Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.10.2009 

Benedikt XVI.: Tradice neuzavírá přístup k Písmu, nýbrž otevírá

Vatikán. ?Exegeze, která chce být také teologií, musí uznávat, že víra církve je onou formou sympatie, bez níž Bible zůstává zapečetěnou knihou,? řekl Benedikt XVI. na setkání se studenty a profesory Papežského biblického institutu u příležitosti 100. výročí založení tohoto specializovaného institutu pro postgraduální studia biblické exegeze, tedy výkladu Písma a související discipliny, tj. zejména živé a neživé jazyky Blízkého východu. 400 členů tohoto institutu, který má svou pobočku v Jeruzalémě, přijal Svatý otec v Klementinském sále apoštolského paláce ve Vatikánu. Pozdravil přitom O. Adolfo Nicolase, generálního představeného řádu Tovaryšstva Ježíšova, které tuto instituci řídí již od jejího vzniku. Papežský biblický institut, založený papežem Piem X., vyučuje studenty ze 60 národností.

Benedikt XVI. ve své promluvě hovořil o významu konstituce 2.vatikánského koncilu Dei Verbum, při jejímž schvalování byl osobně jako teologický poradce na koncilu přítomen. Papež zmínil přínos této věroučné konstituce, pokud jde o ?vnímání důležitosti Božího slova v životě a poslání církve? a vyzdvihl zásluhy biblického institutu, který za svou existenci formoval 7 tisíc profesorů, z nichž papež zmínil kardinála Bea-u, promotora ekumenického dialogu.

?Vzdejme díky Pánu za tuto vaši činnost usilující o interpretaci biblických textů ve stejném duchu, v jakém byly napsány (srov. Dei Verbum, 12) a otevřené pro dialog s ostatními disciplinami, odlišnými kulturami a náboženstvími. Váš biblický institut, třebaže zakusil také těžké momenty, byl vždycky veden v ustavičné věrnosti magisteriu podle účelu, jenž je mu vlastní. Vždyť byl založen právě proto, aby ?město Řím mělo centrum vyšších studií posvátných knih a tak co možno nejúčinněji biblickým učením a studiem všeho, co s tím souvisí, pěstovalo katolické církevní smýšlení.? (?ut in Urbe Roma altiorum studiorum ad Libros sacros pertinentium habeatur centrum, quod efficaciore, quo liceat, modo doctrinam biblicam et studia omnia eidem adiuncta, sensu Ecclesiae catholicae promoveat.? - PIUS PP. X, Litt. Ap. Vinea Electa, 7. května 1909).

Řekl Benedikt XVI. citací slov Pia X. z apoštolského listu, kterým byl institut založen. Potom papež povzbudil jeho členy, aby nadále usilovali o přibližování Bible životu Božího lidu s vědomím služby, kterou od nich církev žádá. Společným přáním je, řekl dále Svatý otec, aby se Písmo svaté stalo v tomto sekularizovaném světě nejenom duší teologie, nýbrž také zdrojem spirituality a zdatnosti víry všech věřících v Krista. Papežský institut proto musí nadále růst jako církevní centrum studií nejvyšší úrovně v oblasti biblického bádání za použití moderních kritických metod a ve spolupráci se specialisty v dogmatice a v dalších teologických odvětvích, aby budoucí profesoři Písma svatého se znalostí biblických jazyků a různých exegetických metod měly přímý přístup k biblickým textům.

?Již citovaná věroučná konstituce o Božím Zjevení zdůraznila v této souvislosti legitimitu a nezbytnost historicko-kritické metody, kterou shrnuje do tří podstatných prvků: vnímavost k literárním druhům; studium dějinného kontextu; zkoumání toho, co bývá nazýváno Sitz im Leben. Koncilní dokument zároveň klade důraz na teologický charakter exegeze a ukazuje silná místa teologické metody při výkladu textu. Základním předpokladem, na kterém spočívá teologické porozumění Bible, je totiž jednota Písma, a tomuto předpokladu metodologicky odpovídá analogie víry, tzn. porozumění jednotlivých textů z hlediska celku. Koncilní text dodává další metodologický ukazatel. Poněvadž existuje jediné Písmo, počínaje jediným Božím lidem, který je v průběhu dějin jeho nositelem, potom čtení Písma jako celku znamená číst ho v živé církvi a považovat víru církve za pravý klíč výkladu. Exegeze, která chce být také teologií, musí uznávat, že víra církve je onou formou sympatie, bez níž Bible zůstává zapečetěnou knihou. Tradice neuzavírá přístup k Písmu, ale spíše jej otevírá; na druhé straně však církvi v jejích institucionálních organismech, pokud jde o výklad Písma, patří rozhodující slovo. Právě církvi je totiž svěřen úřad autenticky vykládat Boží slovo psané nebo ústně předávané, čímž vykonává svou pravomoc ve jménu Ježíše Krista (srov. Dei Verbum, 10).?

Řekl s odkazem na věroučnou konstituci O Božím zjevení Dei Verbum Benedikt XVI. na setkání se členy Papežského biblického institutu u příležitosti 100. výročí jeho vzniku.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti