Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O Kompendiu sociálního učení církve 

9.10.2007 

O Kompendiu sociálního učení církve, 9.část

Pavel Jajtner

Kapitola pátá: Rodina - Faktické svazky, kontrola porodnosti, bioetika, výchova

Faktické svazky: Fakticky existující soužití, jejichž počet se progresivně zvýšil, se zakládají na falešné koncepci svobody rozhodování jednotlivce. Pokud by mělo dojít k tomu, že nějaký právní řád postaví na stejnou rovinu rodinu a ?fakticky existující soužití?, pak by to znamenalo diskreditaci rodinného modelu života, jenž se nemůže uskutečňovat na základě nestálého meziosobního vztahu[1], nýbrž výhradně na nerozlučitelném spojení, na jehož počátku stojí uzavření manželství, tedy smlouva mezi mužem a ženou založená na vzájemném a svobodném vyvolení, které pak s sebou nese manželské společenství zaměřené k plození.
Homosexuální osoba musí být plně respektována co do své důstojnosti a je třeba ji povzbuzovat k tomu, aby kráčela cestou Božího záměru s obzvláštním odhodláním k uplatňování čistoty.

Kontrola porodnosti: Rodina jedinečným způsobem přispívá ke společenskému dobru prostřednictvím odpovědného otcovství a mateřství, což jsou specifické formy účasti manželů na stvořitelském díle Božím.
Pokud se jedná o ?prostředky?, jejichž pomocí se má dosahovat odpovědného plození, je třeba odmítnout především sterilizaci a potrat, protože jsou mravně nedovolené.
Rozhodnutí týkající se intervalu mezi jednotlivými porody i počtu dětí přísluší výhradně manželům.
Jedná se o jejich nezadatelné právo, které mají naplňovat před Bohem a přihlížet přitom k povinnostem, jež mají vůči sobě, vůči potomkům, rodině a společnosti.
Mravně zavrženíhodné, jakožto útoky na důstojnost osoby a rodiny, jsou všechny programy ekonomické pomoci zaměřené na financování sterilizačních a antikoncepčních kampaní nebo podmiňování ekonomické pomoci podřízením se zmíněným kampaním. Řešení problémů spojených s demografickým růstem musí být hledáno s ohledem na respektování sexuální i společenské mravnosti, přičemž je třeba podporovat větší spravedlnost a autentickou solidaritu, aby se všude respektovala důstojnost života, počínaje ekonomickými, společenskými a kulturními podmínkami.

Bioetika: Touha po otcovství a mateřství nedává žádné ?právo na potomstvo?, jsou však evidentní práva toho, kdo se má narodit. Tomu je třeba garantovat co nejlepší podmínky, a to prostřednictvím stability rodiny založené na manželství a na vzájemném doplňování se osob otce a matky. Je třeba podtrhnout, že jsou mravně nepřijatelné všechny reprodukční techniky (jedná se o dárcovství spermatu nebo vajíček, substituční mateřství, umělé oplodnění mimo ženské pohlavní orgány), které předpokládají, že k ženským pohlavním orgánům a pohlavním buňkám budou mít přístup jiné osoby než manželský pár, čímž se porušuje právo potomka, aby se narodil z jednoho otce a z jedné matky, kteří budou plnit uvedenou úlohu jak z biologického, tak z právního hlediska.
Otázka lidského klonování má kvůli závažným mravním implikacím obzvláštní společenský a kulturní význam. Klonování v obecném slova smyslu znamená reprodukci určité biologické entity, která je geneticky totožná s onou původní. Zásadně odlišný je však soud učitelského úřadu církve o klonování ve vlastním slova smyslu. Tento postup je v rozporu s důstojností lidského plození, neboť se uskutečňuje za naprosté absence úkonu osobní lásky mezi manželi.

Výchova: Naplňováním svého výchovného poslání rodina přivádí člověka k plné důstojnosti ve všech dimenzích jeho existence, včetně té společenské. Rodina totiž představuje ?komunitu lásky a solidarity, a právě rodina je jedinečným způsobem schopna učit a předávat kulturní, etické, společenské, duchovní a náboženské hodnoty, které jsou zcela zásadní pro rozvoj jejích vlastních členů a celé společnosti i pro blahobyt všech.
Rodiče jsou první, ale nikoli jediní vychovatelé svých dětí. Jim tedy přísluší, aby odpovědně naplňovali vychovatelské dílo v těsné a bdělé spolupráci s občanskými a církevními strukturami. ?Sama společenská povaha člověka vyžaduje z občanského a církevního hlediska rozsáhlejší a rozčleněnější výchovné působení, které má být výsledkem řádné spolupráce různých činitelů. Všichni tito činitelé jsou nutní a každý z nich může a musí přispívat k vychovatelskému dílu v souladu se svou kompetencí.
Rodiče mají dále specifickou povinnost týkající se oblasti sexuální výchovy. Pro vyvážený vývoj potomků má zásadní význam to, aby si řádným způsobem a postupně ujasnili význam sexuality a naučili se vážit si lidských a mravních hodnot, které jsou se sexualitou spjaty.


[1] Srov. Katechismus katolické církve, č. 2390



Další články z podrubriky O Kompendiu sociálního učení církve

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.6.19 Papež vystoupil na summitu amerických soudců
21.11.17 Odboráři na vatikánské konferenci
10.10.16 Docat aneb What to do?
22.11.13 Papež František o mystice v sociální nauce církve
17.6.11 Seminář o etice podnikání



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti