Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

4.6.2013 

Papež František: Evangelní poslušnost je pramenem svatosti Jana XXIII.

Vatikán. Pramenem svatosti bl. Jana XXIII. je jeho evangelní poslušnost, zdůraznil Svatý otec František půl století po smrti „dobrého papeže“:

Přesně před padesáti lety, právě v osm hodin večer, bl. Jan XXIII. odešel z tohoto světa. Kdo má už své roky, jako já, živě si pamatuje dojetí, které se v oněch dnech všude rozšířilo. Z náměstí sv. Petra se stal chrám pod širým nebem. Dnem i nocí se zde věřící každého věku a sociálního postavení s rozechvěním modlili za papežovo zdraví. Celý svět papeže Jana uznával za pastýře a otce. Byl pastýřem, protože byl otcem.

Těmito slovy zahájil včera večer Svatý otec František svou vzpomínku na bl. Jana XXIII. Papež pozdravil poutníky z diecéze Bergamo, vedené biskupem Franceschem Beschim, kteří v podvečer slavili mši svatou ve Vatikánské bazilice.

Jak je možné, že Jan XXIII. zasáhl srdce tolika různých lidí, včetně nevěřících?, dotazoval se papež František. Odpověď můžeme odvodit z jeho biskupského motta - Oboedientia et pax, poslušnost a mír. „Tato slova jsou tak trochu mým životním příběhem“, poznamenal si mons. Roncalli v předvečer biskupského svěcení (Deník duše, 13.-17. března 1929).

Angelo Roncalli byl muž, schopný šířit pokoj – v přirozenosti, vyrovnanosti, srdečnosti. Po zvolení papežem jeho vnitřní pokoj vnímal celý svět a dal mu jméno – dobrota. Je velmi krásné, když najdete laskavého, dobrotivého kněze. Připomnělo mi to jeden výrok sv. Ignáce z Loyoly – neuvádím ho kvůli reklamě! Sv. Ignác jezuitům vypočítával, jaké vlastnosti musí mít představený. Byl to dlouhý seznam, na jehož konci stálo: Nemá-li představený všechny tyto ctnosti, ať je alespoň laskavý. To je podstatné. Být dobrotivým otcem a knězem.

Dodal spatra Svatý otec a zamyslel se nad důvodem pokoje, díky kterému bl. Jan XXIII. za téměř tři desetiletí svého pontifikátu navázal vztahy také vně katolického světa. Mír papeže Jana byl plodem dlouhé a náročné práce a postupného tříbení srdce. Dosvědčují to bohaté zápisky seminaristy, kněze a biskupa Roncalliho v jeho Deníku duše.

Den po dni zde zaznamenáváme, jakou pozornost jeho pisatel věnuje rozpoznání a umrtvování tužeb, vyplývajících z vlastního egoismu. Rozlišuje Pánova vnuknutí a dává se přitom vést moudrými duchovními rádci a učiteli, jakými byli sv. František Saleský nebo sv. Karel Boromejský. Čteme-li tyto zápisy, jsme svědky skutečného utváření duše – pod vlivem Ducha svatého, který působí ve své církvi a působí v duších. A byl to právě Duch svatý, který – díky dobrým předpokladům – vnesl pokoj do této duše.

Pokoj byl vnějším povahovým rysem papeže Roncalliho; vnitřní dispozicí a nástrojem k jeho dosažení se stala poslušnost, zdůraznil Svatý otec. Toto druhé slovo biskupského motta je také rozhodující, podotkl. Bl. Jan XXIII. pojímal poslušnost ve velice prostém a konkrétním smyslu jako službu církvi: Nechal se vést jako dítě, aniž by hledal sám sebe.

Skrze tuto poslušnost kněz a biskup Roncalli rovněž prožíval nejhlubší věrnost, kterou bychom jeho vlastními slovy mohli definovat jako spočinutí v boží Prozřetelnosti. Jan XXIII. trvale ve víře doznával, že na cestě života, kterou zdánlivě vedli druzí a která se neřídila vlastním vkusem či osobní duchovní citlivostí, Bůh rýsoval svůj plán. Papež Roncalli byl muž vlády a vedení. Avšak tohoto vůdce skrze jeho poslušnost vedl Duch svatý.

Evangelní poslušnost je pramenem svatosti papeže Jana XIII., kterou církev uznala a potvrdila. „Kdo pro mě ztratí svůj život, zachrání si ho“ (Lk 9,24) – říká Ježíš každému z nás a také církvi naší doby, upozornil Svatý otec.

Pokud se dáme vést Duchem svatým, pokud dokážeme umrtvit svůj egoismus a ponecháme prostor Pánově lásce a Jeho vůli, nalezneme pokoj. Stanou se z nás tvůrci pokoje a budeme pokoj šířit ve svém okolí. Dávejte se vést Duchem svatým. Nebojte se riskovat, jako se nebál Jan XXIII. Poddávejme se Duchu, milujme církev a jděme dál...Pán vše zařídí.

Vyzval Svatý otec včera večer ve Vatikánské bazilice poutníky ze severoitalské bergamské diecéze.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.5.19 Svatý otec: Nadále přijímejte Pánovu lásku do sebe a mezi sebe
1.12.18 Očekáváme Boha, který nás nekonečně miluje a zároveň On očekává nás
15.10.18 Papež: Každý katolík má být mučedník, protože mučednictví znamená svědectví
6.10.18 Papež: Evropa potřebuje na východě i na západě znovuobjevit své kořeny
5.1.17 Papež: Pláč je způsob, jak se vyjádřit před Bohem



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti