Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory online

 František Lobkowicz 

30.5.2006 10:00-11:00 

Deset let ostravsko-opavské diecéze

O výročí diecéze, TV NOE a maturitách na diecézním gymnáziu

Online rozhovor se sídelním biskupem Františkem Lobkowiczem se konal 30. května od 10.00 do 11.00 hodin při příležitosti 10. výročí od vzniku ostravsko-opavské diecéze. Tématem rozhovoru byla i nová křesťanská televizní stanice NOE, která zahájila svůj provoz v této diecézi od středy 10. května. Několik otázek se stočilo k maturitním zkouškám na diecézním gymnáziu v Ostravě.

Ostravsko-opavské diecéze byla zřízená právě 30. května 1996 bulou papeže Jana Pavla II. Ad Christifidelium spirituali a Mons. Lobkowicz byl jmenován jejím prvním diecézním biskupem. Slavnostní inaugurace se konala v katedrále Božského Spasitele v Ostravě dne 31. srpna 1996.


Zodpovězené otázky:

Karel N.: Chystají se nějaké akce v souvislosti s výročím vzniku vaší diecéze?
František Lobkowicz: Oslava 10.výročí začala vlastně už počátkem liturgického roku. Mottem všech akcí je moje biskupské heslo "Pro vita mundi" - pro život světa. V tomto duchu se neslo už setkání řeholníků 2.2., setkání mládeže 1.4.,14.května pouť rodin a 16.května pouť kněží na Mariahilf, v sobotu 27.května pouť pracovníků charity a vozíčkářů do Hrabyně. Včera jsme otevřeli malou výstavu fotografií ze života diecéze, dnes máme den otevřených dvěří a večer slavnostní bohoslužbu v katedrále. K oslavám bude jistě patřit i pravidelná pouť dětí na Prašivou na závěr školního roku. Vyvrcholením pak bude diecézní pouť do katedrály, která se uskuteční dá-li Bůh 26.srpna.

Marie Koniášová: Je někde k dispozici ukázka vysílání Noe? Kolik lidí je do tohoto projektu zapojeno? Přeju hezký den!
František Lobkowicz: Televize NOE vysílá od 10.května a je dosažitelná zatím prostřednictvím satelitu ASTRA 3A. Do projektu jsou zapojeni pokude je mi známo skoro všichni zaměstnanci Telepace a s programem pomáhají i redaktoři Radia Proglas. V jednání je i možnost přenosu prostřednictvím kabelové televize Karneval a dalších. Více informací můžete získat na www.tvnoe.cz I já Vám přeji hezký den.

Jana Kratochvílová: V plzeňské diecézi došlo k restrukturalizaci farností. Plánuje ostravsko-opavské diecéze něco podobného?
František Lobkowicz: Plzeňskou diecézi znám velmi dobře, jsem plzeňský rodák. Plně chápu otce Radkovského, že přistoupil k reorganizaci farní správy, protože mnohé farnosti přestaly plnit své poslání. U nás na Moravě a ve Slezsku je situace zatím poněkud jiná, ale i já mám oblasti - Bruntálsko,Jesenicko, kde budeme muset časem přistoupit k podobným modelům pastorace.

Libor Zaplatil: Proč jste si vybral zrovna premonstráty?
František Lobkowicz: Jako mladý klerik jsem měl možnost poznat několik vynikajících členů tohoto řádu, jako třeba nezapomenutelného opata Víta Tajovského, a také jsem měl možnost se seznámit s působením tohoto řádu u nás v Západních čechách - patřím ke klášteru Teplá - a to snad bylo impulsem, že jsem se začal zabývat životopisem svatého Norberta. Velmi mě imponoval svým vztahem k Eucharistii a také způsobem svého života, kde propagoval heslo Contemlatio et actio - tedy rozjímání a aktivita.

Božena Perlíková,P1,Široká 6: Vaše Excelence pane biskupe,blahopřejeme Vám k 10.výr.ostrav.-opav.diecéze.V této diecézi se Vám podařilo neskutečně moc.I po odchodu do Ostravy jste míval mše sv.v Praze.Proč již nyní v Praze mše sv.nesloužíte?Kde zjistíme,kdy a kde sloužíte mše sv.v Praze? Chtěli bychom Vás zde mít také.Za vše Vám moc děkujeme. S úctou rodina Perlíkova
František Lobkowicz: Je faktem , že do r.2001 jsem byl apoštoským delegátem Rytířského řádu Křížovníků a proto jsem do Prahy jezdil častěji. Svatý otec mě už tohoto poslání zprostil a tak se mohu více věnovat své diecézi, což je přece mým hlavním posláním. V Praze bývám při zasedání Biskupské konference, také při výroční mši sv. volby Svatého Otce. Ale víc se můžete dočíst v časopisu Okno, kde bývá zveřejňován můj pracovní kalendář. Děkuji Vám za Vaše milé blahopřání a prosím také o modlitbu do dalších let mé služby.

Jan Schönberg: Otče biskupe, srdečně bych Vás chtěl nejdříve pozdravit. Chtěl bych se zeptat, zda je někde ve Vaší diecézi sloužena "tridentská" indultová mše svatá (myslím zda má některý kněz k tomu od Vás povolení) a zda působí ve Vaší diecézi "lefébristé". Jak se díváte na požadavky některých věřících na sloužení tridentské mše? Přeji pěkný a požehnaný den! Jan Schönberg
František Lobkowicz: Během deseti let mě o takový indult zatím nikdo nepožádal. Snad už v prvním roce jsem dostal jakousi petici požadující tuto liturgii, ale po prozkoumání podpisů jsem zjistil, že z mé diecéze tam bylo podpisů asi 10. Ostatní byli z jiných částí republiky. Pokud je mi známo, schází se nepočetná skupina zastánců tridentské liturgie ve Frýdku a k mému podivení slaví liturgii v internetové kavárně. Pokud si vzpomínám, cosi takového nedovoloval ani kodex círk.práva z r.1917, jehož vydání inicioval za svého života ještě papež sv.Pius X. A jak se dívám na požadavky některých - musím se Vám přiznat, že tomu moc nerozumím. I současná liturgie je přece zpřítomnění kalvárské oběti našeho Pána a zároveň i oslava jeho zmrtvýchvstání.

Ivana Janečková: co se podařilo v diecézi za těch deset let existence a co chystáte do budoucna?
František Lobkowicz: Otázka opravdu složitá a kde začít. Myslím, že nejdůležitější je, že kněží i všichni věřící už vnímají diecézi jako svou místní církev. To mohu prožívat při různých pravidelných poutích, setkáních s mládeží, dětmi, ministranty, nemocnými atd. Chcete-li i stavební stránku diecéze - postavili jsme novou budovu biskupství, protože jsme žádnou neměli, postavilo se asi 10 kostelů, kolik se jich opravilo, ani neumím spočítat, ale asi největší radost mám ze znovu postaveného kostela v Hrabové, který nám vyhořel a z kostela sv.Václava, který stojí hned vedle biskupství. Fungují mě - a dobře - základní pastorační centra, mám radost z mládežnického centra ve Staré Vsi, mám radost z fungování celého biskupství. Jsem také velmi vděčný všem charitním pracovníkům, kteří dělají nezastupitelnou práci. Mám radost, že mě za deset let přibylo v diecézi asi 35 kněží a těším se, že jich za měsíc posvětím dalších 9. Do budoucna chceme dále rozvíjet katechetickou práci a chceme hodně přemýšlet o pastoračních metodách, abychom věrohodně oslovili všechny ty, ke kterým jsme posláni. I působení našich církevních škol mě velmi leží na srdci.

Lea: Proč se církevní představitelé pořád strojí do těch barevných oblečků? Připadá mi to jako z doby feudalismu! Nežijeme dnes v trochu jiné době?
František Lobkowicz: Plně chápu, že to tak můžete vnímat. Ale liturgie je přece jen něco, co se vymyká běžnému životu, a tam není naprosto nemyslitelné i v naší době , aby aktéři byli nějakým způsebem označeni. Liturgické barvy obřadních rouch vyjadřují charakter liturgického období. Svým způsobem tyto oděvy mají pomoci k vyjádření vznešenosti daného obřadu. Mohu Vás ujistit, že i při jiných příležitostech se setkávám s nevšední barevností slavnostních oděvů. Pokud jste měla možnost se zúčastnit třeba akademické slavnosti, barevnost talárů rektorů, děkanů a profesorů je daleko petřejší, než barevnost rouch liturgických.

Olda Záhřebský: Otče biskupe, jak hodnotíte cestu papeže do Polska?
František Lobkowicz: Měl jsem možnost sledovat cestu Svatého Otce jednak přes polskou TV, ale i prostřednictvím TV NOE. Myslím, že mnohým pesimistům otevřela oči. Je pravdou, že Benedikt je jiný, než Jan Pavel, ale stejně i on je poslem víry, a toto své poslání splnil na 100%. Jak sám prohlásil, i on se povzbudil ve víře, takže to bylo vzájemné obohacení. Jistě zůstane dlouho v paměti jeho návštěva v Osvětimi, kde jak bylo možno zahlédnout v televizním přenosu, se zcela znenadání objevila duha. Kéž je to symbolem dalších kroků k vzájemnému odpouštění a hledání cest k pravdivému smíření.

Ing.M. Hajný: Dobrý den, dne 16.května 2004 jsem byl v zakristii kostela, po mši sv., na níž jsem ministroval, za pouhé vyslovení názoru fyzicky napaden katolickým knězem a byl mi zlámán malíček levé ruky. Na můj přímý dotaz zda toto bylo v pořádku mi odpověděl v říjnu 2004 kardinál M.Vlk: "ANO, TO BYLO V POŘÁDKU". Souhlasíte i vy OSOBNĚ s násilím páchaným katolickými duchovními na lidech ?
František Lobkowicz: Těžko se mi reaguje na Váš dotaz, když neznám podrobnosti. Rozhodně nemohu schvalovat žádné násilí, byť chci poznamenat, že to u katolických duchovních není obvyklý úzus. Sám jsem se v životě s něčím takovým ještě nesetkal.

Libor Julinek: Jak a kde mohu poslouchat TV Noe? Kde najdu vic informaci o programu teto televize?
František Lobkowicz: Na Vaši otázku jsem už odpovídal jinému tazateli. Informace můžete získat na www.tvnoe.cz Přeji hezký den.

Jan Sadovsky: Otce biskupe, nechystaji se ve Vasi diecezi komunity dieceznich knezi? Myslim, ze je pro kneze prilis tezke zit na fare zcela sam a vyrovnat se s tizivou samotou. V zahranici nekde k takovym komunitam pristoupili.
František Lobkowicz: Touto otázkou jsem se už zabýval jako bohoslovec, pojednával o tom vynikající rakouský teolog Pius Parsch. Zatím se mi ale nejeví možnost soustředit kněze do několika komunit a pak nechat celou řadu farností bez kněze. Vždyť posláním kněze je být a žít se svou farní rodinou. Z čeho mám ale radost, že se kněží jaksi přirozenou cestou dávají dohromady a scházejí se k společným modlitbám. Takovýchto komunit už mám v diecézi několik.

Václav: Jste ještě ústředním duchovním rádcem Českého Junáka? Čím vás skautské ideály obohacují?
František Lobkowicz: Funkci Ústředního duchovního rádce plním už celých 16 let a plním jí rád. Při každém setkání skautů připomínám a připomínat budu, že skaut je stopař, který má ve svém životě vystopovat Boží působení a tím vnést do svého života onen tolik potřebný duchovní rozměr, který dnes tolik schází naší společnosti.

Václava Richterová: Otče biskupe, gratuluji k výročí a přeji hodně síly do další služby!
František Lobkowicz: Mnohokráte děkuji a také prosím o modlitby.

Oldřich S.: Často si říkám, že naše pastorace je nasměrovaná jen k udržování současného stavu církevního života, ale ne k misijnímu působení (a jsme přece misijní území, nebo ne?). Co si o tom myslíte?
František Lobkowicz: Velmi s Vámi souhlasím a musím doznat, že mě podobné otázky také trápí. Svým kněžím v poslední době často připomínám, že jejich posláním není jen zajisti bohoslužby a tzv. "pastorační servis", ale že je třeba skutečně jít ad gentes (název koncilního dekretu o misijní služě církve). Asi ta misije už nepůjde formou masového oslovování lidí, ale piplavou individuelní prací. Jejím výsledkem jsou pak často křty dospělých ale i duchovní obnova stávajících společentví ve farnostech. Bude asi mnohdy těžké nacházet nové formy, ale Duch Svatý přece jen vane, kudy chce a jsem přesvědčen, že nám cestu ukáže.

Dagmar Foltová: Otče biskupe? Jak se díváte na úroveň církevních škol? Myslíte si, že prestiž školy zvýší počet těch, kteří neuspějí např. u maturiních zkoušek? Přiznám se,že mě výsledek letošních maturit na Biskupském gymnáziu velmi překvapil. Mám zájem podporovat tuto školu,zvlášť když ji v minulosti úspěšně absolvovaly už 3 mé děti a chci tam dát i to poslední,ale nerozumím tomu, že neodmaturovali studenti, kteří během studia vykazovali velmi slušné výsledky?
František Lobkowicz: Jistě dovolíte, když touto odpovědí posloužím i dalším dvěma tazatelům, neboť jejich otázky se týkají stejného problému. Je mi opravdu líto, že i letos byli tři studenti při maturitní zkoušce neúspěšní. Ale to se stává každý rok někomu. Mám letos 40 let od maturity a vzpomínám, že i v naší třídě spolužák propadl. Jako každý rok i letos jsem se byl na maturity podívat a mohu dosvědčit, že se zkoušející opravdu nesnaží zkoušené potopit, spíš právě naopak. Chápu, že se může stát, že si student vytáhne otázku, kterou jednoduše neumí. Ale to je smůla, kterou samozřejmě lze napravit. Jsou přece opravné prostředky. Je třeba vzít v úvahu, že maturitní zkouška je zkouškou komisionelní, kde předsedá předseda komise z jiné školy, aby právě byla zajištěna objektivita zkoušení. Je mí studentů líto, že se musí dále učit, ale i to je právě zkouška dospělosti, jak se umím poprat s neúspěchem. Já jim moc držím palce, aby se jim to povedlo. Pochopitelně, že výsledky maturit nejsou směrodatné k hodnocení úrovně školy, ale hodnocení úrovně toho kterého studenta. A úroveň církevních škol celkově: vím, že školními inspekcemi jsou církevní školy hodnoceny kladně.

Alena Jarolímová: Vážený otče biskupe, zajímá mě Vaše stanovisko k maturitám na BIGY - jak je možné nechat propadnout (dokonce z volitelného předmětu) studentku, která celou dobu studia vykazuje dobré výsledky,její chování je v naprostém souladu s křesťanskými zásadami, které škola hlásá - jen hlásá? Jak děti motivovat k učení, když snaživé a pilné naše gymnázium takto sráží?Jak je připravit na situaci,kdy učitelé zapomenou na roky práce a závěrečná zkouška bude na úrovni např. zkoušek přijímacích? Alena Jarolímová, Stará Bělá
František Lobkowicz: Na otázku jsem v zásadě odpověděl už předchozímu tazateli. Jen snad upřesním, že dalších asi 50 studentů zkoušku úspěšně složilo a je mi moc líto, že si dotyční vytáhli otázku, kterou dle mých informací opravdu neznali. Jsem přesvědčen, že ten, o koho Vám jde, jistě využije opravných prostředků a pokud se pak třeba dostane na vysokou školu, zažije asi častěji skutečnost nutnosti opakování zkoušek. Zkouška je přece o vědomostech.

Marta Foltová: Vážený Otče Biskupe, jako bývalá absolventka BG v Ostravě se stále zajímám o jeho fungování, chtěla bych se zeptat jak hodnotíte letošní maturity? Díky Foltová
František Lobkowicz: Prosím, přijměte jako odpověď mé předchozí odpovědi.

Ludmila Zdráhalová: Nemyslíte si,že u studenta, který studoval po celou dobu středoškolského studia s dobrým prospěchem, by se mělo u maturitních zkoušek (i na biskupském gymnáziu) přihlížet právě k tomu, jak pracoval 8 let a shovívavě hodnotit momentální indispozici?
František Lobkowicz: Promiňte mou odpověď v příkladu: myslíte, že by bylo vhodné shovívavě posuzovat třeba lékaře, který celý život úspěšně operoval a pak při jedné neúspěšné bude argumentovat, že byl momentálně indisponován? Právě i o dispozici nebo indispozici je maturitní zkouška. Jsem ale přesvědčen, že využitím opravných prostředků se vše v dobré obrátí.

Jan Schönberg: Otče biskupe, koho budete volit? :o) Asi mi na tuto otázku neodpovíte, ale jak se díváte na to, že řada věřících (kteří i chodí pravidelně do kostela) volí strany jako ČSSD a KSČM (znám jich řadu) a přitom tyto strany to v poslední době církvi "docela nandaly" zákony, které prohlasovaly v PSP ČR.
František Lobkowicz: Správně se domníváte, že neodpovím, byť můžete tušit, koho budu volit. Co se týče dlašího, i mne to zaráží a nedovedu si to vysvětlit. Za výsledek voleb se už teď jen modlím.

Jana Navrátilová: Pane biskupe, slyšela jsem, že jste členem řádu maltézských rytířů a řádu sv. Lazara. Co Vám dává členství v těchto řádech a jakou činnost v souvislosti s ním vykonáváte? Požehnaný den!
František Lobkowicz: Členství v těchto řádech je otázka spíš čestného charakteru, byť mne zavazuje k vytváření společenství modlitby s uvedeným řádem. Služba diecézního biskupa mi nedává příliš šancí se zapojovat do práce těchto především charitativních společenství. Dá se říci, že mám k těmto řádům vztah jakési záštity jejich práce. Děkuji za přání.

Ludmila Zdráhalová: Vracíme se s dotazem k maturitním zkouškám na Biskupském gymnáziu - zrovna u těchto studentů předseda komise přítomen nebyl, jak je to možné?
František Lobkowicz: Tuto informaci právě prověřuji, neumím na otázku odpovědět.

Vladimír Kružík: Otče biskupe, jen Vás chci pozdravit a popřát vše dobré i do dalších let řízení naší diecéze.
František Lobkowicz: Děkuji za přání a i já srdečně zdravím.

Ludmila Zdráhalová: Otče biskupe, jistě by mnoho rodičů dětí studujících na Biskupském gymnáziu uvítalo možnost setkat se s Vámi a mít možnost prohovořit připomínky z obou stran (je jich hodně a netýkají se pouze maturit). Jsme rádi, že naše děti mohou studovat na církevní škole a záleží nám na tom, aby na církevních školách byl znát Duch Ježíše Krista. Dáte nám termín setkání? Děkujeme
František Lobkowicz: Jistě bude možné se setkat a o věci popovídat. Samozřejmě ale budu očekávat i přítomnost zástupců školy, nebotˇje dobrá praxe slyšet obě strany. Termín bude třeba dojednat.

Alena Jarolímová: Otče biskupe, výsledky maturit nejsou měřítkem úrovně školy, ale rozhodně mají velký vliv na vztah studentů ke své škole a jejich přístup k učení. Vaše odpověď paní Foltové nic neřeší, na účast kompletní komise u všech maturit by bylo vhodné se informovat. Ta smůla, kterou zmiňujete, může znamenat rok ztraceného studia, nervů a hlavně důvěry v ty nejbližší - kterými i vyučující by jistě měli být.Vaši odpověď dokážu i pochopit, ale prosím - věnujte této otázce více času - mnoho rodičů by ji s Vámi jistě rádo prodiskutovalo.
František Lobkowicz: Již jsem v poředchozí odpovědi sdělil, že jsem připraven se setkat, jen je třeba najít vhodný termín, který se těžko hledá.

Ludmila Zdráhalová: Otče biskupe, musím reagovat na Vaši odpověď. Váš příklad není ekvivalentem maturity, ale ekvivalentem běžného každodenního zkoušení.
František Lobkowicz: A maturita je právě začátek oněch denních, běžných zkoušek života.

Eva Rochová: Vážený Otče biskupe také se přidávám ke gratulantům a blahopřeji Ván k 10. výročí vzniku Ostr.Opavské diecéze. V odpovědi p. Janečkové píšete, že Vám leží na srdci i působení církevních škol. Bohužel právě zde směřuje moje ne zrovna radostná poznámka. Letošní mat. zkoušky z biologie na BIGY v Ostravě - Zábřehu byly poněkud nešťastné. V jednom dnu po sobě zkoušení studenti dostali známky 5,5,4. Jedná se o studenty velmi pečlivé, tiché a s dobrými dlouhodobými vysvědčeními. Jak je možné, že p. ředitelka okamžitě nezasáhla! Copak si neuvědomila, že zde jde o zkratovou situaci dané profesorky, nějakou nahromaděnou únavu. Přetlak, který si potřebovala vybít. Nebo to byly záměrně dané pětky? Což by bylo daleko nebezpečnější chování dané profesorky. Vede mně to k doměnce, že paní profesorka chce svým jednámí vychovat průbojné, sebevědomé a ničím se nezaleknuvší mladé lidi. Ale její necitlivé chování zde způsobilo velkou škodu. Mnohé z studentů si řeknou:" Je to zbytečné se učit."
František Lobkowicz: Věřte, že se mi na všechny otázky týkající se letošních maturit dost těžko odpovídá. Měl jsem možnost vidět výkony tří studentů, kteří prošli. Pokud vím, z biologie padly i jedničky. Nedomnívám se, že by profesorka chtěla potápět, vždyť i jí jistě záleží na tom, aby se její studenti před komisí "ukázali".Jinak díky za gratulaci a jsem přesvědčen, že dotyční studenti nakonec vše v dobré obrátí.

Děkujeme za návštěvu a otázky. Hezký zbytek dne!

Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti