Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

2.8.2004 

Útoky na irácké kostely

Vatikán. Duchovní blízkost a solidaritu s iráckými křesťany vyjádřil Jan Pavel II. v telegramu, adresovaném chaldejskému patriarchovi Babylónie, Emmanuelovi III. Delly. "Hluboce mě zasáhla bolestná zpráva o tragických atentátech, k nimž včera došlo v Bagdádu a Mosulu, proti katolickým společenstvím shromážděným na místech modlitby," píše Svatý otec. "V této chvíli zkoušky jsem duchovně nablízku irácké církvi a společnosti, znovu ujišťuji o své solidaritě pastýře i věřící."
Jan Pavel II. vzkazuje do Iráku, že se za tamní obyvatelstvo nepřestává modlit a vyjadřuje odhodlání i nadále pracovat pro mír a smíření v této zemi. V závěru vyzývá všechny, kdo věří v jediného slitovného a milosrdného Boha, aby se spojili v odmítnutí jakékoli formy násilí a spolupracovali pro návrat pokoje do Iráku.

Při nedělních útocích na čtyři kostely v Bagdádu a jeden v Mosulu zahynulo nejméně 11 osob a více než 50 bylo zraněno. Nálož nedaleko jednoho z kostelů se podařilo zneškodnit. Události komentuje předseda irácké biskupské konference, patriarcha Emanuel III Delly:

"Situace je po včerejších masakrech poměrně napjatá. Došlo k nim ve chvíli, kdy věřící plnili svou nedělní povinnost. Doufáme, že se to nebude opakovat ... Mnoho let žijeme společně a společně musíme žít i dále. Je třeba odpustit našim ? neříkám nepřátelům ? ale těm, kdo páchají zlo na bratřích jediné irácké rodiny. Odpusťme si a modleme se, aby Pán osvítil jejich úmysly a vedl jejich činy k dobru jejich země a bratrů téže rodiny," uvedl pro náš rozhlas babylónský patriarcha.

Výbuch v Mosulu zabil jednu osobu a zranil 12 dalších. Kostel byl naprosto zničen. Chaldejský arcibiskup města, Paulos Fardž Rahho zdůrazňuje, že druhý útok nevyšel díky informacím věřících a jejich muslimských sousedů. Policie dostala zprávy včas a odsunula podezřelé auto od kostela Sv. Ducha.
Arcibiskup Rahho pro agenturu Misna uvedl, že pachatelé atentátů nepocházejí z města a nemají nic společného s iráckými muslimy. ?Křesťané a muslimové v Mosulu vždy žili jako bratři? ? řekl. ?Od včerejška zvedám telefony a přijímám návštěvy bratří muslimů, pobouřených tím, co se stalo a projevujícím blízkost celé křesťanské komunitě? ? dodal chaldejský arcibiskup Mosulu.

Podle irácké vlády zorganizovala atentáty skupina jordánského teroristy al Zarkavího, spojená s al Kajdou. Hovoří bývalý arcibiskup Bagdádu, Paul Dahdah:

?Těžko říct, zda jde o náboženský fanatismus nebo o pokus zapůsobit na světové veřejné mínění. Osobně nevěřím, že by to bylo řešení. I ti, kdo atentáty provedli, dobře vědí co Vatikán udělal a nadále činí pro Irák a celý národ. Papež stále znovu zdůrazňuje potřebu suverenity iráckého státu. Církev zdejší lidi nikdy nezklamala.?- říká arcibiskup Dahdah.

Útoky na křesťanské kostely v Iráku odsoudili také představitelé tamních muslimů. Nejvyšší představitel iráckých šíitů, ajatolláh al Sistání je označil za ?strašlivé zločiny.? Zároveň zdůraznil nezbytnost respektovat práva křesťanů a vyznavačů jiných náboženství v Iráku.

Křesťané představují přibližně 3% z 22 milionové populace Iráku. Patří k různým obřadům, 70% se hlásí k chaldejské církvi. Dosavadní vztahy s muslimskou většinou země byly vždy dobré. Nikdy nedocházelo k diskriminaci, netoleranci nebo násilným akcím.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.1.12 Střelba před arcibiskupstvím v Kirkúku
1.11.11 Zádušní mše za oběti extremistického útoku
29.8.11 Útok na umírněnou mešitu
16.4.11 Křesťané z Iráku čekají u bran Evropy. Západ se k nim nezná.
6.12.10 Násilí v Iráku pokračuje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti