Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

12.9.2008 

Počítám s vámi

Benedikt XVI. k mládeži

Česká sekce RV

Drazí mladí,
po modlitebním usebrání při nešporách v Notre-Dome mne zdravíte s nadšením, kterým dotváříte slavnostní a milou podobu tohoto setkání. Připomíná mi to onu nezapomenutelnou událost z letošního července v Sydney, kde jste se někteří z vás účastnili Světových dní mládeže. Dnes večer bych k vám chtěl promluvit o dvou věcech, které spolu hluboce souvisí a představují opravdový poklad, k němuž můžete upnout své srdce (srov. Mt 6,21).

První se pojí s tématem, zvoleným pro Sydney. Je to také téma vaší modlitební vigilie, která za chvíli začne. Jde o úryvek ze Skutků apoštolů, z knihy, kterou někteří právem nazývají evangeliem Ducha Svatého: ?Až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky? (Sk 1,8). Sydney pomohlo mnoha mladým objevit důležitost Ducha Svatého v životě křesťana. Duch nás uvádí do důvěrného vztahu s Bohem, v němž je pramen každého autentického lidského bohatství. Vy všichni hledáte pravdu a chcete ji žít. Touto pravdou je Kristus. On je jedinou Cestou, jedinou Pravdou a pravým Životem. Následovat Krista znamená vykročit, jak někdy říkají žalmy. Cesta pravdy je jediná a zároveň mnohotvárná podle různých charismat, jako je pravda jediná a zároveň nevyčerpatelně bohatá. Svěřte se Duchu Svatému, abyste mohli objevit Krista. Duch je nezbytným vůdcem v modlitbě, duší naší naděje a pramenem pravé radosti.

K prohloubení těchto pravd víry vás vybízím, abyste rozjímali o velikosti svátosti biřmování, kterou jste obdrželi a která vás uvádí do života zralé víry. Je důležité tuto svátost chápat stále lépe, ověřovat kvalitu a hloubku vlastní víry a posilovat ji. Duch Svatý vás přiblíží tajemství Boha a dá vám pochopit, kdo je Bůh. On vás zve, abyste ve svém bližním viděli bratra, kterého vám Bůh daroval, abyste žili ve společenství s ním lidsky i duchovně, tedy abyste žili v církvi. Tím, že vám zjevuje, kdo je Kristus, jenž pro nás zemřel a vstal z mrtvých, vás vybízí ke svědectví. Jste ve věku obětavosti. Je nezbytně nutné, abyste kolem sebe, v rodinách a s přáteli i tam, kde studujete, pracujete a bavíte se, mluvili o Kristu. Nemějte strach! Mějte ?odvahu žít evangelium a smělost jej hlásat? (Poselství mládeži, 20. července 2007). Proto vás vybízím, abyste nacházeli vhodná slova ke hlásání Boha všude kolem a opírali své svědectví o moc Ducha, vzývaného v modlitbě. Neste dobrou zvěst svým vrstevníkům i jiným lidem: zakoušejí citové zmatky, starosti a nejistotu ve vztahu k práci a ke studiu, čelí utrpení a zakoušejí i jedinečné radosti. Dosvědčujte Boha, neboť přestože jste mladí, plně náležíte do katolického společenství díky svému křtu a pro společné vyznání víry (srov. Ef 4,5). Chci vás ujistit, že církev s vámi počítá!

V tomto roce věnovaném svatému Pavlovi bych vám chtěl svěřit další poklad, který byl středem života tohoto strhujícího apoštola. Jde o tajemství kříže. V Lurdech budu v neděli spolu s mnoha poutníky slavit svátek Povýšení svatého Kříže. Mnozí z vás nosí na krku řetízek s křížkem. Také nosím kříž, jako ostatně všichni biskupové. Není to ozdoba ani šperk. Je to drahocenný symbol naší víry, viditelný a hmatatelný znak spojení s Kristem. Svatý Pavel hovoří o kříži jasně na začátku prvního listu Korinťanům. V Korintu žila neklidná a bouřlivá komunita, jež byla vystavena rizikům, přítomným v jejím okolí. Tato nebezpečí jsou podobná těm, která denně poznáváme i my. Budu jich citovat jen pár: kontroverze a spory uvnitř společenství věřících, svody falešných náboženských či filosofických nauk, povrchnost víry a uvolněná morálka. Sv. Pavel začíná svůj list slovy: ?Ti ovšem, kteří jdou k záhubě, považují nauku o kříži za hloupost. My však, kteří budeme zachráněni, víme, že tím Bůh projevil svou moc? (1 Kor 1,18). Potom apoštol ukazuje jeden zvláštní protiklad existující mezi moudrostí a bláznovstvím podle Boha a podle lidí. Mluví o tom, když připomíná založení církve v Korintu, a pak v souvislosti s vlastním kázáním. Končí tím, že klade důraz na krásu moudrosti Boží, kterou Kristus ? a v jeho šlépějích i jeho apoštolové ? přišli učit svět a křesťany. Tuto tajemnou a skrytou moudrost (srov. 1 Kor 2,7) nám zjevil Duch, protože ?člověk se schopnostmi pouze přirozenými nepřijímá ty pravdy, které pocházejí od Božího Ducha. Zdají se mu hloupé a nemůže je pochopit, protože ty věci se dají pochopit jen s pomocí Ducha? (1 Kor 2,14).

Duch otevírá lidské inteligenci nové horizonty, které ji překračují, a dává jí pochopit, že jediná pravá moudrost spočívá ve velikosti Krista. Pro křesťany je kříž symbolem moudrosti Boha a jeho nekonečné lásky, zjevené spasitelským darem Krista zabitého a vzkříšeného pro život světa, pro život každého a každé z vás. Kéž vás tento převratný objev vybídne k respektu a úctě ke kříži! On je nejenom znamením vašeho života v Bohu a vaší spásy, ale je také ? jak víte ? němým svědkem utrpení lidí a zároveň jedinečným a drahocenným výrazem všech jejich nadějí. Drazí mladí, vím, že úcta ke kříži vyvolává někdy posměch a také pronásledování. Kříž do jisté míry zpochybňuje lidské bezpečí, ale také, a zejména, zabezpečuje milost Boží a potvrzuje naši spásu. Tento večer vám svěřuji Kristův kříž. Duch Svatý vám dá pochopit tajemství lásky, abyste pak spolu se sv. Pavlem zvolali: ?Ať je daleko ode mne, abych se chlubil něčím jiným než křížem našeho Pána Ježíše Krista, kterým je pro mě ukřižován svět a já světu? (Gal 6,14). Pavel pochopil Ježíšovo ? zdánlivě paradoxní ? slovo, podle něhož darováním (?ztrátou?) života lze vlastní život najít (srov. Mk 8,35; Jan 12,24), a vyvodil z toho, že kříž vyjadřuje základní zákon lásky, dokonalou formuli pravého života. Kéž prohloubení tajemství kříže pomůže některým z vás objevit povolání zcela sloužit Kristu v kněžském či řeholním životě!

Nastal čas zahájení modlitební vigilie, k níž jste se dnes večer sešli. Nezapomeňte na dvě drahocenné věci, které vám papež dnes večer prezentoval: Duch Svatý a kříž! Chtěl bych vám na závěr ještě jednou říci, že s vámi počítám, drazí mladí, a přál bych si, abyste dnes i zítra zakoušeli v církvi váženost a vroucnost! Kéž vás Bůh denně provází a žehná vám, vašim rodinám a vašim přátelům. Ze srdce rád uděluji apoštolské požehnání vám i všem mladým lidem Francie.

přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.9.08 Mariino zjevení otevřelo privilegovaný prostor pro setkání s Boží láskou
16.9.08 Kard. Vingt-Trois: Benedikt XVI. přinesl církvi ve Francii nový dynamismus
16.9.08 O.Lombardi bilancuje cestu Benedikta XVI. do Francie
15.9.08 Doba příznivá pro návrat k Bohu
15.9.08 Hodinu loučení se světem určí Bůh



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti