Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.1.2008 

Benedikt XVI. k diplomatickému sboru

?Z horizontu člověka a dějin nelze nikdy vylučovat Boha, protože nám přináší spravedlnost a pokoj? ? řekl mimo jiné papež Benedikt XVI. v apoštolském paláci ve Vatikánu členům diplomatického sboru velvyslanců akreditovaných u Svatého stolce u příležitosti výměny novoročních blahopřání. Svatý stolec má diplomatické vztahy celkem se 176 státy a nadnárodními institucemi. Tradiční promluva Svatého otce se panoramaticky dotýká aktuální mezinárodní situace. Benedikt XVI. začal svou 25 minutovou promluvu dojmy z Latinské Ameriky, kterou v minulém roce navštívil, když se v Brazílii setkal s biskupy celého tohoto kontinentu. Vyjádřil naději na zlepšení situace na Kubě. Připomněl přírodní katastrofy v Peru, povodně Mexiku, Střední Americe a dále v Africe, Asii, zvláště Bangladéši. V souvislosti se Středním Východem apeloval znovu na potřebu dialogu a smíření ve Svaté zemi, v Libanonu a v Iráku. Zmínil také situaci v Pákistánu, Afghánistánu a Barmě. Znovu vyjádřil svou hlubokou bolest nad pokračujícím utrpením obyvatelstva v Darfuru a nad dalšími konflikty v Demokratické republice Kongo, Somálsku a Keni.
V souvislosti s Evropou, vyjádřil papež radost z pokroku v různých balkánských zemích a poukázal na problémy v Kosovu a Kypru. Řekl, že pozorně sleduje vývoj zahájený Lisabonskou smlouvou, kterým je ?zahájen proces výstavby Evropského domu, který bude pro všechny obyvatelný pouze tehdy, bude-li mít pevné základy společných kulturních a morálních hodnot, které přejímáme z našich dějin a našich tradic, a nebudou-li přitom popřeny jeho vlastní křesťanské kořeny.?

?Z tohoto rychlého přehledu jasně vysvítá, že bezpečnost a stabilita světa jsou nadále křehké. Faktory znepokojení jsou rozmanité a všechny dosvědčují, že lidská svoboda není absolutním, nýbrž sdíleným dobrem a odpovědnost za něj doléhá na všechny. Řád a právo jsou pak elementy, které ho zaručují. Právo však může být účinnou silou míru pouze tehdy, jsou-li jeho základy pevně zakotveny v přirozeném právu, daném od Stvořitele.?

Papež dále poukázal na důležitost, kterou Svatý stolec přikládá dialogu mezi kulturami a náboženstvími. Vyjádřil uznání a vděčnost za dopis 138 muslimských osobností a v souvislosti s 60.výročím Všeobecné deklarace práv člověka, zdůraznil starost církve o to, aby nebyla jenom deklarována, ale také uskutečňována.

?Nemohu proto znovu nevyjádřit politování nad pokračujícími útoky proti lidskému životu, které pronikají do všech kontinentů. Chtěl bych spolu s mnoha vědci a badateli poukázat na to, že nové fronty bioetiky nevnucují volbu mezi vědou a morálkou, ale spíše vyžadují morální způsob používání vědy. Z druhé strany pak, vzpomínaje na výzvu papeže Jana Pavla II. u příležitosti Velkého Jubilea roku 2000, jsem byl potěšen, když loni18.prosince generální shromáždění OSN přijalo rezoluci, kterou vyzývá všechny státy, aby zavedly moratorium na používání trestu smrti a přál bych, aby tato iniciativa podnítila veřejnou diskusi o posvátném charakteru lidského života. Jsem však opět zarmoucen znepokojujícími útoky na integritu rodiny, založené na manželství mezi mužem a ženou. Zodpovědní političtí činitelé jakékoli strany by měli bránit tuto instituci, která je základní buňkou společnosti.?

Papež dále zmínil nezcizitelný požadavek náboženské svobody každého člověka, která je ?úhelným kamenem stavby lidských práv? a která je často potlačována. ?Svatý stolec ji brání a žádá, aby byla respektována u každého člověka, přičemž je znepokojen diskriminací křesťanů i stoupenců jiných náboženství?.

?Dámy a pánové velvyslanci,
Diplomacie je v jistém smyslu, uměním naděje. Žije z naděje a snaží se rozpoznávat i její nejútlejší náznaky. Diplomacie musí dávat naději. Slavení Vánoc nám každoročně připomíná, že Bůh se stal člověkem a Naděje vstoupila do světa, do srdce lidské rodiny. Tato jistota ať je dnes modlitbou: Aby Bůh otevřel srdce těch, kteří řídí rodinu národů vstříc naději, která nikdy neklame!
?

Řekl Benedikt XVI. v závěru své promluvy k diplomatickému sboru velvyslanců u Svatého stolce.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.1.18 Vatikánská diplomacie za papeže Františka: kontinuita i nové priority
13.1.14 Papež na setkání s diplomatickým sborem
13.1.14 Diplomatické vztahy Svatého stolce
3.9.13 Svolán diplomatický sbor velvyslanců při Svatém stolci
16.2.12 Dnešní audience Svatého otce



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti