Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

21.2.2009 

Benedikt XVI.: Eugenika se vkrádá do dnešní mentality

Vatikán. Připomínkou starobrněnského augustinána Gregora Johanna Mendela, zahájil Benedikt XVI. dnešní promluvu k účastníkům plenárního zasedání Papežské akademie pro život. Jak řekl Svatý otec, od chvíle, kdy tento zakladatel genetiky objevil zákonitosti dědičných vlastností, věda udělala ohromné kroky v porozumění jazyku biologické informace. Nové poznání umožňuje diagnostiku genetických onemocnění i jejich léčbu, vyzdvihl Papež pozitivní roli genetiky.

?Oblast výzkumu je stále velmi otevřená a každý den se otvírají nové horizonty do značné míry neprozkoumané. Úsilí vědců v této tak tajemné a vzácné oblasti si zaslouží zvláštní podporu. Spolupráce mezi různými vědními obory je totiž nezbytným základem, který nesmí chybět, aby se dosáhlo výsledků, které jsou efektivní a zároveň jsou autentickým pokrokem pro lidstvo. Tato komplementárnost dovolí předejít hrozbě rozšířeného genetického redukcionismu, který ztotožňuje lidskou osobu výlučně s odkazy na genetickou informaci a její interakci s životním prostředím.?

Benedikt XVI. zdůrazil, že člověk je vždy víc než to, co tvoří jeho tělo, protože nese sílu myšlenky, která je vztažena k pravdě o sobě a o světě. Proto početí člověka není nikdy pouhou reprodukcí nového individua, jak je tomu v přírodě. Každý člověk je novým stvořením.

?Chceme-li vstoupit do tajemství lidského života, je tedy nezbytné, aby se žádná věda neizolovala ani nepředstírala, že má poslední slovo. Musíme sdílet společné povolaní k pravdě, navzdory různosti metodologií a obsahů vlastních každé vědě.?

Papež zmínil také další téma zasedání Papežské akademie pro život - eugeniku. Jak připomněl, nejde o novou věc, nýbrž o praktiku užívanou autoritativními režimi jako prostředek diskriminace a násilí na některých národnostních skupinách. Jako taková byla také odsouzena Všeobecnou deklarací lidských práv. Dnes dostává eugenika novou podobu. Není nástrojem rasistických teorií, ale vkrádá se do nové mentality a pojetí lidské důstojnosti, založeném na individuálním přání a právu silnějšího.

?Je třeba zdůraznit, že jakákoliv diskriminace praktikovaná jakoukoliv autoritou vůči lidem, národům nebo etnickým skupinám na základě rozdílů založených na domnělých či reálných genetických faktorech, je útokem na celé lidstvo. Je nezbytné se vším důrazem potvrzovat důstojnost každé lidské bytosti už pro samotnou skutečnost jejího života. Biologický, psychický a kulturní rozvoj nebo zdravotní stav se nikdy nesmí stát důvodem k diskriminaci. Naopak je nezbytné utvrzovat kulturu přijetí a lásky, která se projevuje konkrétní solidaritou k trpícímu a odstraňuje bariéry, které společnost často staví proti tomu, kdo je postižený či zatížený některou patologií, nebo ještě hůře, když přistupuje k selekci a odmítnutí života jménem abstraktního ideálu zdraví a fyzické dokonalosti. Je-li člověk redukován na předmět experimentální manipulace už od prvních stádií svého rozvoje, znamená to, že se lékařská biotechnologie podřizuje svévoli silnějšího. Důvěra ve vědu nesmí dovolit, aby se zapomínalo na primát etiky tam, kde je ve hře lidský život.?

- řekl Benedikt XVI. v promluvě k Papežské akademii pro život.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.3.09 Kde jsou znásilňovány subtilní zákony stvoření, mají nastoupit zákony lidské



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti