Útoky na irácké kostely

2.8.2004 

Duchovní blízkost a solidaritu s iráckými křesťany vyjádřil Jan Pavel II. v telegramu, adresovaném chaldejskému patriarchovi Babylónie, Emmanuelovi III. Delly. "Hluboce mě zasáhla bolestná zpráva o tragických atentátech, k nimž včera došlo v Bagdádu a Mosulu, proti katolickým společenstvím shromážděným na místech modlitby," píše Svatý otec. "V této chvíli zkoušky jsem duchovně nablízku irácké církvi a společnosti, znovu ujišťuji o své solidaritě pastýře i věřící."
Jan Pavel II. vzkazuje do Iráku, že se za tamní obyvatelstvo nepřestává modlit a vyjadřuje odhodlání i nadále pracovat pro mír a smíření v této zemi. V závěru vyzývá všechny, kdo věří v jediného slitovného a milosrdného Boha, aby se spojili v odmítnutí jakékoli formy násilí a spolupracovali pro návrat pokoje do Iráku.

Při nedělních útocích na čtyři kostely v Bagdádu a jeden v Mosulu zahynulo nejméně 11 osob a více než 50 bylo zraněno. Nálož nedaleko jednoho z kostelů se podařilo zneškodnit. Události komentuje předseda irácké biskupské konference, patriarcha Emanuel III Delly:

"Situace je po včerejších masakrech poměrně napjatá. Došlo k nim ve chvíli, kdy věřící plnili svou nedělní povinnost. Doufáme, že se to nebude opakovat ... Mnoho let žijeme společně a společně musíme žít i dále. Je třeba odpustit našim ? neříkám nepřátelům ? ale těm, kdo páchají zlo na bratřích jediné irácké rodiny. Odpusťme si a modleme se, aby Pán osvítil jejich úmysly a vedl jejich činy k dobru jejich země a bratrů téže rodiny," uvedl pro náš rozhlas babylónský patriarcha.

Výbuch v Mosulu zabil jednu osobu a zranil 12 dalších. Kostel byl naprosto zničen. Chaldejský arcibiskup města, Paulos Fardž Rahho zdůrazňuje, že druhý útok nevyšel díky informacím věřících a jejich muslimských sousedů. Policie dostala zprávy včas a odsunula podezřelé auto od kostela Sv. Ducha.
Arcibiskup Rahho pro agenturu Misna uvedl, že pachatelé atentátů nepocházejí z města a nemají nic společného s iráckými muslimy. ?Křesťané a muslimové v Mosulu vždy žili jako bratři? ? řekl. ?Od včerejška zvedám telefony a přijímám návštěvy bratří muslimů, pobouřených tím, co se stalo a projevujícím blízkost celé křesťanské komunitě? ? dodal chaldejský arcibiskup Mosulu.

Podle irácké vlády zorganizovala atentáty skupina jordánského teroristy al Zarkavího, spojená s al Kajdou. Hovoří bývalý arcibiskup Bagdádu, Paul Dahdah:

?Těžko říct, zda jde o náboženský fanatismus nebo o pokus zapůsobit na světové veřejné mínění. Osobně nevěřím, že by to bylo řešení. I ti, kdo atentáty provedli, dobře vědí co Vatikán udělal a nadále činí pro Irák a celý národ. Papež stále znovu zdůrazňuje potřebu suverenity iráckého státu. Církev zdejší lidi nikdy nezklamala.?- říká arcibiskup Dahdah.

Útoky na křesťanské kostely v Iráku odsoudili také představitelé tamních muslimů. Nejvyšší představitel iráckých šíitů, ajatolláh al Sistání je označil za ?strašlivé zločiny.? Zároveň zdůraznil nezbytnost respektovat práva křesťanů a vyznavačů jiných náboženství v Iráku.

Křesťané představují přibližně 3% z 22 milionové populace Iráku. Patří k různým obřadům, 70% se hlásí k chaldejské církvi. Dosavadní vztahy s muslimskou většinou země byly vždy dobré. Nikdy nedocházelo k diskriminaci, netoleranci nebo násilným akcím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.