Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

14.5.2009 

Benedikt XVI. v Nazaretu - 7.den

Nazaret. Jedním z miliónů poutníků, které ročně přivítá město Nazaret, se dnes stal i Benedikt XVI. Nejprve dopolední mše svatá na volném prostranství za účasti nejméně 45 tisíc věřících. Odpoledne setkání s premiérem Netanjahu, pak mezináboženský mítink a nakonec nešpory v bazilice Zvěstování, po nichž se papež vrátil do Jeruzaléma.

Nazaret ? mše svatá
Největší arabské město státu Izrael a administrativní centrum Galileje leží 110 kilometrů severně od Jeruzaléma, kde papež na apoštolské delegatuře pobývá. Tuto vzdálenost dnes ráno Benedikt XVI. překonal v helikoptéře a v 9.15 ho ve čtyřiceti tisícovém Nazaretu uvítali představitelé města, latinský vikář pro Izrael mons. Giacinto-Boulos Marcuzzo a maronitský arcibiskup Haify a Svaté země mons. Paul Sayyah.

V deset hodin předsedal Benedikt XVI. eucharistické bohoslužbě na návrší na kraji Nazareta, na návrší, z nějž chtěli Nazaretští shodit Ježíše po jeho kázání v synagoze, jak o tom píše čtvrtá kapitola Lukášova evangelia. Dnešní mše zakončila Rok rodiny ve Svaté zemi. V jejím závěru pak Benedikt XVI. požehnal základní kameny Mezinárodního rodinného centra, památníku Jana Pavla II. na Hoře Blahoslavenství a Univerzity Benedikta XVI., první arabské křesťanské univerzity ve Svaté zemi.
Organizátoři potvrdili účast nejméně 45 tisíců věřících na této mši, čímž se stala nejmasovější bohoslužbou, jaká kdy byla ve Svaté zemi slavena. V úvodu mše papeže přivítal řecko-melchitský ordinář mons. Galiley Elias Chacour:

?Kristus vstal z mrtvých. A tento Kristus je syn tohoto kraje, syn Nazareta, tohoto Nazareta, který dnes s radostí a synovskou láskou vítá Jeho Svatost. Tady v Nazaretu se Slovo stalo tělem a přebývalo mezi námi.?

Benedikt XVI. svou homilii pronesl anglicky a potom následovalo krátké shrnutí v arabštině a hebrejštině ústy biskupa Chacoura a kustoda O.Pizzabally:

?Doufám, že tato etapa mé pouti přitáhne k městu Nazaret pozornost celé církve. Jak na tomto místě řekl papež Pavel VI., všichni máme zapotřebí vracet se do Nazareta a stále znovu zde rozjímat mlčení a lásku Svaté rodiny, vzoru veškerého rodinného života křesťanů. V příkladu Marie, Josefa a Ježíše zde můžeme ještě více docenit posvátnost rodiny, která se v Božím plánu zakládá na celoživotní věrnosti muže a ženy, svazku posvěceném manželským slibem a otevřeném pro Boží dar nového života. Jak velice mají dnešní muži a ženy zapotřebí znovu si osvojit tuto základní pravdu, která tvoří základ společnosti, a jak důležité je svědectví manželských párů při formaci zralého svědomí a budování civilizace lásky!?

Papež v kázání připomněl, že už kniha Sirachovec představuje rodinu jako první školu moudrosti, školu, která své členy vychovává k uplatňování oněch ctností, jež vedou k opravdovému štěstí a trvalé spokojenosti. Láska manželů se projevuje v úsilí rodičů zajistit celkovou lidskou a duchovní formaci svým dětem.

?V rodině je každá osoba, ať jde o nejmenší dítě či nejstarší příbuzné, přijímána sama o sobě a nikoli jako pouhý prostředek k jiným cílům. Tady začínáme vidět něco z podstatné role rodiny jako základního kamene spořádané a otevřené společnosti. Můžeme navíc v rámci širší společnosti docenit roli státu, povolaného podporovat rodiny v jejich vychovatelském poslání, chránit instituci rodiny a její vrozená práva a také se přičiňovat o to, aby všechny rodiny mohly žít a vzkvétat v důstojných podmínkách.?

Apoštol Pavel mluví o rodině, když chce ilustrovat ctnosti, které budují ?jediné tělo?, jímž je církev.

?Tak jako je v manželské smlouvě láska muže a ženy milostí povýšena, aby se stala účastí na lásce Krista a církve i jejím uskutečněním, tak také rodina, založená na lásce, je povolána být ?domácí církví?, místem víry, modlitby a láskyplné starostlivosti o pravé a trvalé dobro každého ze svých členů.?

Město Zvěstování nám připomíná povinnost uznávat a respektovat důstojnost a poslání, které Bůh udělil ženám spolu s jejich zvláštními charismaty a talenty, podtrhl papež.

?Myslíme zde také na svatého Josefa, muže spravedlivého, kterého Bůh ustanovil za hlavu své domácnosti. Mocným a otcovským Josefovým příkladem se Ježíš naučil ctnostem mužské zbožnosti, věrnosti danému slovu, integritě a těžké práci. V Nazaretském tesaři mohl vidět, jak je autorita postavená do služeb lásky nekonečně plodnější než moc, které chce ovládat. Jak velice má náš svět zapotřebí příkladu, vedení a klidné síly mužů jako Josef!?

Nakonec obrátil pohled k dítěti Ježíši, který v domě Mariině a Josefově rostl v moudrosti a poznání až do dne, kdy začal veřejnou službu. Připomněl, že děti zvláštním způsobem přispívají k růstu svatosti rodičů.

?Ve Svaté rodině nazaretské Ježíš naučil Marii a Josefa něco z velikosti lásky Boha, svého nebeského Otce, posledního zdroje každé lásky, Otce, od něhož pochází každé otcovství na nebi i na zemi.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. při mši svaté je ZDE

Řekl Benedikt XVI.dnes dopoledne při mši svaté v Nazaretu, po níž se odebral do tamního františkánském konventu, kde poobědval s místními ordináři, františkánskou komunitou a svým doprovodem.

Setkání s premiérem Netanjahu

Před čtvrtou hodinou se v tomtéž konventu, který jak podotýká jeho představený, leží na půli cesty mezi arabskou a židovskou částí města, papež setkal s novým izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. Tématem asi patnáctiminutového soukromého rozhovoru byl podle tiskového mluvčího Svatého Stolce především mírový proces na Blízkém východě. Vatikánská delegace a izraelská delegace pak hovořili o práci bilaterální komise, která připravuje dohodu mezi Svatým stolcem a Izraelem. Premiér Netanjahu po setkání mimo jiné sdělil, že požádal papeže, aby se přímo vyslovil proti Iránu, konkrétně proti výrokům prezidenta Ahmadínežáda, který volá po likvidaci státu Izrael.

Mezináboženské setkání
Po čtvrté hodině odpoledne Benedikt XVI. přešel do auditoria u baziliky Zvěstování, kde se konalo mezináboženské setkání se zástupci židů, muslimů a dalších náboženských tradic přítomných v oblasti Galieje. Papež takto oslovil přítomné:

?Drazí přátelé,děkuji za slova na uvítanou, která mi přednesl biskup Giacinto-Boulos Marcuzzo, i za vaše vřelé přijetí. Srdečně zdravím představené nejrůznějších zde přítomných komunit, mezi nimi křesťany, muslimy, židy, drúzy a stoupence dalších náboženství. /.../

Jádrem každé náboženské tradice je přesvědčení, že Božím darem je i sám pokoj, přestože jej nelze dosáhnout bez lidského přičinění. Trvalý mír vychází z uznání, že svět není v posledku naším vlastnictvím, ale spíše horizontem, v jehož rámci jsme zváni, abychom měli podíl na Boží lásce a z jeho vnuknutí spolupracovali na řízení světa a dějin. Nemůžeme se světem dělat všechno, co se nám zlíbí, jsme naopak voláni, abychom své volby podřizovali složitým, ale přesto patrným zákonům, které Stvořitel vepsal do světa, a abychom formovali své jednání podle Boží dobroty, která prostupuje stvořenou říši. /.../

Představujete různé náboženské tradice, avšak sdílíte společnou touhu přispívat ke zlepšení společnosti a dosvědčovat tak náboženské a duchovní hodnoty, které pomáhají upevňovat veřejný život. Ujišťuji vás, že katolická církev se do tohoto vznešeného úsilí také zapojuje. Spoluprací s lidmi dobré vůle se snaží zajistit, aby světlo pravdy, pokoje a dobra nadále z Galileje vyzařovalo a přivádělo lidi z celého světa, aby hledali vše, co posiluje jednotu lidské rodiny. Bůh vám všem žehnej!?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. na mezináboženském setkání je ZDE

Po papežově projevu a výměně darů následovala výzva ke společné modlitbě za mír:

?Přátelé, Svatý otče, bratři a sestry. Známe již svá učení o svatosti a moudrosti. Ale jako věřící lidé bereme své učení a proměňujeme je v modlitbu. Jako lidé, kteří touží po míru, vnímáme svá učení a touhu po míru a proměňujeme je v modlitbu za mír. A potřebujeme se za něj modlit společně. Potřebujeme ukázat světu že židé, křesťané, muslimové a drúzové nejen mluví o míru, ale že se za něj mohou také společně modlit, ale jak se může společně modlit? Nemáme na to žádnou společnou modlitbu. Řešením tedy je, že jsme s dovolením všech přítomných autorit složili velmi jednoduchou píseň jako modlitbu. Vyzývám vás nyní abyste vstoupili do modlitby. A pokud chcete, přidali se i ke zpěvu této modlitby a společně pozvedneme naše učení o míru spolu s našimi srdci k Bohu v modlitbě za mír.?

Modlitbu přednášel rabín Alon Goshen-Gottstein, ředitel mezináboženského institutu Elijah, který zpíval prosbu za mír (dona nobis pacem) hebrejsky, arabsky, latinsky, anglicky, italsky i německy. Během modlitby papež s radostí v očích povstal, vzal za ruce své sousedy, rabína Davida Rosena a představeného muslimské obce drúzů, Galilejského Imáma, a přidal se ke zpěvu. V tomto gestu ho následovali i ostatní v sále. Zvednuté spojené ruce společně se modlících představitelů různých náboženství zůstanou jistě nezapomenutelným obrazem tohoto dne v Nazaretu.

Nešpory v bazilice Zvěstování
Před nešporami s biskupy, kněžími, řeholníky, řeholnicemi, zástupci církevních hnutí a pastoračními asistenty Galileje v bazilice Zvěstování Benedikt XVI. navštívil kryptu pod hlavním oltářem baziliky - místo, kde anděl Panně Marii zvěstoval narození Spasitele. Benedikt XVI. vyjádřil své pohnutí ze své přítomnosti na místě Vtělení. Pozdravil všechny přítomné z různých katolických společenství:

?A na tomto místě, kde Ježíš vyrostl a dospěl a naučil se hebrejštinu, zdravím také hebrejsky mluvící křesťany, kteří jsou nám připomínkou židovských kořenů naší víry.

Zde v Nazaretu, daleko od zraků světa, došlo k jedinečnému Božímu skutku, k mocnému zásahu do dějin, kterým bylo počato dítě, aby přineslo spásu celému světu. Zázrak Vtělení je i nadále výzvou, abychom svůj rozum otevřeli neomezené možnosti Boží proměňující moci, jeho lásky k nám a přání tvořit s námi společenství.?

Duch, který ?sestoupil na Marii?, je tentýž Duch, který se vznášel nad vodami stvoření. To nám připomíná, že Vtělení bylo novým stvořitelským činem. Bůh se nevnucuje, nepředurčuje jednoduše roli, kterou má Maria mít v jeho plánu pro naši spásu, ale žádá o její souhlas.

?V prvním stvoření samozřejmě neexistovala otázka, zda má Bůh žádat souhlas svých tvorů, ale při tomto novém stvoření tak činí. Maria stojí na místě celého lidstva. Ona mluví za nás všechny, když odpovídá na andělovu výzvu. Svatý Bernard popisuje, jak celý nebeský dvůr s rozechvěním a netrpělivě očekává její slovo souhlasu, kterým se dovrší snubní sjednocení Boha s lidstvem.?

Slovo Boží se stalo tělem. Úvaha nad tímto radostným tajemstvím nás naplňuje bezpečnou nadějí, že Bůh nadále vstupuje do našich dějin, aby uskutečnil cíle, které se podle lidského uvažování zdají nedosažitelné. To nás vyzývá k tomu, abychom se otevřeli proměňujícímu působení Ducha Stvořitele, který nás obnovuje, sjednocuje se sebou a naplňuje nás svým životem, vyzval Benedikt XVI. při nešporách v nazaretské bazilice Zvěstování, na nichž se sešli biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice, zástupci církevních hnutí a pastorační asistenti z Galileje.

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE při nešporách v bazilice Zvěstování je ZDE

Po nešporách se Svatý otec vrátil helikoptérou zpět do Jeruzaléma, kde zítra navštíví Boží hrob a odpoledne se vrátí do Vatikánu.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti