Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.12.2009 

Druhé adventní kázání O. Cantalamessy

Vatikán. Papežský kazatel O.Cantalamessa při včerejším druhém adventním kázání pro římskou kurii zaměřil pozornost na duchovní rozměr svátosti kněžství. Každý kněz, řekl mimo jiné, by měl ve světě šířit ?vůni Boha?. V souvislosti s tím poukázal také na nevěrnost oněch kněží, působících pohoršení u lidí, kteří pak odmítají Krista.

Může se vůně změnit na zápach? ? táže O.Cantalamessa. Může, pokud se ten, kdo je z milosti kněžství pověřen ji šířit, utíká do ?suchopárného intelektualismu? anebo hůře, dopouští-li se skandálních skutků, které znemožňují šíření vůně anebo způsobují její zkažení. O. Cantalamessa rozvedl tuto metaforu, aby podtrhnul fakt, že kněží mají být ? podle vyjádření sv. Pavla ? ?služebníky Ducha?. Kněz je jako Kristus ?pomazán? Bohem a toto ?pomazání? s sebou nese konkrétní účinky:

?Obdržet pomazání znamená, mít v životě jako neoddělitelného průvodce Ducha svatého, dělat všechno v Duchu, v jeho přítomnosti a pod jeho vedením? To všechno se vyjadřuje navenek; jednou klidně, jemně a pokojně, jindy s autoritou? Je to určitý stav, charakterizovaný určitou vnitřní září, která usnadňuje chápat se daného poslání. Něco jako forma pro sportovce anebo inspirace pro umělce.?

Pomázání tedy díky Duchu svatému ?uděluje skutečnou vnitřní moc?. Nicméně, pokračoval dále O.Cantalamessa, existuje tu určité riziko, jež je stejné u všech svátostí:

?...totiž zastavit se u rituální a kanonické podoby svěcení, u jeho platnosti a dovolenosti, a nepřikládat dostatečný význam duchovnímu účinku, vlastní milosti svátosti, v tomto případě účinku pomazání v životě kněze. Svátostné pomazání nás uschopňuje k vykonávání určitých posvátných skutků: jako spravovat, kázat, učit; takříkajíc nás autorizuje k vykonávání jistých věcí, nedává však nutně autoritu nebo zručnost v jejich výkonu; zajišťuje apoštolskou posloupnost, ne však nutně apoštolskou úspěšnost?.

Pokud je tedy ?pomazání dáno přítomností Ducha a je jeho darem, co můžeme dělat my, abychom ho měli?? ? táže se kapucínský kazatel:

?Především se modlit, protože existuje výslovný Ježíšův příslib: ?Nebeský Otec dá Ducha svatého těm, kdo ho prosí?. A potom rozbít nádobu s vonnou mastí jako hříšnice v domě Šimonově. Nádobou je naše já, někdy náš vyprahlý intelektualismus. Rozbít ho, znamená zapřít se, svěřit Bohu explicitním úkonem otěže našeho života. Bůh nemůže udělit svého Ducha tomu, kdo se neodevzdá cele Jemu.?

Ne vždycky, pokračoval O.Cantalamessa, je pro kněze tak automatické pochopit do hloubky význam svátostného pomazání a zejména naučit se ho užívat jako zdroj:

?Je tomu podobně jako s flakónem parfému. Můžeme jej mít v kapse nebo jej držet v ruce jak chceme, ale pokud jej neotevřeme, vůně se šířit nezačne a je tu jakoby ani neexistovala.?

A citací jedné pasáže ze svatého Pavla otec Cantalamessa zdůraznil:

?Kněz by měl být vůní Krista ve světě! Apoštol nás ale vzápětí upozorňuje: ?Máme poklad v nádobách hliněných?. Víme až příliš dobře, z nedávné bolestné a ponižující zkušenosti, co to znamená. Ježíš řekl apoštolům: ?Vy jste sůl země. Jestliže však sůl ztratí chuť, čím bude osolena? K ničemu se už nehodí, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali.? Pravda těchto Kristových slov je bolestně vystavena našim zrakům. I pomazaný, když ztratí vůni a zkazí se, promění se na svůj opak, na zápach, a namísto toho, aby ke Kristu přitahoval, vzdaluje od Něho.?

Mnozí kněží, konstatoval papežský kazatel, jsou však ?světu neznámí? a šíří ve svém prostředí vůni Krista a evangelia. A zakončil citátem francouzského kazatele Lacordaire z 18.století, který načrtává profil ideálního kněze:

?Žít uprostřed světa bez jakékoli tužby po jeho rozkoších; být členem každé rodiny a nepatřit žádné z nich; mít účast na každém utrpení, být postaven mimo každou tajnost, uzdravovat každé zranění; jít každý den od lidí k Bohu a nabídnout mu jejich zbožnost a jejich modlitby, a vracet se od Boha k lidem a nést jim jeho odpuštění a jeho naději; mít srdce z olova ve věcech cudnosti a srdce z masa ve věcech lásky? Ó Bože, co je to jen za život? Je to život tvůj, knězi Ježíši Kriste.?

Končil O.Cantalamessa druhé adventní kázání, pořádané tradičně během adventu pro členy římské kurie.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.20 Cantalamessa: Klíč k pochopení Vtělení dává pokora
14.12.20 Cantalamessa: Naším pevným bodem je věčnost
5.12.20 Cantalamessa: Memento mori - S pandemií přišel čas znovu mluvit o smrti
30.11.20 Otec Raniero Cantalamessa – kardinál, který zůstává kapucínem
27.11.20 Adventní meditace pro římskou kurii tentokrát o “věčných pravdách” v čase pandemie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti