Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   3. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

14.5.2009 

Zvěstování je dokladem mimořádné Boží laskavosti

Homilie Benedikta XVI. při nešporách, bazilika Zvěstování v Nazaretě

Česká sekce RV

Bratři biskupové,
otče kustode,
drazí bratři a sestry v Kristu!

Je pro mne zdrojem hlubokého pohnutí, že dnes mohu být spolu s vámi přítomen na místě, kde se Slovo Boží stalo tělem a přišlo přebývat mezi nás. Jak vhodné je, že se zde shromažďujeme k modlitbě nešpor, abychom chválili Boha a děkovali mu za divy, které pro nás učinil! Děkuji arcibiskupovi Sayahovi za slova na uvítanou a jeho prostřednictvím zdravím všechny členy maronitské komunity tady ve Svaté zemi. Zdravím kněze, řeholníky, členy církevních hnutí a pastorační asistenty z celé Galileje. Znovu chci ocenit starostlivou péči, kterou bratři z kustodie po staletí prokazují na posvátných místech jako je toto. Zdravím emeritního latinského patriarchu, Jeho blaženost Michela Sabbah, který vedl své stádce v těchto zemích víc než dvacet let. Zdravím věřící latinského patriarchátu a jejich současného patriarchu, Jeho blaženost Fouada Twala, i členy řecko-melchitského společenství, zastoupené arcibiskupem Eliasem Chacourem. A na tomto místě, kde Ježíš vyrostl a dospěl a naučil se hebrejštinu, zdravím také hebrejsky mluvící křesťany, kteří jsou nám připomínkou židovských kořenů naší víry.

Zde v Nazaretě, daleko od zraků světa, došlo k jedinečnému Božímu skutku, k mocnému zásahu do dějin, kterým bylo počato dítě, aby přineslo spásu celému světu. Zázrak Vtělení je i nadále výzvou, abychom svůj rozum otevřeli neomezené možnosti proměňující Boží moci, Jeho lásce k nám a Jeho přání tvořit s námi společenství. Zde se věčný Syn Boží stal člověkem a umožnil tak nám, svým bratrům a sestrám, abychom se podíleli na jeho Božím synovství. Tento sestupný pohyb lásky, která se vzdává sebe sama, umožnil vzestupné hnutí, ve kterém jsme i my povýšeni k účasti na životě samotného Boha (srov. Flp 2,6-11).

Duch, který ?sestoupil na Marii? (srov. Lk 1,35), je tentýž Duch, který se vznášel nad vodami stvoření (srov. Gn 1,2). To nám připomíná, že Vtělení bylo novým stvořitelským činem. Když byl náš Pán Ježíš Kristus počat z Ducha Svatého v Mariině panenském lůně, spojil se Bůh s naším stvořeným lidstvím, vstoupil do ustavičně nového vztahu s námi a zahájil nové stvoření. Vyprávění o Zvěstování dokládá mimořádnou Boží laskavost (srov. Juliána z Norwiche, Zjevení 77-79). On se nevnucuje, nepředurčuje jednoduše roli, kterou má Maria mít v jeho plánu pro naši spásu, ale žádá o její souhlas. V prvním stvoření samozřejmě neexistovala otázka, zda má Bůh žádat souhlas svých tvorů, ale při tomto novém stvoření tak činí. Maria stojí na místě celého lidstva. Ona mluví za nás všechny, když odpovídá na andělovu výzvu. Svatý Bernard popisuje, jak celý nebeský dvůr s rozechvěním a netrpělivě očekává její slovo souhlasu, kterým se dovrší snubní sjednocení Boha s lidstvem. Pozornost všech andělských kůrů byla soustředěna na dialog, který zahájil novou a definitivní kapitolu dějin světa. Maria řekla: ?Ať se mi stane podle tvého slova.? A Slovo Boží se stalo tělem.

Když uvažujeme nad tímto radostným tajemstvím, naplňuje nás bezpečná naděje, že Bůh nadále vstupuje do našich dějin a působí stvořitelskou silou, aby uskutečnil cíle, které se podle lidských výpočtů zdají nedosažitelné. To nás vyzývá k tomu, abychom se otevřeli proměňujícímu působení Ducha Stvořitele, který nás obnovuje, sjednocuje se sebou a naplňuje nás svým životem. S vybranou laskavostí nás vybízí k souhlasu s tím, že v nás bude přebývat, k přijetí Božího Slova do našeho srdce, a umožňuje nám odpovědět mu s láskou a s láskou vyjít vstříc jeden druhému.

V obyvatelstvu státu Izrael a palestinských území tvoří křesťané menšinu. Možná se vám občas zdá, že váš hlas má malou cenu. Mnozí z vašich křesťanských přátel emigrovali v naději, že jinde najdou větší bezpečí a lepší perspektivy. Vaše situace připomíná tu, kterou prožívala mladá Panna Maria, když vedla skrytý život v Nazaretě jen s málem toho, co tvoří světské bohatství a vliv. Abychom citovali Mariina slova z jejího velkého chvalozpěvu Magnificat, Bůh shlédl na svou nepatrnou služebnici, hladové nasytil dobrými věcmi. Z tohoto chvalozpěvu, který budeme za chvíli zpívat v jednotě s celou církví po celém světě, čerpejte sílu! Mějte odvahu být věrni Kristu a zůstat zde v této zemi, kterou on posvětil svou přítomností! Máte stejně jako Maria svou roli v Božím plánu spásy, když nesete Krista světu, svědčíte o něm a šíříte jeho poselství pokoje a jednoty. Proto je podstatné, abyste byli jednotní mezi sebou a aby tak církev ve Svaté zemi mohla být jasně rozpoznána jako ?znamení a nástroj vnitřního spojení s Bohem a jednoty celého lidstva? (Lumen gentium, 1). Vaše jednota ve víře, naději a lásce je plodem Ducha Svatého, který ve vás přebývá a uschopňuje vás, abyste byli účinnými nástroji Božího pokoje a pomáhali budovat skutečné smíření mezi různými národy, které uznávají Abrahama za svého otce ve víře. Poněvadž Bůh, jak to Maria radostně vyznala ve svém Magnificat, ?pamatuje na své milosrdenství, jak slíbil našim předkům, Abrahámovi a jeho potomkům navěky? (Lk 1,54-55).

Drazí přátelé v Kristu, buďte si jisti, že na vás neustále pamatuji ve svých modlitbách a prosím vás, abyste stejně pamatovali i vy na mne. Obraťme se nyní k našemu nebeskému Otci, který na tomto místě shlédl na svou nepatrnou služebnici, a zpívejme mu chválu ve spojení s blahoslavenou Pannou Marií, se všemi nebeskými kůry andělů a svatých i s celou církví všude ve světě.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti