Papež o válce v Sýrii: Směsice zvůle a lživosti

11.12.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes k poledni shromáždilo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež komentoval liturgická čtení třetí neděle adventní (Iz 35,1-6a.10; Mt 11,2-11), hovořil o radosti, jejíž chuť jsme povoláni objevit a v samotném závěru řekl:

Jsme povoláni nechat se strhnout k jásotu a radosti. Křesťan, který není radostný, něco postrádá anebo to není křesťan. Radost srdce, vnitřní radost nás nese vpřed a dodává nám odvahu. Pán přijde do našeho života jako osvoboditel, přijde nás vysvobodit z každého vnitřního i vnějšího otroctví. On nám ukazuje cestu věrnosti, trpělivosti a vytrvalosti, aby se při Jeho návratu naplnila naše radost. Vánoce jsou blízko, znamení jejich blízkosti jsou zjevná na našich ulicích a domech; také tady na tomto náměstí stojí jesličky a vánoční strom. Tato vnější znamení nás vybízejí, abychom přijali Pána, který bez ustání klepe na naše dveře, naše srdce, a přibližuje se nám; vybízejí nás, abychom Pána rozpoznávali v bratřích, kteří procházejí okolo nás, zejména v těch nejslabších a potřebných.
Dnes jsme vybízeni se radovat z nastávajícího příchodu našeho Vykupitele a jsme povoláni sdílet tuto radost s druhými, těšit a dodávat naději chudým, nemocným, osamoceným a nešťastným lidem. Panna Maria, služebnice Páně ať nám pomáhá naslouchat Božímu hlasu v modlitbě a sloužit Mu soucitně v bratřích, abychom se přichystali na Vánoce a připravili své srdce k přijetí Ježíše.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František obrátil pozornost k mezinárodnímu dění:

Denně jsem nablízku především modlitbou lidu Aleppa. Nesmíme zapomenout, že Aleppo je město, kde žijí lidé: rodiny, děti, staří a nemocní... Bohužel jsme si už přivykli na válku a zmar, ale nesmíme zapomenout, že Sýrie je zemí oplývající dějinami, kulturou a vírou. Nemůžeme připustit, aby to zničila válka, která je směsicí zvůle a lživosti. Vyzývám všechny, aby se zasadili o přijetí civilizovaného rozhodnutí: odmítnutí destrukce, přitakání míru, přitakání lidu Aleppa a Sýrie. A modleme se také za oběti několika krutých teroristických útoků, jimiž bylo postiženo několik zemí. Místa se liší, ale násilí je jedno a rozsévá smrt a zmar. Jedna je také odpověď: víra v Boha a jednota lidských a občanských hodnot. Chtěl bych vyjádřit blízkost zvláště svému drahému bratrovi, papeži Tawadrosovi II. (Teodorovi – patriarchovi koptské pravoslavné církve) a jeho komunitě. Modlím se za zabité i zraněné.

Řekl římský biskup s odkazem na explozi, ke které došlo v koptské pravoslavné katedrále v Káhiře a připravilo o život 30 lidí.
Petrův nástupce pak připomněl dnešní beatifikaci šestnácti mučedníků, kteří byli roku 1960 v Laosu zavražděni tamější komunistickou guerillou.

Dnes ve Vientiane, v Laosu, byli prohlášeni za blahoslavené Mario Borzaga, kněz z kongregace Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné, Pavel Thoj Xyooj, katechista, a dalších čtrnáct věřících laiků zabitých z nenávisti k víře. Kéž jejich heroická víra v Krista poskytuje odvahu a příklad misionářům a zejména katechistům, kteří v misijních zemích plní cennou a nenahraditelnou službu apoštolátu, za což je jim vděčná celá církev. Pomysleme také na naše katechety, kteří vynakládají tolik úsilí a vykonávají tak krásnou práci. Být katechetou je krásné, protože to znamená šířit Pánovo poselství, aby rostlo v nás. Potlesk všem katechetům.

Závěrem papež František oslovil děti římských farností, které jako každý rok na třetí neděli adventní přicházejí na Svatopetrské náměstí pro požehnání figurek Ježíška ze svých domácích jesliček.

Milé děti, až se budete doma spolu s rodiči modlit před jesličkami, proste Dítě Ježíše, aby nám všem pomáhal milovat Boha i bližního. A pamatujte modlitbou také na mne, jako i já pamatuji na vás.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.