Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

27.10.2014 

Petrův nástupce: Pokud člověk mění svoji svobodu na autonomii, ničí stvoření

Vatikán. Papežská akademie věd dnes na svém zasedání přivítala papeže Františka, který se ve své promluvě věnoval mimo jiné také dílu svého předchůdce Benedikta XVI., jehož busta byla dnes slavnostně odhalena ve vstupní hale této instituce. Petrův nástupce se dále zamýšlel nad pojetím přírody a vybídl křesťanské vědce, aby vědecký pokrok dávali do služeb celého lidstva a nikoli jen privilegované společenské skupiny či třídy.

„Radostné pohnutí v duši“ zakusil podle svých slov papež František při odhalení busty Benedikta XVI., kterou realizoval akademický sochař Fernando Delia a která – jak řekl dále František – „evokuje jeho ducha, který „s během času nezvětrává, ale vyjevuje stále více svoji velikost a moc“:

Benedikt XVI. byl velký papež. Velký silou a pronikavostí svojí inteligence, velký svým přínosem k teologii, velký svou láskou k církvi a k lidem, velký svými ctnostmi a svojí zbožností… Určitě nebude nikdy možné říci, že jeho osobnost, jeho láska k Bohu a k bližnímu studiem a věděním vysychá. Právě naopak. Vědění, moudrost a modlitba jeho srdce i ducha rozšířily.

Láska Benedikta XVI. k vědě - kromě dobře známé lásky k teologii a filosofii - se projevuje ve vážnosti, jakou chová k Papežské akademii věd, jejíhož předsedu jako první papež pozval před třemi roky na zasedání biskupské synody, protože „si je plně vědom významu, jaký má věda v moderní kultuře“.
Papež František pak ve své promluvě věnoval pozornost tématu plenárního zasedání Papežské akademie věd, kterým byla evoluce pojetí přírody.

Nebudu, jak správně chápete, zacházet do vědeckých podrobností této důležité a rozhodující otázky. Chci pouze zdůraznit, že Bůh a Kristus jsou s námi a jsou přítomni také v přírodě, jak prohlásil svatý Pavel na Areopagu: »V něm totiž žijeme, hýbáme se a jsme« (Sk 17,28). Když čteme v knize Geneze vyprávění o stvoření, hrozí nám, že si budeme představovat Boha jako kouzelníka, který je schopen kouzelnou hůlkou vytvořit všechno.

„Tak tomu není, pokračoval Svatý otec. Bůh stvořil bytosti a nechal je rozvinout podle vnitřních zákonitostí, které dal každé z nich, aby se rozvíjely a došly plnosti. Obdařil bytosti vesmíru autonomií a zároveň je ujistil svojí neustálou přítomností, když obdařil bytím každou skutečnost.“

Počátek světa není dílem chaosu, který vděčí za svůj počátek něčemu jinému, ale vychází přímo z nejvyššího Principu, který tvoří z lásky. Big-Bang, kterým se dnes označuje počátek světa, neprotiřečí stvořitelskému zásahu, nýbrž jej vyžaduje. Evoluce v přírodě neodporuje pojmu stvoření, protože evoluce předpokládá stvoření vyvíjejících se bytostí.

Pokud jde o člověka, pokračoval papež František, dochází ke změně a nastává novost. Bůh dává lidské bytosti autonomii odlišnou od té, kterou má příroda, a tou je svoboda. Činí jej za stvoření odpovědným.

Je však také pravdou, že činnost člověka, pokud se jeho svoboda stává autonomií, která není svobodou, ale autonomií, ničí stvoření, a člověk zaujímá místo Stvořitele. A to je těžký hřích proti Bohu Stvořiteli.

Proto se vědec, zvláště křesťanský vědec - řekl dále papež František – „má tázat na budoucnost lidstva i Země a jako svobodný a odpovědný ji připravovat, chránit a předcházet rizikům, která ohrožují přírodu i člověka.

Vědce musí pohánět důvěra, že příroda ve svých evolutivních mechanismech skrývá potenciál, který má svojí inteligencí a svobodou objevit a uskutečnit tak, aby došlo k vývoji, který má v plánu Stvořitel. Potom se činnost člověka, třebaže omezená, podílí na Boží moci a je s to vytvářet svět vhodný pro jeho dvojí – tělesný i duchovní – život; vytvářet lidský svět pro všechny lidské bytosti a nikoli pro skupinu či třídu privilegovaných.

Řekl papež František na plenárním zasedání Papežské akademie věd.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.10.20 Papež František vybízí vědce k etické odpovědnosti: varuje před vývojem biologických zbraní
10.7.20 Bývalý prezident Evropské centrální banky se stává členem papežské akademie
23.7.19 Německo-rumunský nositel Nobelovy ceny členem Papežské akademie věd
5.6.19 Papež odsoudil užití „práva“ jako nátlakové zbraně
15.12.18 Africké právničky na vatikánském sympoziu proti obchodování s lidmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti