Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

19.3.2009 

Třetí den návštěvy Benedikta XVI. - dopoledne

Yaoundé. Třetí den papežovy cesty do Afriky měl skutečně bohatý program. Ráno se Benedikt XVI. na nunciatuře sešel se zástupci muslimské komunity. Pak na místním stadionu sloužil bohoslužbu během níž předal Instrumentum laboris k II. zasedání biskupského synodu pro Afriku.
Odpoledne navštívil nemocné v centru kardinála Legéra a v podvečer se na nunciatuře setkal se členy zvláštní rady biskupské synody pro Afriku.

Setkání s muslimskou obcí

Na začátku třetího dne své africké cesty se Benedikt XVI. setkal na nunciatuře v Yaoundé se zástupci kamerunské muslimské komunity. Muslimové tvoří v této zemi asi 22% obyvatelstva.

?Naše setkání je výmluvným znamením touhy (...) hledat příležitost k výměně názorů na to, jak má náboženství významně přispívat k našemu porozumění kultuře a světu i k mírovému soužití všech členů lidské rodiny,? řekl papež v úvodu svého pozdravu. Kamerunské iniciativy jako Association Camerounaise pour le Dialogue Interreligieux ukazují, jak takovým dialogem roste vzájemné porozumění a podporuje se vytváření stabilního a spravedlivého politického řádu, dodal.

Připomněl, že stoupenci obou náboženství věří v jednoho jediného a milosrdného Boha, který bude v poslední den soudit lidstvo a společně nabízejí svědectví o základních hodnotách rodiny, sociální odpovědnosti, poslušnosti zákonu Božímu a lásce k nemocným a trpícím.

?Přátelé, věřím, že náboženství má dnes zvlášť naléhavý úkol, aby ukazovalo obrovský potenciál lidského rozumu, který je sám o sobě darem Božím a který je povznesen zjevením a vírou. (...) Jsme povoláni k tomu, abychom druhým pomáhali při objevování jemných stop a tajemné přítomnosti Boha ve světě, který On podivuhodně stvořil a udržuje svou nevýslovnou láskou, která všechno objímá. Třebaže jeho nekonečná sláva nemůže být nikdy bezprostředně v tomto životě pochopena naší konečnou myslí, můžeme přesto zachytit její odlesky v kráse, která nás obklopuje. Pokud muži a ženy umožní velkolepému řádu světa a jasu lidské důstojnosti, aby osvítila jejich mysl, mohou objevit, že to, co je ?rozumné?, značně přesahuje to, co může matematika vypočítat, logika odvodit a vědecké experimenty dokázat. ?Rozumnost? zahrnuje také dobrotu a vnitřní přitažlivost poctivého a etického života, který nám zprostředkovává vlastní jazyk stvoření.?

To nás vede k tomu, abychom hledali to, co je správné a spravedlivé a nejednali egoisticky, ale naopak.

Všechny formy násilí a totalitarismu odmítá náboženství nejen z principu víry, ale také na základě správného rozumu, zdůraznil Benedikt XVI. během setkání s muslimskými představiteli a dodal, že náboženství a rozum se ve skutečnosti vzájemně podporují, pokud je náboženství očištěno a strukturováno rozumem a pokud je plný potenciál rozumu rozvíjen zjevením a vírou.

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY Benedikta XVI. k muslimům je ZDE

Mše svatá na stadionu

Mši svatou ze slavnosti sv. Josefa sloužil Benedikt XVI. na stadionu, který nese jméno prvního prezidenta nezávislého Kamerunu, Amdou Ahidja. Nedávno modernizovaná stavba z roku 1972 má 40 tisíc míst k sezení, další desítky tisíc lidí stály na ploše sportoviště. Během slavnostní liturgie předal Papež zástupcům afrických biskupských konferencí Instrumentum laboris, pracovní dokument II. řádného synodu biskupů pro Afriku, který bude letos na podzim probíhat v Římě.

Po úvodním blahopřání k svátku všem, kdo nesou jméno svatého Josefa, věnoval Benedikt XVI. svou homilii liturgickým čtením připomínajícím osobnost Mariina snoubence. ?Josefe, synu Davidův, neboj se k sobě vzít svou manželku Marii?(Mt 1, 20). Josefova věrnost slovům, která mu Bůh sdělil skrze nebeského posla a Davidova důvěra v Boží příslib, že z jeho potomstva vzejde Spasitel je inspirací pro rodiče, kteří touží vidět úspěch svých dětí.

?A vy, drazí otcové a matky rodin, kteří mne posloucháte, máte důvěru v Boha, který z vás činí otce a matky svých adoptivních dětí? Chcete, aby na vás mohl spoléhat v tom, že lidské a duchovní hodnoty, které jste přijali, předáte svým dětem, a tak budete žít v lásce a úctě k jeho svatému jménu? V této naší době, kdy se tolik lidí bez skrupulí snaží nastolit království peněz, a přitom pohrdají těmi nejnuznějšími, musíte být velmi ostražití. Afrika obecně, a Kamerun zvlášť, budou v nebezpečí, pokud neuznají pravého dárce života!?

Stejně jako na dalších kontinentech prožívá rodina těžké období i v Africe, pokračoval Papež. Mezi generacemi nedochází k předávání starobylé moudrosti předků, obyvatelé vesnic odcházejí do měst, rodiny se trhají. Vykořenění a křehcí mladí lidé se uchylují do umělých rájů, ve kterých nelze najít pravé štěstí ? shrnoval Benedikt XVI. situaci na Černém kontinentu:

? Někdy je i Afričan nucen opustit všechno, co tvoří jeho vnitřní bohatství. V důsledku rozvoje urbanizace opouští svou zemi fyzicky i morálně ne jako Abram, aby odpověděl na Pánovo volání, ale aby se vydal do jakéhosi vnitřního exilu, kterým se odcizuje svému vlastnímu bytí, svým pokrevním bratřím a sestrám i samotnému Bohu.?

Nejde o nezvratný vývoj situace, zdůraznil dále Papež, a poděkoval všem sdružením, která podporují integrální rozvoj člověka. ?První prioritou je znovuobjevení smyslu života, který je přijímán jako Boží dar,? ? pokračoval Benedikt XVI.

?Pevní v naději, ačkoli už není naděje? ? není to snad velkolepá definice křesťana? Afrika je povolána k naději skrze vás a ve vás! Spolu s Ježíšem Kristem, který vkročil na africkou půdu, může Afrika být kontinentem naděje. My všichni jsme příslušníci národů, které Bůh dal za potomstvo Abramovi. Každá a každý z nás jsme Bohem zamýšleni, chtěni a milováni.?

Papež povzbudil Afričany, aby se po Josefovu vzoru nebáli milovat církev a to, co učí. Vyzval také ty, kdo žijí v celibátu, aby se zamýšleli nad tím, co znamená panenství a bezženství pro Boží království.
V závěru se obrátil k mladým lidem. Zachovejte odvahu v těžkostech života, povzbuzoval je Papež, nechte se uchvátit Kristem, dejte mu svůj souhlas, třeba i ke kněžství či zasvěcenému životu. A nakonec připomněl drama afrických dětí:

? Dětem, které už nemají otce nebo žijí opuštěni v bídě na ulici, které jsou násilně odděleny od svých rodičů, zneužívány a týrány, najímány do vojenských oddílů, které řádí v různých zemích, všem bych rád řekl: Bůh vás miluje, nezapomíná na vás??

Po té oslovil předsedy národních a regionálních biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru. Připomněl, že před 14 lety Jan Pavel II. podespal právě v Yaoundé posynodální apoštoslkou exhortaci Ecclesia in Africa a pokračoval:

? Mám dnes velkou radost, že vám mohu předat text Instrumentum laboris druhého mimořádného zasedání biskupské synody pro Afriku, které se bude konat v Římě letos v říjnu. Tématem tohoto zasedání je ?Církev v Africe ve službě smíření, spravedlnosti a pokoje? a navazuje na Ecclesia in Africa. Má velký význam pro život vašeho kontinentu, ale i pro život univerzální církve. Instrumentum laboris je plodem vašich reflexí, které vycházely z očekávání, jež odpovídají církevní a společenské situaci ve vašich zemích. Odráží velkou dynamiku církve v Africe, ale také výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a které budou projednány synodou.?

PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je zde ZDE

V závěru mše promluvil generální sekretář biskupského synodu mons. Nikola Eterović, poděkoval papežovi za svolání biskupského synodu pro Afriku a popřál mu k jeho dnešnímu svátku:

?Mám tu čest popřát Vaší Svatosti, spolu s biskupy Afriky, ze srdce vše nejlepší k vašemu svátku. Modlitbami doprovázíme vaše blízké i vaše poslání pastýře univerzální církve.?



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.3.09 Afričtí studenti v Římě přijdou v neděli podpořit Papeže
25.3.09 Biskupové Kamerunu děkují papeži
23.3.09 Vzájemně se přijímat jako děti jediného nebeského Otce
23.3.09 Oboustranná spokojenost
23.3.09 Benedikt XVI. se s novináři podělil o dojmy z návštěvy v Africe



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti