Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.4.2009 

Benedikt XVI.: Kněžské svěcení není rituální formalita

Vatikán. Benedikt XVI. dnes dopoledne ve vatikánské bazilice sloužil mši se svěcením olejů. Na znamení společenství v kněžské službě koncelebrovali s římským biskupem a pastýřem univerzální církve také kardinálové, biskupové a na 1 600 kněží římské diecéze. Během této mše biskupové s kněžími svých diecézí po celém světě společně obnovují své kněžské sliby, a světí se oleje, které jsou pak během následujícího roku užívány při vysluhování svátostí křtu, biřmování, svěcení a pomazání nemocných.

Ve své homilii Svatý otec promluvil zvláště ke kněžím. Připoměl v ní Ježíšovu velekněžskou modlitbu: ?Posvěť je v pravdě; tvé slovo je pravda. Jako jsi mne poslal do světa, tak i já jsem je poslal do světa. A pro ně se zasvěcuji, aby i oni byli posvěceni v pravdě.? Co znamená, když Ježíš říká: ?Pro ně se zasvěcuji?. Copak Ježíš není sám o sobě ?Svatý Boží?, jak to vyznal Petr v rozhodující chvíli v Kafarnaum?

?Abychom tomu porozuměli, musíme především vyjasnit, co v Bibli znamenají slova ?svatý? a ?zasvětit, posvětit?. Slovem ?svatý? se opisuje především přirozenost Boha samého, jeho zcela výjimečný, božský způsob bytí, který je vlastní pouze Jemu. On je opravdu a autenticky Svatý v původním smyslu. Každá jiná svatost je od Něho odvozena, je účastí na jeho způsobu bytí. On je nejčistší Světlo, Pravda a Dobro bez poskvrny. Zasvětit něco nebo někoho proto znamená dát věc nebo osobu Bohu do vlastnictví, vyjmout ji z prostředí toho, co je naše, a vložit ji do jeho sféry, takže už nepatří k našim věcem, ale zcela Bohu. Zasvěcení tedy znamená odejmutí světu a odevzdání živému Bohu. Věc nebo osoba už pak nepatří nám, ba ani sobě samé, ale je ponořena v Bohu. Takovéto odejmutí věci a její odevzdání Bohu je pak také označováno slovem oběť: už není mým vlastnictvím, ale Jeho vlastnictvím. Ve Starém zákoně je odevzdání nějaké osoby Bohu, tzn. její ?zasvěcení?, totožné s kněžským svěcením a tím je definováno i samotné kněžství: je to změna vlastnictví, bytost odňatá světu je darována Bohu. Tímto jsou nyní naznačeny dva směry, jež jsou součástí procesu zasvěcení/posvěcení. Je to vyjití z kontextů světského života - ?být dán stranou? pro Boha. Není to však nějaká segregace. Být odevzdán Bohu znamená spíše prezentovat druhé. Kněz je odňat světským souvislostem a darován Bohu a právě tím je Bohem dáván k dispozici druhým, všem. Když Ježíš říká: ?Já se zasvěcuji?, činí ze Sebe zároveň kněze a oběť. Proto má Bultmann pravdu, když výraz ?zasvěcuji se? překládá slovem ?obětuji se?. Rozumíme nyní tomu, k čemu dochází, když Ježíš říká: ?Já se zasvěcuji pro ně?? Tímto úkonem zasvěcení se Ježíš - člověk Ježíš, který je jedno s Božím Synem ? odevzdává Otci pro nás. Je to vyjádření skutečnosti, že On je zároveň kněz i oběť. Zasvěcuji se ? obětuji se: tento propastný výraz, který nám dovoluje pohlédnout do hlubiny srdce Ježíše Krista, by měl být stále znovu předmětem naší reflexe. V něm je obsaženo celé tajemství našeho vykoupení. A obsahuje také původ církevního kněžství.?

?Posvěť je v pravdě? - to je vřazení apoštolů do kněžství Ježíše Krista. Pán žádá, aby je Bůh sám přitáhnul k sobě, do své svatosti. Žádá, aby je Bůh odňal jim samotným, vzal je do svého vlastnictví a umožnil jim plnit kněžskou službu ve světě, pokračuje Benedikt XVI. ve své homilii dopolední mše. Součástí ponořování se do Pravdy je modlitba. Modlit se, znamená putovat v osobním společenství s Kristem a předkládat Mu náš každodenní život, naše zdary i pády, naše námahy a naše radosti ? je to prostá prezentace nás samotných Jemu.

?Aby se z toho však nestala sebekontemplace, je důležité naučit se modlit bez přestání modlitbou církve. Slavit eucharistii znamená modlit se. Eucharistii slavíme správně, pokud svým myšlením a svým bytím vstupujeme do slov, které nám církev podává. (...) Jako kněží se slavením eucharistie stáváme těmi, kteří svou modlitbou dělají cestu modlitbě věřícím dneška??

Být ponořeni do pravdy a tak do svatosti Boha, pro nás znamená přijímat také vážnost pravdy; postavit se ve velkých i malých věcech proti lži, která je ve světě tak rozmanitými způsoby přítomna; přijmout námahu pravdy, protože v nás je přítomna její nejhlubší radost. Mluvíme-li o posvěcení v pravdě, nesmíme zapomenout ani na to, že v Ježíši Kristu jsou pravda a láska jedno, řekl Benedikt XVI. v závěru své homilie při dopolední mši svaté na Zelený čtvrtek.

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE



(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.4.09 Promluva Benedikta XVI. v Castel Gandolfo
12.4.09 Benedikt XVI. slavil Velikonoční vigilii
12.4.09 Ježíš naplnil starozákonní Paschu
12.4.09 Slavnost Zmrtvýchvstání Páně
10.4.09 Velkopáteční obřady



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti