je jim vděčná celá církev. Pomysleme také na naše katechety, kteří vynakládají tolik úsilí a vykonávají tak krásnou práci. Být katechetou je krásné, protože to znamená šířit Pánovo poselství, aby rostlo v nás. Potlesk všem katechetům.

Závěrem papež František oslovil děti římských farností, které jako každý rok na třetí neděli adventní přicházejí na Svatopetrské náměstí pro požehnání figurek Ježíška ze svých domácích jesliček.

Milé děti, až se budete doma spolu s rodiči modlit před jesličkami, proste Dítě Ježíše, aby nám všem pomáhal milovat Boha i bližního. A pamatujte modlitbou také na mne, jako i já pamatuji na vás.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti