Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

3.10.2010 

Musíme být přesvědčeni, že modlitba je základ

Benedikt XVI. ke kněžím a řeholníkům, Palermo

Česká sekce RV

Vážení bratři v biskupské službě,

drazí bratři a sestry!

V této pastorační návštěvě ve vaší zemi nemohlo chybět setkání s vámi. Díky za vaše přijetí! Líbilo se mi přirovnání pana arcibiskupa o kráse katedrály a budovy z živých kamenů, kterými jste vy. Ano, v této krátké, ale intenzivní společné chvíli s vámi, mohu obdivovat tvář církve v různosti jejích darů. A jako Petrův nástupce mám to potěšení vás utvrdit v jediné víře a hlubokém společenství, které nám vydobyl Pán Ježíš Kristus. Svou vděčnost vyjadřuji mons. Paolo Romeovi a pomocnému biskupovi. Vás, drazí kněží této arcidiecéze a všech diecézí Sicílie, vás, drazí jáhni a seminaristé, a vás, řeholníci a řeholnice a zasvěcení laici, co nejsrdečněji zdravím a chtěl bych tak dosáhnout ke všem spolubratrům spolusestrám Sicílie, zejména k těm nemocným a pokročilého věku.

Eucharistická adorace, které jsme se mohli s milostí a radostí účastnit, nám odhalila a dala pocítit hluboký smysl toho, co jsme: údy Kristova těla, kterým je církev. Když jsem uprostřed vás vzdával úctu Ježíši, prosil jsem jej, aby rozžehnul vaše srdce svou láskou, abyste se Mu tak připodobnili a mohli jej následovat úplnějším a velkodušnějším darováním se církvi a bratřím. Drazí kněží, rád bych nejprve oslovil vás. Vím, že pracujete horlivě, inteligentně a nešetříte energií. Pán Ježíš, kterému jste zasvětili život, je s vámi! Buďte stále muži modlitby, abyste byli také učiteli modlitby. Vaše dny ať se odvíjejí v rytmech modlitby, během níž se podle Ježíšova vzoru zdržujete v osvěžujícím rozhovoru s Otcem. Není snadné zachovávat věrnost těmto každodenním schůzkám s Pánem, zejména dnes, kdy se běh života stal frenetickým, a starosti pohlcují stále větší měrou. Nicméně, musíme být přesvědčeni, že moment modlitby je základem. Účinně v ní působí božská milost a naší službě dává plodnost. Spousta věcí na nás doléhá, ale pokud nejsme vnitřně ve společenství s Bohem, nemůžeme ani druhým nic dát. Vždycky si musíme vyhradit nezbytný čas k tomu, abychom ?přebývali s ním? (srov. Mk 3,14).

Druhý vatikánský koncil o kněžích prohlásil: ?Svůj posvátný úřad vykonávají zejména v eucharistické bohoslužbě neboli shromáždění.? (Lumen gentium, 28). Eucharistie je zdrojem a vrcholem veškerého křesťanského života. Drazí bratři kněží, můžeme říci, že jím je v našem kněžském životě pro nás? Jakou pečlivost přikládáme přípravě na mši svatou, jejímu slavení, na setrvání v adoraci? Jsou naše kostely opravdu ?domem Božím?, kde Jeho přítomnost přitahuje lidi, kteří dnes bohužel často pociťují absenci Boha?

Kněz vždycky a neměnným způsobem nachází zdroj vlastní identity v Kristu Veleknězi. Jeho statut neurčuje tento svět podle potřeb a pojetí sociálních rolí. Kněz je poznačen pečetí Kristova kněžství, aby se podílel na jeho roli jediného Prostředníka a Vykupitele. Mocí tohoto základního pouta se knězi otevírá nezměrné pole služby duším a jejich spáse v Kristu a v církvi. Služby, která musí být zcela inspirována Kristovou láskou. Bůh chce, aby se spasili všichni lidé a nikdo aby nebyl ztracen. Svatý farář arský věřícím říkával: ?Kněz musí být vždycky připraven odpovědět na potřeby duše. Není pro sebe, je pro vás.? Kněz je pro věřící: oživuje je a podporuje v uplatňování všeobecného kněžství pokřtěných, na jejich cestě víry v pěstování naděje, v životě lásky, Kristovy lásky. Drazí kněží, mějte vždycky zvláště na zřeteli svět mládeže. A jak řekl na této půdě ctihodný Jan Pavel II., otevřete brány svých farností mladým, aby mohli otevřít brány svého srdce Kristu! Nikdy ať je nenajdou zavřené!

Kněz nemůže být vzdálen starostem Božího lidu. Naopak, musí jim být co nejblíže, ale jako kněz vždycky v perspektivě spásy a Božího království. On je svědkem a rozdavatelem jiného než pozemského života (srov. Presbyterorum ordinis, 3). Je nositelem silné naděje, ?důvěryhodné naděje?, Kristovy naděje, s níž čelí přítomnosti, byť často namáhavě (srov. Spe salvi, 1). Pro církev je podstatné, aby byla uchovávána identita kněze a její ?vertikální? dimenze. Život a osobnost svatého Jana Maria Vianneye, ale také svatých vaší země, jako svatý Hanibal Maria z Francie, bl. Jakub Gusman či bl. František Spoto, jsou toho zvlášť jasným a silným dokladem.

Církev Palerma si nedávno připomněla výročí barbarské vraždy dona Giuseppe Puglisiho, který patřil do zdejšího presbyterátu a byl zabit mafií. Měl srdce, jež planulo autentickou pastorační láskou; ve své horlivé službě dával široký prostor výchově chlapců a děvčat, a společně se nasazoval za to, aby každá křesťanská rodina žila své základní povolání být první vychovatelkou víry svých dětí. Lid svěřený jeho pastorační péči se mohl opájet duchovním bohatstvím tohoto dobrého pastýře, jehož beatifikační proces probíhá. Povzbuzuji vás, abyste uchovávali v živé paměti jeho plodné svědectví a napodobovali jeho heroický příklad.

Co nejsrdečněji se obracím také k vám, kteří v různých formách a institutech žijete své zasvěcení Bohu v Kristu a v církvi. Zvláštní myšlenka patří klauzurním mnichům a mniškám, jejichž služba modlitby je pro církevní společenství tolik cenná. Drazí bratři a sestry, následujte nadále a bez ústupků Ježíše, jak to nabízí evangelium, a vydávejte tak svědectví o kráse radikálního křesťanského života. Zejména na vás je, abyste v pokřtěných udržovali vědomí základních požadavků evangelia. Samotná vaše přítomnost a styl života totiž vlévají církevnímu společenství cennou pobídku ?vysokého měřítka? křesťanského života. Mohli bychom dokonce říci, že váš život tvoří jakési velmi výmluvné, byť často mlčenlivé kázání. Drazí, váš způsob života je starý a vždy nový, navzdory úbytku počtů a sil. Mějte však důvěru: náš čas není časem Boha a jeho prozřetelnosti. Je nezbytné se modlit a růst v osobní i komunitní svatosti. Pán se pak postará!

S vroucími city zdravím a povzbuzuji také vás, drazí seminaristé,, abyste odpovídali velkodušně na Pánovo povolání a očekávání Božího lidu, rostli ve ztotožňování se s Kristem, Nejvyšším Veleknězem, a připravovali se na poslání solidní lidskou, duchovní, teologickou a kulturní formací. Seminář je pro vaši budoucnost drahocenný, protože vás ucelenou zkušeností a trpělivou prací vede k tomu, abyste byli pastýři duší a učiteli víry, služebníky posvátných tajemství a nositeli Kristovy lásky. Žijte tento čas milosti s nasazením a uchovávejte si v srdci radost a nadšení první chvíle vašeho povolání a přitakání, když jste odpověděli na tajemný hlas Kristův a vnesli do svého života rozhodující obrat. Buďte chápaví vůči pokynům představených a těch, kteří jsou zodpovědní za váš růst v Kristu, od Něhož se učte lásce ke všem dětem Božím a k církvi.

Drazí bratři a sestry, děkuji vám ještě jednou za vaši vřelost, ujišťuji vás svou vzpomínkou v modlitbě, abyste pokračovali s novým nadšením a mocnou nadějí cestou věrného přilnutí ke Kristu a velkodušné služby církvi. Panna Maria, naše Matka ať vás stále provází, svatá Rosálie a všichni svatí patroni této sicilské země ať vás chrání. K tomu ze srdce uděluji své apoštolské požehnání vám i vašim společenstvím.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.9.19 Nečinit z prostředků svoje cíle a ze zbytečností věci důležité
5.9.19 Únava ze sbližování je zdrojem naší identity a našeho štěstí
5.10.13 Pravé periferie jsou ty, kde není Boha
16.9.13 Petrův nástupce: Církvi se nikdy nevedlo tak dobře jako nyní
16.9.13 Petrův nástupce přijal kněze, který se postavil narkomafii



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti