Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

11.12.2008 

Zveřejněno poselství Svatého otce k Světovému dni míru 2009

Vatikán. Bojovat proti chudobě, budovat mír ? tak je nadepsáno poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni míru, který se slaví vždy první den kalendářního roku. Papež chce 1. ledna 2009 obrátit pozornost k dramatu bídy na světě. Připomíná, že zoufalá situace stovek milionů lidí, jejichž základní práva jsou porušována, prohlubuje konflikty a těžce dopadá na svědomí lidstva. Benedikt XVI. proto vyzývá ke změně mentality. To znamená na jedné straně změnit ?styl života a modely produkce a konzumu? a na straně druhé přestat vnímat chudé ?jako břemeno?, vysvětluje Papež. A dodává, že ?nenasytnost a omezenost? vytvářejí ?nespravedlivé systémy?, které ?dříve nebo později předloží účet pro všechny. Pouze bláznovství ? říká Papež ? může vést ke stavbě zlatého domu uprostřed poušti či rozvalin.?

K prohlubující se propasti mezi chudými a bohatými Svatý otec poznamenává, že charakteristickým rysem současné potravinové krize není nedostatek potravin, nýbrž problémy s jejich dostupností a spekulace. Podobně je to s přístupem k novým technologiím. Chudé země, zejména v Africe, trpí ?dvojí marginalizací?, mají nižší příjmy a ceny jejich zemědělských produktů a surovin se zvyšují pomaleji než u produktů bohatých průmyslových zemí. Papež zmiňuje také negativní dopad finanční výměny založené na logice krátkých termínů, která nebere v potaz obecné dobro a je nebezpečná pro všechny, včetně těch, ?kterým se daří profitovat v krátkých obdobích finanční euforie.?

Další krizovou oblastí naší současnosti, které se Svatý otec dotýká v poselství ke Světovému dni míru 2009, jsou pandemické choroby, jako Aids, malárie a tuberkulóza. Angažovanost mezinárodního společenství v boji proti nim je stále nedostatečná a zasažené země jsou podrobeny ?vydírání těch, kdo podmiňují ekonomickou pomoc zaváděním politiky namířené proti životu.? Pokud jde o Aids, Papež vyzývá k podpoře kampaní, které ?vychovávají zvláště mladé k sexualitě odpovídající lidské důstojnosti,? a připomíná, že tento přístup už přinesl významné úspěchy. Stejně tak je nezbytné umožnit nejchudším přístup k lékům na základě ?aplikace mezinárodních pravidel pro intelektuální vlastnictví.?

K těm, kdo ztotožňují chudobu s demografickým růstem, se Benedikt XVI. obrací s ostrou kritikou. Zmiňuje ?kampaně za snížení porodnosti na mezinárodní úrovni, které se nevyhýbají metodám nerespektujícím důstojnost ženy ani právo manželů zvolit zodpovědně počet dětí a často, a to je ještě závažnější, nerespektujícím ani právo na život. Hubení milionů nenarozených dětí ve jménu boje proti chudobě ? píše Papež ? je ve skutečnosti odstraňováním nejslabších lidských bytostí.? Oproti tomu Benedikt XVI. odkazuje na řeč čísel, podle nichž se v posledních letech podařilo vyjít z bídy a prosadit se na mezinárodní scéně jako nové ekonomické velmoci právě zemím charakterizovaným ?značným demografickým přírůstkem?.
Dokument připomíná nicméně také smutnou skutečnost, že téměř polovinu chudých na světě tvoří děti. Papež proto vyzývá k podpoře institutu rodiny, protože ?je-li rodina oslabena, negativní důsledky se nezbytně promítnou na dětech.? Podobně jako tehdy ?chybí-li péče o důstojnost ženy a matky,? podotýká Benedikt XVI.

Co tedy dělat? Globalizace musí být vedena solidaritou, protože ?sama není s to zajistit mír a v mnoha případech naopak vytváří roztržky a konflikty,? píše Papež. Nezbytné je bojovat proti organizovanému zločinu, investovat do formace a rozvíjet iniciativní kulturu. Politika výhradně asistenční je totiž ?u počátku mnoha selhání pomoci chudým zemím?. Nutné je poskytovat prostor rozvoji občanské společnosti. V posledku ale ? uzavírá Benedikt XVI. ? ?boj proti chudobě potřebuje muže a ženy, kteří žijí v hlubokém bratrství? a v chudých spatřují tvář Krista.

Oficiální českou verzi poselství Benedikta XVI. čtěte ZDE



(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.12.20 Papež: Kultura péče jako přednostní cesta k dosažení míru
12.12.19 Svatý otec: Bratrství, smíření a ekologická konverze jako cesty k míru
18.12.18 Dobrá politika slouží míru – poselství papeže Františka k 52. světovému dni míru
6.11.18 Svatý stolec zveřejnil téma poselství k příštímu Světovému dni míru
24.11.17 Římský biskup vyzval ke kontemplativnímu pohledu na migraci



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti