Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

3.8.2013 

Uvalena mimořádná správa na františkány Neposkvrněné Panny Marie

Vatikán. Svatý stolec ústy Kongregace pro společenství zasvěceného života rozhodl o uvalení mimořádné správy na řeholní kongregaci Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie. Toto řeholní společenství založil roku 1970 minorita P. Stefano Manelli a potvrzeno bylo roku 1990 respektive 1998. V posledních letech toto společenství slavilo eucharistii převážně podle tradiční latinské liturgie dle misálu z r. 1962. Nynější mimořádná správa řádu má podle vyjádření vatikánského dikasteria přispět k ochraně bratrské jednoty tohoto řeholního společenství, má podpořit patřičnou řeholní formaci a organizaci apoštolských aktivit.

Uvedené rozhodnutí následovalo po kanonické vizitaci řádu. Ta bylo zahájena před rokem na žádost, která vyšla z nitra společenství. Mimořádným administrátorem ve funkci „apoštolského komisaře“ byl jmenován kapucín otec Fidenzio Volpi. Bratři mají od této chvíle slavit eucharistii podle řádného ritu katolické církve, slavení mše podle mimořádného ritu bude od této chvíle podléhat výslovnému povolení patřičného představeného, což se týká jak jednotlivců, tak komunit.

Uveďme, že po zveřejnění motu proprio Benedikta XVI. Summorum Pontificium podporoval generální představený a zakladatel Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie ve všech komunitách řádu mimořádný ritus jako převažující v jejich mužské i ženské větvi. Tím se ale bratři vystavili instrumentalizaci svého společenství ze strany některých tradicionalistických skupin, řekl italskému webu Vatican Insider mluvčí řádu otec Alfonso Maria Bruno. V představách těchto skupin se bratři měli stát prostředníky při vyjednávání mezi Kněžským bratrstvem sv. Pia X. a Svatým stolcem, která ovšem ztroskotala. Navíc během apoštolské vizitace řádu vyplynulo, že významná část jeho členů nesouhlasí s převažujícím užíváním předkoncilní latinské liturgie, zejména v pastoraci v Itálii a v misijních oblastech. V některých případech totiž nebyl starý obřad věřícími dobře přijat.

Jak se vyjádřil mluvčí františkánů Neposkvrněné Panny Marie, rozhodnutí Svatého stolce přijímají v duchu poslušnosti a jako synové církve nabízejí naprostou spolupráci v dané věci.

K případu se včera na dotazy novinářů vyjádřil také vatikánský mluvčí otec Federico Lombardi. Rozhodnutí vatikánského dikasteria, učiněné s vědomím papeže Františka, nemíní protiřečit dovolení sloužit mši podle mimořádného ritu, které udělil Benedikt XVI. svým motu proprio. Reaguje však na napětí, které vzniklo v uvedené řeholní kongregaci ohledně otázky užívaného obřadu při slavení eucharistie. Jak se otec Lombardi vyjádřil, úmyslem povolení předchozího papeže nebylo vytvářet spory a napětí, ale překonávat je. Dodejme, že papežovo motu proprio udělilo všeobecný souhlas k veřejnému sloužení tridentské mše pouze za předpokladu, že je vyžaduje stálá skupina věřících.

Proti rozhodnutí Svatého stolce ohledně bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie již v tradicionalistických kruzích vznikla nesouhlasná internetová petice. Sami bratři ji ale důrazně odmítli.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.6.14 Papež přijal Bratry františkány od Neposkvrněné Panny Marie
31.10.13 Jak to bylo s údajným potrestáním Bratří františkánů Neposkvrněné Panny Marie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti