Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.3.2009 

Benedikt XVI. navštívil městské zastupitelstvo Říma

Vatikán. Benedikt XVI. se na pozvání římského primátora vydal dnes dopoledne na návštěvu Kapitolu, nejnižšího, ale nejdůležitějšího ze sedmi římských vršků, kde se nachází sídlo městského úřadu Říma. Kapitolské náměstí s pradávnou historií a zvláštním architektonickým kouzlem dvou navlas stejných Michelangelovských paláců, tzv. dvojčat, bylo odnepaměti občanským a politickým středem Říma. Dnes se po 11 letech, kdy jej naposled navštívil Jan Pavel II., opět stalo cílem návštěvy římského biskupa. Benedikta XVI. uvítal za krásného slunečného počasí zástup tisíců lidí v čele s římským primátorem Gianni Alemanno, který nejprve vyprovodil vzácného hosta do své pracovny, která je umístěna vysoko nad proslulým Forum Romanum. Z pracovny primátora pak spolu se svým hostitelem Svatý otec vyšel na balkón potěšit se vyhlídkou na toto antické centrum Římské říše. Potom následovalo přijetí Benedikta XVI. na slavnostním zasedání městské rady v sále Julia Cesara, kde jej uvítal její předseda a pak primátor Alemanno, který mimo jiné oznámil:

?U příležitosti této Vaší historické návštěvy jako výraz pohostinnosti, kterou se město Řím po staletí vyznačuje, rozhodl se městský úřad založit formační centrum problémové mládeže a na pojmenovat jej na Vaši počest ?Centrum Benedikta XVI.?

Potom primátor předal slovo Petrovu nástupci Benediktu XVI.:

?Jak už bylo zmíněno, není to poprvé, co je papež s takovou srdečností přijat v tomto senátorském paláci a je mu dáno slovo v této slavné aule, kde se shromažďují nejvyšší představitelé městské administrativy. Historické anály zaznamenávají krátkou zastávku bl. Pia IX. na Kapitolském náměstí po návštěvě baziliky Ara Coeli 16.září 1870. Mnohem bližší je návštěva, kterou vykonal papež Pavel VI. 16.dubna 1966, po níž následovala návštěva mého ctihodného předchůdce Jana Pavla II. 15.ledna 1998. Tato gesta dosvědčují úctu a vážnost, kterou Petrovu nástupci, pastýři římského katolického společenství a universální církve vždycky chovali k městu Řím, centru latinské a křesťanské civilizace, ?přívětivé matce národů? (srov. Prudencius, Peristephanon, carme 11,191) a ?učednici pravdy? (srov. Lev Veliký, Tract.septem et nonaginta).

Pane primátore, Řím byl vždy pohostinným městem. Zejména v posledních stoletích otevřelo své univerzity, občanské a církevní instituce studentům ze všech částí světa, kteří po návratu do svých zemí pak zaujmou postavení a funkce vysoké odpovědnosti v různých sektorech společnosti, jakož i v církvi. Toto naše město, stejně jako zbytek Itálie a celé lidstvo je nuceno dnes čelit nevídaným kulturním, sociálním a ekonomickým výzvám v důsledku hlubokých proměn a početných změn, ke kterým došlo v posledních desetiletích. Do Říma přicházejí lidé, pocházející z jiných národů, a odlišných kultur a náboženských tradic, a v důsledku toho má dnes tvář multietnické a multináboženské metropole, v níž se integrace uskutečňuje složitě a namáhavě. Ze strany katolického společenství nikdy nebude chybět přesvědčivý vklad ke hledání stále vhodnějšího způsobu ochrany základních práv lidské osoby při respektu k zákonnosti. Jsem také přesvědčen, pane primátore, že - jak jste řekl ? je třeba, aby Řím načerpal novou mízu ze své historie utvořené starobylým právem a křesťanskou vírou, a mohl tak najít sílu požadovat ode všech respekt k pravidlům občanského soužití a odmítat každou formu intolerance a diskriminace.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. na městské radě Říma je ZDE

Po skončení jednání městské rady pak následoval pozdrav s jednotlivými radními, přísedícími a funkcionáři této instituce. Benedikt XVI. se pak odebral k balkónu senátorského paláce, odkud pozdravil zástup lidí, kteří na Kapitolském náměstí sledovali jeho promluvu na zasedání městské rady na velkoplošné obrazovce. Přítomni byli zejména členové různých občanských a církevních sdružení města Řím. Benedikt XVI. jim mimo jiné řekl:

?Drazí přátelé, až se vrátíte do svých domovů, komunit a farností, řekněte všem, které potkáte, že papež je všem nablízku duchovně a svou modlitbou. Díky za vaši přítomnost. Nashledanou. Hezký týden!?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti