Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

20.6.2013 

Papež k FAO: Miliony hladovějících - to je pravý skandál

Vatikán. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která sídlí v Římě, pořádá v těchto dnech svoje 38. zasedání. Čtyři sta jeho účastníků přijal dnes na zvláštní audienci papež František. „Je všeobecně známo,“ poznamenal hned v úvodu své promluvy Svatý otec, „že aktuální produkce potravin je dostatečná a přesto existují miliony lidí, kteří trpí a umírají hladem“:

Toto, drazí přátelé, je pravý skandál. Je proto nezbytné najít způsob, aby se všichni lidé mohli těšit z plodů země, nejenom proto, aby se předešlo zvětšování nerovnosti mezi tím, kdo má více, a tím, kdo se musí spokojit s drobty, ale také a především kvůli požadavku spravedlnosti, rovnosti a respektu vůči každé lidské bytosti.

„Myslím, že smyslem našeho setkání,“ pokračoval dále papež František, „je sdílet myšlenku, že lze a je nezbytné učinit více proto, aby mezinárodní jednání ve prospěch chudých nabylo na energičnosti a bylo oduševňováno nejenom dobrou vůlí nebo v horším případě sliby, které často nejsou splněny. Nelze se nadále alibisticky denně odvolávat na aktuální globální krizi, kterou není možné odstranit, dokud situace a podmínky života nebudou posuzovány z hlediska člověka a jeho důstojnosti.

Člověku a jeho důstojnosti hrozí, že se stane jakousi abstrakcí vzhledem k otázce použití síly, války, podvýživy, marginalizace, násilí, porušování základních svobod nebo finančních spekulací, které v tuto chvíli působí zvyšování ceny potravin, s nimiž se nakládá jako s každým jiným zbožím a zapomíná se na jejich primární určení. Náš úkol v nynějším mezinárodním kontextu spočívá v tom, že budeme člověka a jeho důstojnost považovat nikoli za pouhou připomínku, ale za pilíře společně vytvářených pravidel a struktur, které po překonání pragmatismu nebo technicismu budou s to odstranit rozdíly a existující nerovnosti.V tomto smyslu je nezbytné postavit se proti krátkozrakým ekonomickým zájmům a logikám moci nemnohých, které vyobcovávají většinu světové populace, vytvářejí chudobu a vytlačují na okraj společnosti, na kterou mají rozkladný účinek, a je stejně tak nezbytné bojovat proti korupci, která vytváří privilegia pro některé a nespravedlnosti pro mnohé.

Situace, kterou prožíváme, řekl dále papež, se přímo pojí s finančními a ekonomickými faktory a je také důsledkem krize přesvědčení a hodnot, včetně těch, které se staly základem mezinárodního soužití.

Tato situace nutí k seriózní a vědomé rekonstrukci, která se týká také Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Chci přitom zdůraznit a podtrhnout slovo rekonstrukce.

Mám na mysli započatou reformu, pokračoval papež, která má zaručit funkčnější, transparentnější a spravedlivější správu. Pravá reforma spočívá v osvojení si větší odpovědnosti každého a v uznání, že úděl každého se pojí s údělem ostatních. Lidé nejsou ostrovy, ale jsme společenství.

Organizace FAO a její členské státy potřebují jako každá mezinárodní instituce otevřené srdce. Je nezbytné překonat nezájem a puzení dívat se jinam a naléhavě začít věnovat pozornost bezprostředním požadavkům, s důvěrou, že v budoucnu mohou uzrát výsledky dnešního konání. Nemůžeme snít o sterilních projektech. Ty dnes nejsou k ničemu. Každý navržený program musí zapojit všechny.

V závěru papež František povzbudil účastníky zasedání Organizace pro výživu a její členské státy, aby prosazovaly kulturu setkávání a kulturu solidarity a dodal:

Katolická církev je svými institucemi a organizacemi nablízku snaze, která chce uskutečňovat konkrétní solidaritu a Svatý stolec se zájem sleduje iniciativy FAO a povzbuzuje vaše konání.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
14.12.20 Svatý stolec podpořil Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství
17.7.19 Svatý stolec: Lidstvo nedostálo svým povinnostem vůči hladovějícím
14.2.19 Papež: Boj proti hladu nesmí být jenom slogan
13.2.19 Papež navštíví Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství
27.11.18 Petrův nástupce opět zavítá do římského sídla OSN



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti