Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.11.2011 

Benedikt XVI. přijal nového velvyslance Německa

Vatikán. Základní otázky lidské důstojnosti a diskriminace žen v západní společnosti byly dva hlavní aspekty, kterých se Benedikt XVI. dotkl ve své promluvě k novému německému velvyslanci u Svatého stolce. Reinhard Schweppe předal své pověřovací listiny dnes dopoledne v Apoštolském paláci a ujistil Benedikta XVI., že vztahy Německa ke Svatému stolci jsou „dobré a plné důvěry“.

Svatý otec připomněl svou nedávnou cestu do Německé spolkové republiky, při jejíchž různých zastávkách zažil, že se lidé doslova „natahují po pravdě“. Křesťané by o této pravdě měli vydávat svědectví, dodal Benedikt XVI., a utvářet podle ní svůj osobní, rodinný i sociální život. Papež dále hovořil o službě katolické církve v pluralitní společnosti. Připomněl, že mnozí současníci spatřují vliv křesťanství i jiných náboženství pouze v přínosu určité kultury a životního stylu. Církev nepochybně propůjčuje dané společnosti rovněž specifický kulturní ráz, zdůraznil Svatý otec. Zároveň si však uvědomuje, že skrze svou víru zná pravdu o člověku a je tím povinována zastávat se hodnot, jež, nezávisle na různých kulturách, platí pro člověka jako takového. Církev rozlišuje mezi specifickými rysy své víry a pravdami rozumu, které jsou přístupné každému člověku jako takovému a nemusí být nutně na víře závislé, poznamenal Benedikt XVI.

Ačkoliv základní lidská práva byla zakotvena v poválečné německé ústavě v reakci na hrůzy diktatury a byla uznána antropologická pravda zakládající jejich všeobecnou platnost, jsou tyto hodnoty dnes opětovně zpochybňovány. Církev se cítí povinována obhajobou takových pravd a hodnot, při nichž je ve hře lidská důstojnost, řekl Svatý otec a pokračoval:
„Nepřipadá nám úkol, abychom posuzovali, zda je jedinec „již člověkem“, nebo „ještě člověkem“ a stejně tak nám nepřísluší lidi manipulovat a chtít je takříkajíc vybudovat. Společnost je skutečně lidská pouze tehdy, respektuje-li důstojnost každého jedince od stvoření až do přirozené smrti a neomezeně ji chrání. Pokud by však chtěla vyřadit své nejbezbrannější členy, odloučit člověka od jeho lidství, zachovala by se hluboce nehumánně a také nepravdivě, neboť rovnou důstojnost všech lidí ve všech životních etapách uznává každý člověk dobré vůle.“

Pokud se Svatý stolec vyslovuje v otázkách zákonodárství v oblasti prenatálního života, upřesnil Svatý otec, nečiní tak proto, aby lidem nepřímo vnucoval víru, nýbrž aby chránil hodnoty, které jsou všemi chápané jako základní pravdy lidství, přestože je toto všeobecné uznání z různých pohnutek častokrát zatemňováno.

Benedikt XVI. se poté vyjádřil ještě k dalšímu tématu, vyvolanému materialistickými a hedonistickými tendencemi západní společnosti, jímž je diskriminace žen na základě pohlaví. Jestliže se ve vztahu muži a ženě nedostává stejné důstojnosti, znamená to těžké provinění proti lidskosti, zdůraznil Svatý otec. „Je na čase energicky omezit prostituci a masové rozšíření materiálů s erotickým či pornografickým obsahem, přístupných po internetu. Svatý stolec bude dbát na to, aby katolická církev v Německu mnohem rozhodněji a zřetelněji zasahovala proti takovýmto nedostatkům“, řekl papež novému německému velvyslanci u Svatého stolce při jeho dnešní akreditaci.

Reinhard Schweppe v posledním desetiletí působil jako velvyslanec v Polsku a jako stálý pozorovatel u OSN v Ženevě. Stává se nástupcem Waltera-Jürgena Schmida, který po papežské cestě do Německa odešel do důchodu.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti