Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

14.12.2015 

Na celém světě bylo otevřeno více než 10 tisíc Bran milosrdenství Svatého roku

Řím. Podle přání papeže Františka se na třetí neděli adventní otevřely Svaté brány ve všech katedrálách a dalších zvláštních místech. Bylo jich přes 10 tisíc. Zastavme se u některých z nich, zejména v zemích, kde být křesťany není snadné.

V Ankawě, v diecézi Irbíl v iráckém Kurdistánu, žijí křesťané vyhnaní z Ninivské planiny džihádisty tzv. Islámského státu. Jejich Svatá brána byla otevřena v tamní katedrále sv. Josefa. Svědectví o tom nám podal P. Benham Benaka, syrskokatolický kněz z Mosulu:

„Jak řekl Svatý otec při ohlášení Jubilea, Kristus je milosrdnou tváří Boha. Skutečnost, že jsme Kristovo Tělo, Církev, na nás klade tento úkol: máme být jako Kristus, milosrdní uprostřed světa. Pro nás to není snadné, ba je to přímo obtížné a to velice. Jsme pronásledováni ve společnosti, kterou jsme po tisíciletí budovali. Nyní jsme odmítáni, pronásledováni. Zdá se tedy těžké prožívat zde milosrdenství, ale pro křesťana to není nemožné. Nezbavuje nás to povinnosti otevírat náruč nejen svým bratřím, ale také těm, kdo nás pronásledují. Toto odpuštění však neznamená přijímat další rozpínání zla. To by bylo proti Božímu plánu, který chce přinášet světu mír a lásku. Svatá brána je jako brána srdce každého křesťana, je otevřená míru s druhými, je připravena přijímat je navzdory jejich jednání. Avšak na druhé straně se nesmí zapomínat na spravedlnost, protože jedině ta může zabránit záměrům zlých.“

V neděli odpoledne byla otevřena také Svatá brána v syrském Aleppu (foto). Stalo se tak ve farním kostele sv. Františka, který zázrakem ušel zkáze při útoku 25. října. Hovoří tamní františkánský kněz Abrahim Alsabagh:

„Je to velké znamení lásky těchto křesťanů, kteří tady žijí navzdory nenávisti a neuchylují se k pomstě, nýbrž usilují o smíření a otevření bran také pro ty, kdo na kostel házeli bomby. Je to velké znamení naděje, které ukazuje, že nenávist nevítězí, že smrt, kterou rozsévají bomby a to, co se děje v této zemi, nemá poslední slovo nad životem a nepřeváží nad Božím milosrdenstvím, které zakoušíme každý den svého života. Je to tedy velké znamení naděje a lásky pro celou křesťanskou komunitu, ale také pro všechny další občany.“

Také v Číně se otevřely Svaté brány v mnoha katolických katedrálách. Všechny diecéze nechaly vytisknout čínskou verzi papežské buly vyhlašující Svatý rok milosrdenství „Misericordiae Vultus“. Brožurky byly rozdávány křesťanům, kteří se účastnili zahajovacích obřadů s výzvou šířit je také mezi nekřesťany.

V pekingské diecézi byla Svatá brána katedrály Neposkvrněného početí otevřena už sobotu 12. prosince (foto). Biskup Josef Lishan vybízel věřící, aby nepřestávali rozjímat nad tajemstvím Pánova milosrdenství, které je zdrojem radosti, pokoje a míru pro všechny.

V Jeruzalémě byla včera odpoledne otevřena Svatá brána v Getsemanské bazilice. Obřadu předsedal latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal. Hovoří kustód Svaté země, P. Pierbattista Pizzaballa:

„Svatá země po dlouhé generace prožívá konflikt s politickým, ale i náboženským pozadím, který se zdá být bez konce. Jednotlivé komunity si navzájem předhazují neregulérnosti a nespravedlnosti. Bez odpuštění, bez milosrdenství není možné ani jen mluvit o spravedlnosti, kterou tolik potřebujeme. Toto Jubileum milosrdenství je příležitostí především pro nás samé, ale také pro komunity, které žijí kolem nás, abychom začali pohlížet na druhého jinak, svobodněji a milosrdněji.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.4.18 Petrův nástupce se setká s misionáři milosrdenství z celého světa
19.1.17 Boží všemohoucnost se vyjevuje zejména v milosrdenství
21.11.16 Misericordia et misera
20.11.16 Papež: Největším pokušením lidu je odmítnutí božského způsobu kralování
18.11.16 Bude zveřejněn Apoštolský list k závěru Svatého roku



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti