Papež k FAO: Miliony hladovějících - to je pravý skandál

20.6.2013 

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která sídlí v Římě, pořádá v těchto dnech svoje 38. zasedání. Čtyři sta jeho účastníků přijal dnes na zvláštní audienci papež František. „Je všeobecně známo,“ poznamenal hned v úvodu své promluvy Svatý otec, „že aktuální produkce potravin je dostatečná a přesto existují miliony lidí, kteří trpí a umírají hladem“:

Toto, drazí přátelé, je pravý skandál. Je proto nezbytné najít způsob, aby se všichni lidé mohli těšit z plodů země, nejenom proto, aby se předešlo zvětšování nerovnosti mezi tím, kdo má více, a tím, kdo se musí spokojit s drobty, ale také a především kvůli požadavku spravedlnosti, rovnosti a respektu vůči každé lidské bytosti.

„Myslím, že smyslem našeho setkání,“ pokračoval dále papež František, „je sdílet myšlenku, že lze a je nezbytné učinit více proto, aby mezinárodní jednání ve prospěch chudých nabylo na energičnosti a bylo oduševňováno nejenom dobrou vůlí nebo v horším případě sliby, které často nejsou splněny. Nelze se nadále alibisticky denně odvolávat na aktuální globální krizi, kterou není možné odstranit, dokud situace a podmínky života nebudou posuzovány z hlediska člověka a jeho důstojnosti.

Člověku a jeho důstojnosti hrozí, že se stane jakousi abstrakcí vzhledem k otázce použití síly, války, podvýživy, marginalizace, násilí, porušování základních svobod nebo finančních spekulací, které v tuto chvíli působí zvyšování ceny potravin, s nimiž se nakládá jako s každým jiným zbožím a zapomíná se na jejich primární určení. Náš úkol v nynějším mezinárodním kontextu spočívá v tom, že budeme člověka a jeho důstojnost považovat nikoli za pouhou připomínku, ale za pilíře společně vytvářených pravidel a struktur, které po překonání pragmatismu nebo technicismu budou s to odstranit rozdíly a existující nerovnosti.V tomto smyslu je nezbytné postavit se proti krátkozrakým ekonomickým zájmům a logikám moci nemnohých, které vyobcovávají většinu světové populace, vytvářejí chudobu a vytlačují na okraj společnosti, na kterou mají rozkladný účinek, a je stejně tak nezbytné bojovat proti korupci, která vytváří privilegia pro některé a nespravedlnosti pro mnohé.

Situace, kterou prožíváme, řekl dále papež, se přímo pojí s finančními a ekonomickými faktory a je také důsledkem krize přesvědčení a hodnot, včetně těch, které se staly základem mezinárodního soužití.

Tato situace nutí k seriózní a vědomé rekonstrukci, která se týká také Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Chci přitom zdůraznit a podtrhnout slovo rekonstrukce.

Mám na mysli započatou reformu, pokračoval papež, která má zaručit funkčnější, transparentnější a spravedlivější správu. Pravá reforma spočívá v osvojení si větší odpovědnosti každého a v uznání, že úděl každého se pojí s údělem ostatních. Lidé nejsou ostrovy, ale jsme společenství.

Organizace FAO a její členské státy potřebují jako každá mezinárodní instituce otevřené srdce. Je nezbytné překonat nezájem a puzení dívat se jinam a naléhavě začít věnovat pozornost bezprostředním požadavkům, s důvěrou, že v budoucnu mohou uzrát výsledky dnešního konání. Nemůžeme snít o sterilních projektech. Ty dnes nejsou k ničemu. Každý navržený program musí zapojit všechny.

V závěru papež František povzbudil účastníky zasedání Organizace pro výživu a její členské státy, aby prosazovaly kulturu setkávání a kulturu solidarity a dodal:

Katolická církev je svými institucemi a organizacemi nablízku snaze, která chce uskutečňovat konkrétní solidaritu a Svatý stolec se zájem sleduje iniciativy FAO a povzbuzuje vaše konání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.