Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

21.3.2009 

Na nikom se nedopouštíme nespravedlnosti, představujeme-li mu Krista

Luanda. Druhý den v Angole zahájil Benedikt XVI. mší svatou pro biskupy, kněze, řeholníky, katechety a členy církevních hnutí. Během ní povzbudil Angolany ve víře, že Vzkříšený Kristus přemohl temné síly a vyzval je k evangelizaci, která přemáhá pověry a předsudky.
Eucharistická liturgie začala v 10 hodin v kostele sv. Pavla v Luandě. Chrám, který pojme půl druhého tisíce lidí, postavili kapucíni ve 30 letech minulého století. Od roku 1982 ho spravují salesiáni.
Po příchodu do chrámu, dříve než se odebral do sakristie, se Papež zastavil ke krátké adoraci před Nejsvětější svátostí. V úvodu liturgické slavnosti, která probíhala v portugalštině a v latině, pozdravil Benedikta XVI. biskup koadjutor z Lubanga a místopředseda místní biskupské konference, mons. Gabriel Mbilingi:

?Buďte vítán, Svatý otče! Vítejte učiteli pravdy, učiteli lásky a učiteli pravé svobody? oslovil Papeže biskup Mbilingi. Zdůraznil, že shromáždění kněží, zasvěcené osoby i laici působí v různých oblastech evangelizace, katecheze, vyučování, zdravotnictví, v péči o nejmenší i v politickém životě.
?Uvědomujeme si, že jsme jen slabé a křehké nástroje v rukou Boha, v němž má počátek naše misie, misie otevřená světu a mířící k srdci každé lidské bytosti, misie, která patří všem a všechny zahrnuje (... ) Svatý otče, mluvte k nám, orientujte nás, ukažte nám cesty, které mají vést naše kroky, abychom byli pastýři podle Božího srdce, po vzoru Ježíše, Dobrého pastýře, jehož náměstkem na zemi jste vy. (...) Utvrzujte nás v našem povolání a oživte naše poslání, v této chvíli, kdy Angola obrátila důležitý list svých dějin.?

Jak skloubit lidskou bídu a Boží milosrdenství? Benedikt XVI. odpovídal na tuto otázku v homilii, kterou zahájil výkladem slov z proroka Ozeáše ?Vraťme se k Hospodinu: on nás rozdrásal a on nás uzdraví?. Bůh jako dobrý lékař otvírá ránu, aby se zahojila, ale nepřeje si nic jiného než přijmout ubožáky. Podobně celník z Lukášova evangelia ?klepe na bránu milosrdenství? a je ospravedlněn.

?O tomto Bohu, plném Milosrdenství, nám z osobní zkušenosti vypráví svatý Pavel, patron města Luanda a tohoto nádherného kostela, vybudovaného před takřka padesáti lety. Probíhajícím Pavlovským jubilejním rokem jsem chtěl připomenout dvou tisící výročí jeho narození, abychom se učili od sv. Pavla lépe poznávat Ježíše Krista. A to je svědectví, které nám zanechal: ?Na tuto nauku je spolehnutí a zaslouží si, aby se jí naprosto věřilo: Ježíš Kristus přišel na svět, aby zachránil hříšníky. Já mezi ně patřím na prvním místě....?

Benedikt XVI. pozdravil shromáždění, zvláště vyzdvihl neviditelnou práci kontemplativních sester a poděkoval salelsiánům za propůjčení kostela sv. Pavla ke slavnosti. Pokračoval pak ve výkladu převratného okamžiku v životě sv. Pavla, jeho setkání s Kristem na cestě do Damašku:

?Kristus se mu zjevil jako oslepující světlo, promluvil k němu a získal ho. Apoštol spatřil vzkříšeného Krista, totiž člověka ve své dokonalé podobě. Došlo v něm k obrácení perspektivy a dospěl k tomu, že se díval na všechno, vycházeje z této konečné podoby člověka v Ježíši. To co se mu nejprve zdálo podstatné a základní, je pro něho nyní ?bezcenný brak?, už to pro něho není ?zisk?, ale ztráta, protože nyní záleží pouze na životě v Kristu (srov. Flp 3,7-8). Nejde o prosté uzrání Pavlova ?já?, ale o odumření sobě samému a o Kristovo vzkříšení: zemřela v něm jedna forma bytí a druhá, nová se v něm spolu se vzkříšeným Ježíšem zrodila.?

Nový svět se rodí v Ježíšově zmrtvýchvstání, je to kvalitativní skok univerzálních dějin, vysvětloval dále Benedikt XVI. Vstup do tohoto nového stvoření vede skrze víru a křest. Pokřtěný dostává v Kristu nový prostor života.
V tomto kontextu dotváření Kristova Těla připomněl Papež kristianizaci Angoly, která začíná před více než půl tisíciletím, díky křesťanské víře krále Alfonse I. Mbemba-a-Nzingy. Ten v roce 1506 založil první subsaharské křesťanského království, které zůstalo oficiálně katolické až do 18. století a mělo v Římě svého velvyslance. Svatý otec poukázal na to, že právě křesťanství bylo společným základem, které spojilo různá etnika a dovolilo dlouhé trvání jediného království, navzdory četným rozdílům. Nabízet jednotu a osvobození v Kristu je také úkolem dnešních křesťanů v Angole, pokračoval Papež:

?Dnes je na vás, bratři a sestry, abyste ve stopách oněch hrdinů a svatých poslů Božích nabídli vzkříšeného Krista svým spoluobčanům. Mnozí z nich žijí ve strachu z neblahých duchů a mocností, od nichž se cítí ohrožováni; dezorientováni docházejí až k tomu, že odsuzují děti z ulice i staré lidi, protože jsou prý čarodějové. Kdo se za nimi může vydat a oznámit jim, že Kristus přemohl smrt a všechny temné síly (srov. Ef 1,19-23; 6,10-12)? Někdo namítne: ?Proč je nenechají v klidu? Oni mají svou pravdu, a my zase tu naši. Snažíme se žít v míru a každého ponecháváme takového, jakým je, aby uskutečnil svou vlastní autenticitu jak nejlépe umí?. Avšak, pokud jsme přesvědčeni a zakusili jsme, že bez Krista je život neúplný a chybí mu realita, ba dokonce základní realita, musíme být také přesvědčeni o tom, že se na nikom nedopouštíme nespravedlnosti, představujeme-li mu Krista a dáváme-li mu možnost nalézt tak také svou pravou autenticitu, radost z nalezení života. Ba dokonce to musíme činit. Je naší povinností nabízet všem možnost dojít věčného života.?

Pomozme lidské bídě setkat se s Božím milosrdenstvím, končil Benedikt XVI. svou homilii. A vybídl všechny přítomné, aby znovu vzali za svou Ježíšovu výzvu k hlásání evangelia, jako to udělal svatý Pavel:

?Hlásat evangelium... to je mi uloženo jako povinnost, a běda, kdybych ho nehlásal!? (1 Kor 9,16).

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.9.19 Diecéze Albano očekává papežovu návštěvu
14.6.19 Římský biskup se vypraví do kraje sv. Kamily Battisty Varano
25.4.18 Římský biskup zve k ekumenické modlitbě za Blízký východ
9.3.18 Petrův nástupce navštíví pobaltské republiky
22.6.17 Probíhají přípravy na papežovu cestu do Kolumbie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti